Follow:

A yoga routine for core strength

English version below

Degene die denkt dat je van yoga niet sterk wordt, heeft het mis! Met yoga train je niet alleen je spierballen, maar ook vooral je core strength. En een sterke core zorgt weer voor een mooie houding. Ben je er klaar voor? Je kunt deze houdingen tezamen, als een gehele workout, uitvoeren of de houdingen eruit kiezen die je aanspreken. Als je vragen hebt, stel ze dan gerust hieronder!

1 // Cat-cow
Cat-cow is een hele fijne, rustige houding om de rug los te maken. Begin op handen en knieën, en maak de rug hol (cow pose) op de inademing en bol (cat pose) op de uitademing. Om de core spieren hier meer bij te betrekken, druk je je wreven stevig in de grond op de uitademing, zodat je knieën los komen van de mat. Het gaat slechts om een paar centimeter! Houd de navel goed ingetrokken en houd een aantal seconden vast. Herhaal zo vaak als je wilt.

A yoga routine for core strength

2 // Tiger pose
Deze houding ziet er misschien makkelijk uit, maar het kost wel moeite om de balans te houden. Met deze houding train je bovendien ook je core. Je kunt beginnen op handen en knieën, en vervolgens strek je je rechterarm vooruit en je linkerbeen naar achter. Draai dan de duim van je voorste hand omlaag en reik via de rechterkant voor je gebogen linkerbeen. Probeer de houding vijf ademhalingen vol te houden. Vervolgens de andere kant.

A yoga routine for core strength

3 // Tree legged dog
Downward facing dog, of neerwaartse hond houding in het Nederlands, is een houding waarbij je hart boven je hoofd is en dus officieel een inversie. Er worden veel voordelen toegeschreven aan het regelmatig oefenen van deze houding. Downward facing down is een flinke stretch voor hamstrings en (onder)rug en helpt het verbeteren van je uithoudingsvermogen en bloedsomloop. Zeker wanneer je één voor één de benen optilt, vraagt de neerwaartse hond houding om veel kracht vanuit de core. Begin op handen en knieën, plaats dan je handen op schouderbreedte met alle vingers gelijk gespreid en zorg dat je wijsvingers parallel zijn aan de zijkant van je mat. Met je handen stevig in de grond duw je vervolgens je heupen naar achter en omhoog. Je wilt een rechte lijn creëren van je handen naar je heupen. Of je benen recht zijn en of je hielen op de grond staan is bij deze houding minder belangrijk. Houd de houding ten minste vijf ademhalingen vast per kant.

A yoga routine for core strength

4 // Supported handstand
Handstand is voor velen een hele uitdagende houding en op de één of andere manier vinden we het vaak eng om ondersteboven te gaan. Echter is een handstand een hele goede houding, waarmee je zowel de kracht in je core als in je armen en schouders traint. Als helemaal ondersteboven nog niet lukt, kan het goed zijn om gebruik te maken van een muur of leuning in dit geval, om je te helpen. Zo kun je toch aan je kracht en balans werken, zonder dat het eng hoeft te zijn! Probeer of je een stabiele houding kunt vinden, waarbij je heupen, schouders en polsen in één lijn zijn. Vergeet niet rustig door te ademen.

A yoga routine for core strength

5 // Boat pose
Boat pose helpt absoluut je om de core spieren van de buik te versterken. Begin door balans te vinden wanneer je beide benen intrekt en balanceert op de zitbotjes. Strek vervolgens op een inademing de benen uit tot de onderbenen horizontaal zijn (of ga voor een full boat pose door de benen helemaal uit te strekken), de armen of naast de benen of zijwaarts uitgestrekt. Houd deze houding drie ademhalingen vast en herhaal nog één of twee keer.

A yoga routine for core strengthA yoga routine for core strength

6 // Standing pidgeon
Deze houding is wat meer alround, het is namelijk een heup opener, een balansoefening en traint tevens de beenspieren. In feite is dit een staande duifhouding, als je kijkt naar de positie van het bovenste been. Begin in een staande houding met de benen licht gebogen. Buig je rechterbeen en breng de rechter enkel net boven de linkerknie. Zorg dat met name het rechterbeen goed geactiveerd is, dat wil zeggen dat het been niet ontspannen is en dat je je voeten niet punt, niet flext, maar duwt vanuit de bal van je voet. In deze houding kun je jezelf uitdagen om dieper te zinken, en zo de oefening zwaarder te maken. Houd ten minste drie ademhalingen vast en wissel van kant.

