Follow:

5 easy vegan recipes for your next roadtrip

English version below

Zelf ben ik gek op experimenteren met nieuwe recepten en uren in de keuken doorbrengen, alleen is daar tijdens een roadtrip (en tijdens het reizen in het algemeen) minder tijd en mogelijkheid voor. Omdat budget reizigers (en reizigers met bepaalde dieetvoorkeuren) soms graag zelf koken, deel ik in deze blogpost makkelijke vegan recepten voor op reis. Dit zijn mijn vijf favoriete on-the-go recepten om te maken tijdens een roadtrip, omdat ze lekker, snel, makkelijk, goedkoop en helemaal veganistisch en glutenvrij zijn!
Alle recepten zijn voor twee grote eters.

Vegan recipes for your next roadtrip

Sri Lankese curry
Van curry hield ik altijd al, maar vooral in het land van de rijst en curry (Sri Lanka) leerde ik dit extra te waarderen. Ondanks dat, hoelang je ook oefent, je curry nooit het niveau zal behalen van een volwaardig Sri Lankese, is dit toch al heel erg lekker!

Ingrediënten
Volkoren rijst
Twee grote aardappels
Een bloemkool
200 gram (fles)pompoen
400 milliliter kokosmelk
Een ui
Drie tenen knoflook
Kurkuma
Komijn
Kerrie
Ras el hanout (ik weet het, dit is niet echt Sri Lankees, maar wel heel lekker)
Optioneel: kleine chili peper

Bereidingswijze
Kook de rijst volgens de aanwijzingen gaar. Snijd de aardappels, bloemkool en pompoen in kleinere stukken en kook deze even voor. Bak ondertussen de ui met de knoflook en voeg daar de aardappels, bloemkool en pompoen aan toe. Bak dit voor een aantal minuten en voeg vervolgens de kokosmelk en de kruiden (rijkelijk!) aan toe. Laat het nog even staan met een deksel erop en proef of het nog meer smaak nodig heeft! Serveer met de rijst.

Vegan recipes for your next roadtrip

Glutenvrije pasta met spinazie
Glutenvrij betekent (gelukkig) niet dat je nooit meer pasta kunt eten. Sterker nog, er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten pasta’s om uit te kiezen zoals boekweitpasta, linzenpasta en zelfs zeewierpasta. Ik vind ze allemaal even lekker! Met deze saus erbij is dit gerecht bovendien om je vingers bij af te likken!

Ingrediënten
250 gram glutenvrije pasta naar keuze
(Zelfgemaakte) tomaten tapenade of veganistische rode pesto
Kookroom van amandel of rijst (verkrijgbaar op de meeste reform afdelingen)
500 gram verse spinazie
500 gram champignons
Drie trostomaten
Oregano
Peper

Bereidingswijze
Kook de pasta volgens de aanwijzingen gaar. Bak ondertussen de champignons (ik bak zonder olie in een goede pan) en voeg dan de rest van de ingrediënten toe. De spinazie kun je het beste in delen toevoegen, zodat het even kan slinken. Laat het nog even staan (met deksel) en schep daarna de gekookte pasta erdoorheen. Breng op smaak met (Italiaanse) kruiden. Tip: edelgistvlokken (verkrijgbaar bij Ekoplaza van het merk Natu Food) smaken als een Parmezaanse kaas over je pasta en hebben tevens een hoge voedingswaarde!

Vegan recipes for your next roadtrip

Mexicaans
Wie houd er niet van mexicaans eten? Guacamole, mais, nacho’s.. Ik heb elke week wel minstens één Mexicaans maaltje. Soms wel vier. Mexicaans kan een prima voedzame maaltijd zijn, als je de kaas en crème fraîche achterwege laat! Ik kies ook liever voor biologische nacho’s en biologische mais, for obvious reasons.. Dit is mijn hemelse recept voor low-fat guacamole!

