Follow:

5 things all women should know

5 things all women should know
English version below

Aangezien mijn artikel over mijn alternatieve ‘hippie’ ideeën eerder zo goed werd ontvangen, besloot ik opnieuw te schrijven over mijn alternatieve ideeën. Dit keer speciaal voor de vrouwelijke helft van de bevolking. Ik hou namelijk van het vrouw-zijn, maar dicht bij jezelf en je lichaam staan maakt daarbij wel een wereld van verschil. Het is erg makkelijk om moeder natuur te beschuldigen van je maandelijkse ongemakken, maar eigenlijk spelen we hierin zelf een grotere rol dan we denken. Vandaag deel ik daarom vijf dingen waarvan alle vrouwen op de hoogte moeten zijn!

Je eigen cyclus
Ondanks dat het vrouwelijk lichaam maandelijks een heel duidelijk en simpel patroon volgt, zijn er eigenlijk heel weinig vrouwen die hiervan op de hoogte zijn. Dit boek (ook verkrijgbaar als e-book) geeft hierover heel veel belangrijke informatie en ik raad iedereen aan het te lezen. Zoals jullie allemaal weten ben ik ook erg fan van de Lady-Comp cycluscomputer, die snel en makkelijk inzicht geeft in de cyclus. De vrouwelijke cyclus is een prachtig door de natuur ontworpen systeem en het is zo zonde om niet te weten hoe het werkt (en hoe je het in je voordeel kunt gebruiken). Bijvoorbeeld, als ik mijn menstruatie verwacht weet ik dat ik mijn yogaroutine moet aanpassen (geen inversies, meer (supta) baddha konasana en minder intensieve stretches). Het vrouwelijk lichaam is namelijk flexibeler rond de ovulatie en menstruatie, waardoor blessures op de loer liggen. Wees bewust van je lichaam en gebruik de informatie om te voelen wat goed is voor jou op een bepaald moment.

Natuurlijke remedies bij hormonale disbalans
Hormonale disbalans wordt door veel dokters niet erkend als een oorzaak voor problemen met huid, haar, spijsvertering, nachtrust, vruchtbaarheid en vermoeidheid/lusteloosheid. Echter hebben hormonen hier alles mee te maken: de hormoonklieren reguleren namelijk bijna alle processen in het lichaam. Traditionele westerse medicijnen behandelen voornamelijk symptomen en bieden daarmee geen oplossing voor de oorzaak van het probleem. Het is mij de afgelopen jaren duidelijk geworden dat het vaak nuttiger kan zijn het hormoonsysteem te ondersteunen met natuurlijke middelen. Ik heb mezelf genezen van mijn chronische aandoening (PDS) die volgens de dokter ongeneselijk was. Ik heb daardoor nu veel meer vertrouwen in bijvoorbeeld homeopathie, acupunctuur, acupressuur en Oosterse geneeswijzen. Een maandje geleden heb ik natuurlijke medicatie gekregen om de restanten van een milde Dengue koorts die ik had opgelopen te behandelen. Naast dit middel kreeg ik een herbal tonic die met name bedoeld is om de hormoonbalans voor vrouwen te herstellen. In nog geen twee weken waren de hogere temperaturen verdwenen en was mijn cyclus weer zoals vanouds. Deze tonic neem ik nog dagelijks en is een fijn supplement. De tonic heet Shatavari en ik heb ontdekt dat je deze op verzoek kunt bestellen via deze website. Al met al, bekijk eens welke natuurlijke alternatieven je kunnen helpen bij hormonale problemen voordat je naar traditionele medicatie grijpt.