A yoga routine for core strength

7 // Side plank
Met de beruchte plankhouding is iedereen denk ik wel bekend. Om diverse buikspieren (anders) te trainen, kan het ook nuttig zijn om side plank of een variatie daarvan in yoga routine te verwerken. Een standaard side plank benader je vanuit een normale plankpositie. Check daarbij of je schouders boven je polsen zijn voor een goede houding. Draai vervolgens op je linkerzij, zodat je op de zijkant van de onderste voet leunt en breng de rechterarm omhoog. Voorkom dat je hier in je heupen gaat hangen. Houd deze houding drie ademhalingen vast en wissel van kant. Een leuke variatie op side plank is het rechter been onder het linkerbeen door te brengen, zodat je op de zijkant van beide voeten leunt. Ook hier breng je je rechterarm omhoog en houd je de benen goed geactiveerd om te voorkomen dat je in de heupen gaat hangen. Houd ten minste drie ademhalingen vast.

A yoga routine for core strengthA yoga routine for core strength

8 // Eight angle
Eight angle pose ziet eruit als een hele moeilijke houding. Echter is hij voor intermediate yogi’s toegankelijker dan je zou denken. Begin in een zittende houding, met je benen voor je uit gestrekt. Buig vervolgens je rechterbeen en trek deze zo dicht mogelijk naar je toe. Je werkt vervolgens je rechterschouder onder het rechter been, zodat deze op je bovenarm kunt. Zet de handen onder je, met de vingers naar voren wijzend en maak deze sterk. Je kunt of eerst jezelf omhoog werken met behulp van de, jawel, core spieren, en dan de benen rechts van je verstrengelen, of verstrengel eerst de benen en strek ze uit naar rechts voordat je jezelf optilt. Geef deze houding niet direct op, als je het twee weken lang elke dag probeert, zal hij gaan lukken! Vergeet niet te ademen (en te blijven lachen als je een faceplant maakt) in deze houding.

A yoga routine for core strength

9 // Four-limbed staff pose
Four-limbed staff pose, beter bekend als chatturanga, is een echte core oefening. Chatturanga is onderdeel van de zonnegroet serie, waardoor ik deze altijd in mijn yoga routine heb zitten. Vanuit een plank positie laat je jezelf langzaam naar beneden komen, terwijl je de ellebogen buigt en deze dicht bij je lichaam houd. Zorg dat je hele lichaam actief is, en kijk naar voren. Houd deze drie ademhalingen vast en optioneel zou je vervolgens naar een upward facing dog positie kunnen komen.

A yoga routine for core strength

10 // bow pose
Bow pose is een goede houding voor de core spieren, de spieren in je rug en gek genoeg verlichtend bij menstruatiepijn. Begin liggend op de buik. Buig vervolgens de knieën, en pak beide enkels vast op het punt waar deze buigen. Op een inademing breng je je knieën, borst en als laatste de kin omhoog. Duw je voeten in je handen en je handen in je voeten. Indien je deze oefening vaker uitvoert, zul je merken dat je op je ademhaling heen en weer kunt schommelen. Houd deze houding drie ademhalingen vast en herhaal.

A yoga routine for core strength

12 // Supported headstand
Het is voor deze houding belangrijk dat je een krachtige core hebt, omdat je uiteraard niet je nek en hoofd teveel wilt belasten. Als je al een tijdje speelt met het idee van een hoofdstand, kan het een leuke uitdaging zijn dit eens te proberen. Kom op handen en knieën (bij voorkeur tegenover een muur). Leg je onderarmen langs elkaar om schouderbreedte te meten en verstrengel je handen precies in het midden. Zo ontstaat er een driehoeksvorm die de basis van je hoofdstand is. Plaats je onderarmen in deze houding op de grond. Je hoofd gaat precies in het kommetje van je verstrengelde handen, met je kruin op de grond. Krul nu je tenen in de grond en strek je benen, terwijl je hoofd zich op de grond bevindt tussen je armen. Loop je voeten langzaam richting je hoofd. Dit is een goede oefening om naar hoofdstand toe te werken. Als je er klaar voor bent en voelt dat je heupen exact boven je hoofd zijn, kun je proberen om je benen langzaam omhoog te brengen, terwijl je je knieën tegen elkaar aan houdt. Je kunt ook de muur gebruiken om je balans te vinden. Maak de buik sterk en trek je staartbeentje naar binnen zodat je bekken iets naar voren kantelt, om te voorkomen dat je hangt in je rug. Probeer zo een rechte lijn te maken van je hoofd naar je heupen en van je heupen naar je voeten. Houd de hoofdstand vijf ademhalingen vast.