Ingrediënten
Eén grote of twee kleine avocado’s
Eén grote zucchini
Halve tomaat
2 tenen knoflook
halve ui
Peper
Zout
Komijn
Paprika poeder
Sap van één citroen

Bereidingswijze
Dit kan niet misgaan: gooi simpelweg alle ingrediënten in de blender tot een gladde saus of gebruik een staafmixer. Serveer met nacho’s, mais en verse groenten of maak een bonenmengsel met gebakken uitjes voor een complete maaltijd!

Vegan recipes for your next roadtrip

Vegetarische sushi

Sushi lijkt wat tijdrovender, maar eigenlijk vind ik dit wel meevallen. Oefening baart kunst zullen we maar zeggen! Mijn vegetarische sushi recept:

Ingrediënten:
6 nori vellen (dit is na uitgebreide berekening toch het aantal waar we met zijn tweeën altijd op uitkomen)
300 gram plakrijst (of quinoa als je liever witte rijst vermijd)
100 gram wortels
Eén mango
Eén avocado
Halve komkommer
Augurken
Sesamzaadjes
All natural wasabi (verkrijgbaar bij Ekoplaza)

Bereidingswijze
Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen. Laat dit even staan met een deksel om door te laten garen (zo gaat het goed plakken). Als je wilt kun je er azijn en suiker aan toevoegen, maar in mijn beleving is dit niet nodig. Snijd al je groentjes in dunne plakjes. Voor het rollen van de sushi leg je een nori vel op je rolmatje, met de matte kant naar boven en de streepjes horizontaal. Beleg je rol met rijst, maar laat het bovenste randje vrij (daar moet hij straks vastplakken). De onderkant van je nori vel beleg je met al je favoriete groentjes. Rol vervolgens met je matje het onderste gedeelte van je nori vel, zodat al je groenten in de rol zitten en duw stevig aan. Rol vervolgens de rest van de rol en maak het bovenste stukje (waar geen rijst zit) een beetje nat met wat water, alvorens je de hele rol dichtrolt. Duw goed aan en snijdt de rol in stukjes. Sprenkel er wat sesamzaadjes overheen en eet met wasabi om het lekker pittig te maken. Geloof het of niet, maar wij hebben ontdekt dat biologische maïs er ook erg lekker bij is als topping (kan ook aan ons liggen!)

Vegan recipes for your next roadtrip

Tortizza’s
Nee, dat is geen woord en ja, dat is een kruising van pizza’s en tortilla’s (of meer: pannenkoeken). Mijn pannenkoeken zijn glutenvrij, omdat ik ze bak van boekweitmeel (wist je dat de pannenkoek van oorsprong werd gemaakt van boekweit en/of teffmeel?) Als je ze vervolgens belegt met tomatenpuree, Italiaanse kruiden en verse groenten lijkt het bijna alsof je pizza eet!

Ingrediënten:
Voor de pannenkoeken
250 gram boekweitmeel
750 milliliter water
Eén flax egg* of eivervanger (van Orgran bijvoorbeeld)

Voor de topping
Tomatenpuree
Gebakken champignons
Artisjokharten
Groene asperges
Olijven
Verse basilicum
Rucola
Italiaanse kruiden

* Een flax egg is één eetlepel gebroken lijnzaadmeel met twee tot drie eetlepels water. Als je dit goed doorroert en tien minuten laat staan kun je dit als eivervanger gebruiken in verschillende gerechten.

Bereidingswijze
De pannenkoeken maak je door de ingrediënten voor het beslag te mengen met een garde in een kom, tot je een egaal beslag krijgt. Bak de pannenkoeken in een klein beetje kokosolie aan twee kanten bruin. Vervolgens kan het beleggen beginnen, ik vind alle groentjes lekker en ook voor dit recept geldt: edelgistvlokken kunnen hier fungeren als kaasvervanger, maar zonder is het ook al heerlijk!

Heb je iets aan deze recepten? Voor mij voelt dit een beetje alsof ik opschrijf dat het gras groen is, omdat dit recepten zijn die ik al vele malen heb gemaakt en super doorsnee zijn voor mijn gevoel. Toch merk ik wel eens dat anderen toch weer geïnspireerd raken door iets wat ik heel gewoon vind om te eten, vandaar deze post. Ik hoor het graag wat jij ervan vindt en natuurlijk ook als je nog lekkere glutenvrije en vegan tips hebt voor me!