Zuurvormende voeding verergert hormonale klachten
Als je last hebt van zware menstruatiepijnen elke maand (zoals ik voorheen), kan de voeding die je dagelijks in je lichaam stopt daar grote invloed op hebben. Wellicht meer dan je denkt. Sommige voeding laat een zeer zuur residu achter in het lichaam na de vertering, sommige voeding een alkalische (afhankelijk van welke enzymen nodig zijn voor de vertering en de zuurtegraad van het voedingsmiddel). Aangezien ons lichaam een licht alkalische zuurtegraad (idealiter een zuurtegraad van 7.41 pH in het bloed) wil aanhouden en de meeste producten in het “standaard dieet” zuurvormend zijn, veroorzaakt dit veel klachten zoals onder andere een slechte spijsvertering, botontkalking en menstruatiepijnen. Voeding die bekend staat als zuurvormend zijn onder andere voorverpakte en bewerkte voedingsmiddelen, tarwe, vlees, zuivel, koffie, soja, alcohol en onrijp fruit. Wat over het algemeen bekend staat als alkaliserende voeding zijn de meeste soorten fruit en groente, volkoren granen, noten, zaden en pitten. Een uitgebreide tabel over de zuurtegraad van voeding is hier te vinden. Als je last hebt van zware menstruatie en menstruatiepijn, kun je dus eens experimenteren met je dieet om verlichting te vinden. Voor mij was het vermijden van gluten en vlees voldoende om mijn menstruatiepijnen (en PDS!) te laten verdwijnen. Hypergeconcentreerde voeding met veel vet en suiker at ik sowieso al niet. Ik denk dat het verschilt voor iedereen welke voeding het meeste irritatie en verzuring veroorzaakt, afhankelijk van wat je veel eet, dus probeer het vooral uit. Menstruele pijn is op geen enkele manier ‘natuurlijk’ of de bedoeling van moeder natuur, het wijst eerder op een hormonale disbalans met een onderliggende oorzaak. Dit kan afhangen van je dieet, je mate van activiteit, het gebruik van kunstmatige hormonen en andere factoren die interfereren met je natuurlijke hormoonbalans.

Soja is geen gezond alternatief
Soja was – en is helaas nog steeds – een grote hype. Zo kun je overal soja burgers, tofu, tempé, soja saus, soja melk krijgen en is aan bijna elk voorverpakt product het conserveringsmiddel soja lectine toegevoegd. Soja heeft het imago een gezonde vervanger te zijn voor vlees en zuivel en dat is wat de industrie je graag wil laten geloven. Dat soja als gezond wordt gezien is begrijpelijk, omdat sojabonen oorspronkelijk natuurlijk verbouwd werden en vol zaten met voedingsstoffen (net als ieder ander product van moeder natuur). Maar het gekke is: tegenwoordig zijn veel mensen allergisch of gevoelig voor soja (inclusief mezelf) en hebben problemen met het verteren ervan. De vraag is: hoe kan dit? Het is namelijk slechts een gefermenteerde boon toch? Ik denk dat het antwoord op deze vraag is dat 80-90% van alle soja op aarde genetisch gemodificeerd is. Ik heb zelfs mijn twijfels bij sommige (Nederlandse) merken die claimen dat hun soja organisch verbouwd is, aangezien dit erg zeldzaam is en dus niet waarschijnlijk voor normale prijzen. Bovendien is hier slechte controle op, er zijn weinig officieel erkende labels die 100% GMO-vrije producten kunnen garanderen. Wel kun je naar de code op de sticker van fruit en groente kijken (PLU code): een viercijferige code duidt op een regulier gekweekte gewassen, een vijfcijferige code beginnend met een 9 duidt op een organisch verbouwd gewas en een vijfcijferige code beginnend met een 8 duidt op een genetisch gemodificeerd gewas. Als een gewas genetisch gemodificeerd is (ook wel Roundup Ready gewas genoemd) betekent dit dat het gewas bij de verbouwing meerdere keren besproeid is met onder andere de pesticide Roundup (het actieve ingrediënt is glyphosate). Pesticiden zijn – overduidelijk – niet erg goed voor je gezondheid en er komt (gelukkig!) steeds meer onderzoek beschikbaar over de effecten van genetische modificatie. Zo is er recentelijk ook veel verschenen over de link tussen glyphosate en PDS en tussen glyphosate en menstruatiepijnen. Dit is dus de reden dat ik niet geloof dat soja erg gezond is. Het gebruik van vele pesticiden voor de verbouwing is een hele ernstige zaak, aangezien het land, de insecten en wij mensen hier negatief door worden beïnvloed. Bovendien is het proces onomkeerbaar. Ook geldt dat hoe meer pesticiden gebruikt worden, hoe meer pesticiden nodig zijn in de toekomst. Niet de kant die we op willen met zijn allen!