A yoga routine for core strength

Merk jij dat je sterker bent geworden door yoga? Wat zijn jouw favoriete houdingen?

Volg me op: Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Bloglovin’


The one who thinks yoga doesn’t make you strong is wrong! Yoga helps you to develop muscles, but more importantly, core strength. A strong core is important for a good posture for example. Are you ready? This yoga routine can be done as a whole workout, or if you just want to pick your favourite postures, feel free! Any questions can be addressed below.

1 // Cat-cow
Cat-cow is a nice and easy pose, to help you to relax the spine. Start on hands and knees and on an inhale hollow the spine and look forward (cow pose). On an exhale, round the spine and look towards the navel (cat pose). To challenge yourself and make this a pose to increase core strenght, press your feet firmly into the ground on the cow pose and see if you can lift the knees off the ground just a few milimetres. Keep the belly muscles engaged by sucking the navel in a bit and hold this pose for a few seconds. Repeat as often as you like.

A yoga routine for core strength

2 // Tiger pose
This pose might look easy, but it takes some effort to keep balance. With this pose you will also train the core. Start on hands and knees, and stretch out your right arm and left leg. Turn the thumb of the right hand down and reach from the right for your left bend leg. Try to hold tiger pose for five breaths and then switch sides.

A yoga routine for core strength

3 // Tree legged dog
Downward facing dog is a pose in which your heart is higher than your head, so we can call it an inversion. There’s lots of benefits to this pose if you practice it regularly. It makes you stronger and creates a big stretch for the hamstrings and (lower) back. Also, downward facing dog, and especially three legged dog, will help you train those core muscles. To come into downward facing dog, come onto all fours. Place your hands shoulder distance apart in front of you, with all fingers evenly spread and the pointer fingers parallel to the sides of your mat. With your hands firmly pressed into the ground, lift your hips up and back. The most important thing in this pose is to create a straight line from your hands to your hips, so don’t worry about having to bend your knees or lifting your heels from the ground. If you want to challenge yourself, you can lift one activated leg up at a time. Hold three legged dog pose for at least five breaths for each side.

A yoga routine for core strength

4 // supported handstand
Handstand is a very challenging pose for many, not the least because many people are afraid to go upside down. To get the benefits of handstand, like improving balance and core strenght, you can choose to do a supported handstand. You can use a wall or any other object of a good hight. Try to find a stable posture, by aligning the hips, shoulders and wrists. Don’t forget to keep breathing!

A yoga routine for core strength

5 // Boat pose
Boat pose helps to strengthen the core muscles. Start by hugging the knees into the chest and finding balance on the sitting bones. On an inbreath, lift the legs up until the lower legs are horizontal (you can also go for a full boat pose). The arms come along the sides of the legs, or, in a full boat pose, out to the sides. Hold the pose for three breaths and repeat one or two times more.

A yoga routine for core strengthA yoga routine for core strength

6 // Standing pidgeon
Standig pidgeon is an allround pose, because it helps you to open the hips, trains your balance as well as the leg muscles. It’s called standing pidgeon because of the position of the top leg. Start in a standing position, with the legs slightly bend. Place the right ankle just above the left knee and make sure the leg is activated to prevent injury. In this pose, you are trying to keep the hips square and you should feel the stretch in your right hamstring. To challenge yourself, you can try to bend the left leg even more. Hold this pose for five breaths and then switch sides.