Volg me op: Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Bloglovin’


I love to experiment with new recipes and spent hours in the kitchen, but on a roadtrip (and with traveling in general), there’s less time and space for this. But, when traveling, I still like to put together some easy vegan dishes. These are my five favourite go-to dishes when on a roadtrip, because they are delicious, quick, easy, cheap, glutenfree and vegan!
Note: all recipes are for two persons who eat a lot.


Vegan recipes for your next roadtrip

Sri Lankan curry
I’ve always loved curry, but in the land of curry (Sri Lanka) I learned to appreciate this even more. Despite the fact that your curry will never compare to real Sri Lankan curry, it is still very delicious!

Ingredients
Wholegrain rice
Two big potatoes
A cauliflower
200 grams of pumpkin
400 millilitres of coconut milk
One onion
Three cloves of garlic
Cumin
Turmeric
Curry powder
If you can find it: two curry leaves, if not, replace it with ras el hanout (I know, not Sri Lankan but still delicious)
Optional: a small chilli pepper

Instructions:
Cook the rice according to the instructions. Chop the potatoes, cauliflower and pumpkin into smal pieces and cook until they’re a bit softer. Meanwhile, bake the onion and garlic (I don’t use oil for this) and then add all the vegetables plus the coconut milk. Add as many of the spices as your prefer (don’t be shy here!) and let it simmer with a lit for a while. Serve with rice.

Vegan recipes for your next roadtrip

Glutenfree pasta with spinach
A glutenfree diet (luckily) doesn’t mean you can never eat pasta again. In fact, there’s many different pasta’s out there nowadays. How about buckwheat pasta, lentil pasta, brown rice pasta or even seaweed pasta. I like all of them. And with this sauce it’s even more tasty!

Ingredients
250 grams of glutenfree pasta of choice
(Homemade) bruschetta or vegan red pesto
Cooking cream from almond or rice (you can find this in any reform store)
500 grams of fresh spinach
500 grams of mushrooms
Three big tomatoes
Oregano
Pepper

Instructions:
Cook the pasta according to the instructions. Meanwhile, bake the mushrooms (I don’t use any oil) until they’re soft and then add the rest of the vegetables, the cream and the bruschetta. Spinach can be add in parts if it doesn’t fit all at once. Add spices and let it simmer (with a lit). When it’s ready, add the pasta and check if you need any more spices. Tip: nutritional yeast (you can buy this at Ekoplaza from the brand Natu Food) tastes like parmesan if you sprinkle it over your pasta and it has a high nutritious value as well!

Vegan recipes for your next roadtrip

Mexican food
Who doesn’t love Mexican food? Guacamole, corn, nachos.. I definitely eat Mexican food at least once a week. Sometimes four times a week. Mexican can be a nutritious meal, if you leave the cheese and crème fraîche behind, that is. I prefer organic corn and corn chips by the way, for obvious reasons.. This is my heavenly recipe for low-fat guacamole!

Ingredients
One big or two small avocados
One big zucchini
Half a tomato
Two cloves of garlic
Half an onion
Pepper
Salt
Cumin
Paprika powder
Juice of one lime

Instructions
This is an easy one: just blend or mix all ingredients till you get a smooth consistency. Serve with nachos, corn, fresh vegetables or even a bean mix for a complete meal!

Vegan recipes for your next roadtrip

Vegetarian sushi
Making sushi seems a lot more labour intensive (haha) but it actually isn’t that difficult. Practice makes perfect right! My vegetarian sushi recipe:

Ingredients
6 nori sheets (after careful calculations, this turned out to be the number we always use when we’re with the two of us)
300 grams of rice (or quinoa if you prefer)
Couple of carrots
A mango
An avocado
Half a cucumber
Some pickles
Sesame seeds
All natural wasabi powder (you can buy this at Ekoplaza)

Instructions:
Cook the rice according to the instructions. Leave this for a while with a lit, so it becomes extra sticky. If you want you can add rice vinegar and/or sugar, but I don’t. Cut all your veggies into thin strips. To make the sushi rolls, put your nori sheet on your bamboo mat, with the stripes horizontally and the shiny side facing down. Add a thin layer of rice to your sheet, except for the top part of the sheet. Top your sheet with all kinds of veggies at the bottom part of the sheet. Roll the first sheet with your bamboo mat, so the veggies are all inside the roll, and press till it’s compact. Then roll it all the way and use water to make the top part stick. Press it all together to make it more compact and then cut it into slices. Sprinkle some sesame seeds on top and eat it with wasabi to make it spicy! Believe it or not, but corn seems to be a really good match with sushi (could just be me!)