Chemicals are not for pussy’s
De krachtige leus van het merk Yoni. Aangezien reguliere tampons en maandverband pesticiden en andere schadelijke stoffen bevatten (zoals bleek!), besloten Wendelien en Mariah tampons en maandverband van biologisch katoen op de markt te brengen. Hun merk Yoni geeft vrouwen daarom een beter alternatief. De verpakkingen zijn ook een ecovriendelijk: deze zijn gemaakt van maiszetmeel in plaats van plastic. Je kunt de producten van Yoni online kopen en tegenwoordig ook gewoon bij de Etos!
Als je vaak reist, kan het ook fijn zijn de moon cup, lunette cup en vergelijkbare initiatieven te bekijken. Deze menstruatie cups zijn meestal BPA vrij en ook fijn dat het geen wegwerp product is. Zo bespaar je ook nog eens geld! Win-win-win situatie!

Als je kennis hebt om te delen of interessante onderzoeken dan hoor ik het graag! Voor tips of vragen over menstruatiepijnen of andere hormonale klachten te verminderen kun je me natuurlijk altijd berichten!

Volg me op: Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Bloglovin’


5 things all women should know

Since my article on my alternative ideas was very well received, I decided to share another personal and informational post. This one is women only. I love being a women, simply because I have a strong intuition, thrive on communication and deep connection and overall, women are just very magical. But what made all the difference for me is being in tune with myself and my body. It can seem easy to feel it’s ‘unfair’ that mother nature puts us through this monthly discomfort, but actually we take bigger part in this than we might assume. Therefore I wanted to share with you the things I think every woman should be aware of.

Your own cycle
Even though the female body folllows a very clear and simple pattern every month, very little women actually know about it. This book (also available as an e-book) is very informational and I therefore highly recommend it to everybody. As you all know I also like to use the Lady-Comp to keep track my cycle. It’s a beautiful system nature created and it’s a shame to not know how it works (and optimalize it by adapting to it). For example, when I am expecting menstruation, I will do a different yoga practice (no inversions, more (supta) baddha konasana and a less intensive practice overall). I also am aware of the fact the body is more flexible around ovulation and menstruation. This doesn’t mean you are improving on your postures (as often is assumed), it just means there’s more of the hormone that makes the body flexible. So don’t overdo it and don’t push yourself, to prevent injury. Be mindful with your body and take into consideration which part of your cycle you’re in to know what’s good for you at that point.

Ayurvedic medicine to treat hormonal inbalance
I had a mild case of Dengue fever this summer in Indonesia. It wasn’t really severe, but my temperatures were slightly higher and I felt a bit inflamed overall, even four months after the infection happened. I experimented with food, exercise, different climates and temperatures but the light fever/inflammation didn’t go away. There I decided to visit an Ayurvedic doctor in Sri Lanka to get Ayurvedic medicine to support my body with clearing out the virus. I am a big fan of herbal medicine, because I think that’s knowledge that’s often overlooked and a lot of the time so much more powerful! I got two types of medicine: pills to fight the fever and herbal tonic to balance my hormones. After just two weeks my temperatures and cycle returned to normal (which I am very grateful for). To be clear, the herbal tonic is not to fight fever, but it’s a very healthy daily supplement to support the female body and to balance the hormone system over all! The tonic is called Shatavari and I found out that this company will send it to you on request.