A yoga routine for core strength

7 // Side plank
Probably everyone is familiar with the feared plank pose. To train all belly muscles, it can ben ice to switch it up with a side plank variation. Approach side plank from a regular plank position. Always check first if the shoulders are in alignment with the wrists. Then turn to your left, and come to lean on the side of your left foot. Keep both legs and the belly muscles super activated, to make a strong plank and prevent collapsing in the hips. Hold for three breaths and then switch sides. A nice variation to this side plank is tob ring the right leg over to the left and lean on both sides of the feet. In this variation, it is also important to keep the legs and belly activated to prevent collapsing in the hips. Hold this pose for three breaths on each side.

A yoga routine for core strengthA yoga routine for core strength

8 // Eight angle
Eight angle pose looks super difficult, but it’s actually pretty doable for intermediate yogis. Start in a seated position, with your legs in front of you. Bend the right leg and pull it towards you. You want to get the right shoulder underneath the right leg, so the right leg leans on top of your upper arm. Press your hands firmly into the ground, with the fingers pointing forwards. Swing the left leg around the right and stretch both legs out to your right, while you lift yourself from the arms. Don’t immediately give up if it doesn’t work out, if you try every day fort wo weeks, you will get it! Don’t forget to breathe (and smile if you faceplant!)

A yoga routine for core strength

9 // Four-limbed staff pose
Four-limbed staff pose, also known as chatturanga, is a great core pose. Chatturanga is part of the sun salutations, so I practice it daily. From a plank position, slowly lower yourself down while you keep the elbows bend and close to the body. Make sure all muscles are active and look forward. Hold this pose for three breaths and optional come through to an upward facing dog.

A yoga routine for core strength

10 // bow pose
Bow pose is a great pose for the core muscles, the back muscles and, maybe you wouldn’t say, but it’s a great relief for menstrual pain too. Start laying down on the belly. Bend the knees and grab ahold of the ankles. On an inhale, lift the knees, chest and chin up from the mat. Press your hands into your feet and your feet into your hands to create the tension you need. If you try this pose more often, you will notice you can sway on the breath. Hold this breath for three breaths and repeat two more times.

A yoga routine for core strength

12 // Supported headstand
Head stand is sometimes referred to as the king of all yoga poses. It actually is less difficult than it looks, with the right instructions at least. You do want to have a strong core for this pose, since you want to avoid too much tension on the neck and back. If you are thinking about trying headstand for a while, it could be fun to start practicing with a wall. Come to all fours, preferably in front of a wall. Measure the width of your shoulders by touching the elbows with the opposite hands. Then interlace the fingers and place the hands exactly in the middle of the shoulder distance. Your head will come into the hands, with the crown of the head on the floor. Tuck the toes under and straighten the legs, so you can begin to walk your feet closer to your head. This is already a good way to practice being upside down. When you are ready and feel that your head are in a straight vertical line with your hips, you can try to lift your legs up, keeping the knees together. You can use the wall for support, and make sure you use the core muscles of the belly and tuck the tailbone under to not collapse in the back. Try to get a straight line from your head to your hips and your feet. Hold headstand for five breaths.

A yoga routine for core strength

Did you notice an increase in (core) strenght with yoga? What are your favourite postures?
Follow me on: Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Bloglovin’

Previous Post Next Post

You may also like

6 Comments

 • Reply Shirah

  Wat een fijne houdingen met hele duidelijke foto’s! Ik ga ze vandaag nog doen. :)
  Shirah recently posted…Omgaan met prestatiedrukMy Profile

  21 July 2016 at 08:25
  • Reply Iris

   Hi Shirah, wat goed! Laat me weten als je ergens tegenaan loopt!
   Liefs

   21 July 2016 at 10:05
 • Reply jolijn

  Inspirerende blog! Heb meteen zin in yoga :-)

  21 July 2016 at 10:45
  • Reply Iris Overgaauw

   Hihi wat goed:) Heb je trouwens nog plannen gemaakt voor een yoga teacher training? Ben benieuwd:)!! Liefs

   21 July 2016 at 12:40
 • Reply Charlotte

  lekker!! net gedaan :) dus thanks daarvoor

  21 July 2016 at 11:53
  • Reply Iris Overgaauw

   Aah wat fijn! Beste manier om je dag te beginnen: high-five! Haha:)

   21 July 2016 at 12:40

  Leave a Reply

  Share your latest post