Vegan recipes for your next roadtrip

Tortizza’s
No, this is not a word and yes, this is a match between a pizza and a tortilla (or maybe more like a pancake). My pancakes are glutenfree, because I make them with buckwheat flour (did you know pancakes in Holland were originally made with buckwheat or teff flour?) If you top them with tomato sauce, Italian spices and fresh veggies, it’s kind of like eating pizza!

Ingredients:
For the pancakes
250 grams of buckwheat flour
750 millilitres of water
One flax egg* or egg replacer (from Orgran for example)

For the topping
Tomato sauce
Baked mushrooms
Artichoke hearts
Green asparagus
Olives
Fresh basil
Rocket
Italian spices

* One flax egg is one tablespoon of linseed flour mixed with two and a half tablespoons of water. Leave this for ten minutes to thicken and use it as an egg replacer in different recipes.

Instructions
The pancake batter can be made by mixing all ingredients in a bowl until smooth. Bake your pancakes in a pan with a tiny bit of (coconut) oil until both sides are turning light brown. Then topping can start, I use all sorts of vegetables for the topping and with oregano, you really feel like you’re eating pizza. The nutritional yeast is a nice addition for this recipe too!

Do you feel these recipes are useful to you? For me it kind of feels like stating the obvious, because it are easy, simple meals that I eat a lot in a normal week. But I do notice sometimes, diets vary very much and some people might be inspired! Love to hear what you think, or if you have any glutenfree or vegan tips to share!

Follow me on: Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Bloglovin’

Previous Post Next Post

You may also like

10 Comments

  • Reply Desi

    Deze recepten lijken me ook heel geschikt voor mijn keuken thuis :) Ziet er super lekker uit. Welke glutenvrije pasta heb jij gebruikt op de foto?
    Desi recently posted…Heeft veganisme nut?My Profile

    24 May 2016 at 08:13
    • Reply Iris Overgaauw

      Wat goed! Ben ik blij om! Op de foto is volgensmij bruine rijst pasta, maar ik koop altijd wat anders, vind ze allemaal lekker:)!

      24 May 2016 at 08:58
  • Reply Debby

    Omnomnomnom! Ik heb rijstpasta, haha. Hier in ‘t dorp verkopen ze helaas geen vegan pasta (er zit toch ei in?). Bedankt voor de leuke inspi! :D
    Debby recently posted…Handleiding geboorteplan schrijvenMy Profile

    24 May 2016 at 12:13
    • Reply Iris Overgaauw

      Hi Debby! Oh,dat is lastig! Ik koop mijne bij Ekoplaza, die is gemaakt van 100% bruine rijstmeel, geen ei:)!

      24 May 2016 at 12:41
  • Reply Yvonne

    Ennnn… nu heb ik honger. Wat ziet dat er lekker uit zeg, allemaal!
    Yvonne recently posted…4 Weken Roadtrippen Door De USA – De HoogtepuntenMy Profile

    29 May 2016 at 11:37
  • Reply Melanie

    Hele toffe blog met superleuke glutenvrije receptjes. Ga ze zeker proberen.

    30 May 2016 at 09:08
    • Reply Iris

      Thanks Melanie, goed om te horen!

      14 June 2016 at 22:29
  • Reply inspiringirisje

    MMMmmmm! ziet er allemaal heerlijk uit :o

    14 June 2017 at 14:33
    • Reply Iris

      Thanks Iris!:) Wat zijn jouw favoriete gerechten?

      21 June 2017 at 09:04

    Leave a Reply

    Share your latest post