Acidic foods worsen hormonal issues
If you suffer bad menstrual pains every month (like I was before), the food you put into your body might be one of the major causes. Some foods leave acidic residue in the body after digestion, some alkalizing (depending on the enzymes the body needs to use for a certain type of food with a certain pH). Foods that are generally known to leave a very acidic residue in the body are processed and packaged foods, wheat flour, meat, dairy, coffee, alcohol and unripe fruits. What’s overall very alkalizing are all sorts of ripe fruits and vegetables, whole grains, vegetables, nuts and seeds (not all). A detailed chart on the pH of certain foods can be found here. If you are suffering bad menstrual pains, you might reconsider your diet to get relief. Cutting out wheat flour and meat where the biggest game-changers for me, but I think it’s different for everyone and it depends on what you’re eating regularly on a daily basis. Considering I loved bread and wouldn’t very often go a day without meat (or chicken or fish or whatever), it made all the difference to cut it out of my diet. Menstrual pains are by no means ‘natural’ or a cruelty of mother nature. Some tension is okay, but real menstrual pains almost always point to a hormone imbalance with an underlying cause. Which could be your diet, exercise regimen, artificial hormones or other factors interfering with your natural hormone balance.

Soy is often not beneficial for your body
It has been – and unfortunately in some places still is – a big hype: soy. You can get soy burgers, tofu, tempeh, soy sauce, soy milk everywhere and it’s often added to packaged foods as a conservative in the form of soy lecithin. Soy has the imago to be healthy alternative to meat and dairy. Being a vegetarian, this is terrible for me, since I am allergic to soy and get the worst stomach pains if I eat it in any form. The weird thing is: many people are allergic to soy products or have trouble digesting it. The question is: why? After all, it’s just a fermented bean that couldn’t possibly cause any harm right? I think the real answer here is the fact that about 80-90% (yeah I am actually not kidding) of all the soy in the world is genetically modified. Even brands that claim to use ‘organic soy’ are sometimes questionable, since it’s not very likely if you look at the statistics and there’s not many labels that can guarantee a product is 100% non-GMO. For fruits and vegetables youcan check the code on the sticker (PLU code): a four digit number means conventional produce, a dive digit number starting with 9 means organic produce and a five digit number starting with 8 means genetically modified produce. A GMO crop or Roundup Ready crop (RR) means it’s sprayed with Roundup (a pesticide containing glyphosate). Pesticides are – obviously – not very beneficial for your health and there’s more an more research being done on the link between pesticides like glyphosate and hormonal problems and digestive problems. There we probably have the answer why soy is not all that healthy for you. Soy causes hormonal imbalance when eaten too much and next to that: eating GMO’s simply means your food contains a whole lot of extra pesticides. A very shameful business if you ask me and not a good road to go down with our precious food and soil. For the planet and for your body, it’s just better to avoid any type of soy.

Chemicals are not for pussy’s
The powerful slogan by Yoni. Since regular tampons often contain pesticides and other toxic ingredients (like bleach!), Wendelien and Maria decided to create tampons and sanitary towels made from organic cotton. With their brand Yoni they give women a better alternative. The packaging is eco-friendly too since it’s made out of corn starch. You can buy their products online or in the Dutch Etos stores. If you are travelling, it might also be nice to check out the moon cup, lunette cup and similar initiatives. These menstruation cups are usually BPA free and the best thing: the environment does not suffer from all this monthly extra waste. And you will definitely save money as well! Win-win-win situation!

How do you feel about these things? Let me know what your experiences are or if you need any tips to get more in tune with yourself!

Follow me on: Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Bloglovin’

Print Friendly, PDF & Email
Previous Post Next Post

You may also like

11 Comments

 • Reply Manja

  Mooie foto! En fijne post. Ik heb altijd enorme buikrampen elke maand. Heb vanalles geprobeerd, ook kruiden om mijn hormonen weer op peil te krijgen (was ervoor bij de huisarts, maar die vond het maar raar, kreeg gewoon pijnstillers). Maar helaas, niks helpt, ik eet bijna geen zuurvormend voedsel, accupunctuur gedaan, doe veel meditaties, veel yoga doen werkt ook niet. Op de dag zelf wel, dan kan ik heel de dag lang restorative yoga doen, maar zodra ik stop zijn de krampen weer terug. Ik geloof wel dat ik het juiste nog niet gevonden heb, maar wat het is??? En de mooncup is trouwens super, gebruik het al jaren en wil niet anders.

  3 January 2016 at 19:38
  • Reply Iris Overgaauw

   Hi Manja! Wat vervelend en heel herkenbaar. Ik slikte elke maand de zwaarste ibuprofen (die je op recept moest halen) om het een beetje dragelijk te maken. Uiteindelijk schreef de dokter me zelfs de hormoonspiraal voor, dat was het begin van nog veel meer ellende met mijn hormonen! Wat goed dat je al zo gezond leeft. Stuur me anders even een mailtje op iris@theseaismycupoftea.nl en dan kunnen we even kijken of er misschien nog dingen zijn die je kunnen helpen waar je nog niet aan hebt gedacht!

   4 January 2016 at 04:19
 • Reply Eline

  Girlll!! Keep writinggg :D echt zo fijn om like-minded mensen als jou te leren kennen ^^ Ik ben heel benieuwd naar dat boek, en zet hem op m’n wishlist! Bedankt voor de tip! #neverstoplearning
  Eline recently posted…My 3 favourite yoga channelsMy Profile

  3 January 2016 at 21:01
  • Reply Iris Overgaauw

   Thanks Eline! Ben ik ook zo blij om:)! Onze yoga challenge is awesome so far!

   4 January 2016 at 04:17
 • Reply Galina

  Wat een fijn artikel, ben het helemaal met je eens. Ik eet overigens hier en daar wel soja en ik merk dat ik er niet veel last van heb en met hier en daar bedoel ik dus echt eens in de paar weken een kleine hoeveelheid. Heel handige informatie over die cijfertjes, dat wist ik nog niet en ga hier op letten. Voor wat betreft een tip heb ik de volgende: The Hormone Cure door Sara Gottfried. Een erg interessant boek over je hormoonhuishouding, heb er zelf veel aan gehad in ieder geval.
  Galina recently posted…Groen doen #5: herbruikbare groente- en fruitzakjesMy Profile

  3 January 2016 at 22:24
  • Reply Iris Overgaauw

   Hi Galina:)! Bedankt voor je reactie. Ik denk dat je gelijk hebt in het feit dat alles met mate niet veel schade aanricht. Zolang de bulk van je voeding maar bestaat uit gezonde dingen als groenten, fruit, granen, ect!
   Thanks voor de tip, die ga ik zeker even lezen!

   4 January 2016 at 04:16
 • Reply Sonja

  Ik vind het zo fijn dat je zo’n mega informatieve post hebt geschreven met allerlei dingen die ik heel interessant en belangrijk vind! En het klinkt ook echt alsof je er veel vanaf weet! Super:)
  Sonja recently posted…Hoogtepunten van de maand ♡ DECEMBERMy Profile

  4 January 2016 at 10:17
  • Reply Iris Overgaauw

   Hi Sonja!
   Fijn om te horen dat je er iets aan hebt:)! let me know als je tips of vragen hebt:)! Liefs

   4 January 2016 at 10:20
 • Reply Denise

  Wat een fijn artikel!
  Ik heb gelijk m’n tofu gechecked of het echt organic is haha. (ja dat is het) Handig om te weten voor een volgende keer! Ik had vroeger ook onwijze krampen voor en tijdens m’n menstruatie (daardoor destijds aan de pil gegaan) Nu de Ladycomp dus eerdaags mee beginnen! Ben benieuwd, ook of ik nog steeds/weer krampen krijg. Ik hoop het niet ;)

  4 January 2016 at 18:55
  • Reply Iris Overgaauw

   Haha goed zo! Gelukkig maar:) Ik ben ook super benieuwd, laat me weten hoe het gaat!
   liefs

   6 January 2016 at 11:40
 • Reply The sea is my cup of tea - Book review: Moon Time by Lucy H. Pearce • The sea is my cup of tea

  […] Er wordt in ieder geval te weinig over gepraat, omdat het veelal als een taboe wordt beschouwd. In dit artikel bespreek ik hormonale klachten wat uitvoeriger, en als je zelf een pijnlijke menstruatie ervaart, […]

  11 July 2016 at 06:11
 • Leave a Reply

  Share your latest post