Follow:

Buy Nothing New Month: did I succeed?

Buy Nothing New Month

English version below

Stiekem deed ik deze maand mee met de Buy Nothing New Month, waarvoor ik me inschreef via het platform CollAction. Voor degenen die hier niet mee bekend zijn: CollAction is een platform op basis van crowdacting in plaats van crowdfunding. “Als 250 mensen niets nieuws kopen deze maand, dan koop ik ook niets nieuws deze maand”. Met zijn allen maken we een verschil, dat idee! Hoewel het target niet gehaald is (155 inschrijvingen), vond ik het een tof concept en was ik benieuwd naar de wekelijkse e-mails met tips. Ik dacht eigenlijk dat een maand niets nieuws kopen mij vrij makkelijk af zou gaan, zeker omdat tijdens de challenge het kopen van eten, verzorgingsproducten en tweedehands spullen wel zijn toegestaan. Maar ik moet toegeven, daar heb ik me toch wel in vergist!

“Ik koop toch al bijna alles tweedehands”
Ik ben dol op tweedehands kopen. Kleding, boeken, huishoudelijke apparaten, ik kan bijna alles tweedehands vinden en ben daar altijd tevreden over. Het is vaak ook veel goedkoper. Ik doe ook aan hergebruiken en ben zuinig. Marktplaats is mijn beste vriend en ik koop regelmatig via Facebook groepen. Op Bol.com is er ook vaak de optie om tweedehands te kopen.

Toch ontdekte ik deze maand dat ik ook wel eens geneigd ben om dingen nieuw te kopen, puur omdat het praktischer is en ik ongeduldig ben. Zeker als ik het druk heb, wil ik problemen zo snel mogelijk oplossen. Zonder dat het me veel tijd kost. Bijvoorbeeld even langs bij Groene Vingers om een grotere pot te kopen voor mijn Monstera plant, die wel heel ongelukkig is in zijn kleine potje op dit moment. Of doeken om op te schilderen als ik daar plots inspiratie voor heb. Of een batterij wanneer blijkt dat de analoge camera die ik heb geleend toch een batterijtje nodig heeft. Of een boek dat niet tweedehands of in mijn bibliotheek verkrijgbaar is terwijl ik het gevoel heb dat ik het NU moet lezen. Oja, van de week begaven mijn oordopjes het ook nog eens na jaren trouw dienstdoen! In deze situaties merkte dat ik het soms tijdrovend was om op zoek te gaan naar alternatieven. Als je ervoor kiest niets nieuws te kopen, dan ben je natuurlijk niet per definitie reddeloos verloren.

Enkele alternatieven voor nieuw kopen:

 • Tweedehands kopen
 • Lenen
 • Ruilen
 • Repareren
 • Zelf maken

Hermien postte een leuk artikel met veel meer tips, mocht je je eigen buy nothing new challenge willen houden!

Ik merkte dat niet nieuw kopen doorgaans wat meer tijd en creativiteit vergt. Sommige dingen zijn moeilijk te lenen en niet tweedehands verkrijgbaar. En soms is tweedehands kopen een stuk tijdrovender. In deze gevallen heb ik de meeste aankopen uitgesteld. Wel ben ik erin geslaagd om de canvas doeken om te schilderen (20 stuks voor 15 euro!) tweedehands te kopen, net als het boek dat ik wilde lezen. Toen ik dat boek uit had ben ik ook nog naar de bibliotheek gegaan en ontdekte een schat aan boeken over zelfontwikkeling en duurzaamheid (mijn lievelings!) als jullie het leuk vinden om te lezen welke boeken ik verslind, laat het me dan weten in de reacties.

Heb ik gezondigd?
Ja jongens, ik moet bekennen. Uiteindelijk heb ik twee keer gezondigd tijdens deze challenge (die morgen ten einde loopt). De eerste keer heb ik hier totaal niet bij stilgestaan. Ik ben vrij ongeorganiseerd en wilde last-minute een leuk cadeau bedenken voor een jarige vriendin. Ik was al helemaal trots dat ik een goed idee had: een boekenbon met tips welke boeken ik zelf nog graag wilde lezen. Achteraf bedacht ik me dat een boekenbon ook nieuw kopen is. Oeps! De tweede keer dat ik (wel bewust) heb gezondigd was vandaag. Dat komt omdat vanavond MadNes festival van start gaat, en ik graag mijn (geleende, dat dan weer wel!) analoge camera wil uitproberen dit weekend. Geïnspireerd door Iris en Sanne wil ik graag eens experimenten met analoge fotografie en het strand van Nes lijkt me een perfecte setting. Ik heb wel al veel tips gekregen en filmpjes bekeken. En daaruit bleek dat ik toch echt die twee kleine batterijtjes nodig heb om de camera goed te kunnen gebruiken. Hoewel de challenge morgen pas is afgelopen, heb ik dus wel vandaag de benodigde batterijtjes gekocht. Uiteraard wel nadat ik had gecheckt of ik de batterijen tweedehands kon vinden en of vrienden of familie deze batterijen nog hadden liggen. Echter gaat het om twee niet-standaard batterijen, en had ik dus geen succes (niet zo gek, want de camera is zeker 20 jaar oud!)

Buy Nothing New Month

Hoewel ik dus wel heb gezondigd, moet ik zeggen dat de challenge me toch veel goeds heeft gebracht. Ik ben trots op wat me wel is gelukt en ben me bewuster geworden van hoe vaak ik iets koop (nieuw én tweedehands). Voor ik achteloos iets nieuw wil kopen, vraag ik me nu eerst af: kan ik dit ook lenen/ruilen/repareren/zelf maken/tweedehands kopen? Ik ontdekte dat er vaak meer creatieve oplossingen zijn dan ik in de eerste instantie denk!

Ruilfeestje!
Mocht je dit weekend niet naar MadNes festival gaan, kun je toch genieten van een dagje strandgevoel bij duurzame strandtent The Shore in Scheveningen morgen! Als afsluiting van de challenge vindt er namelijk een ruilfeestje plaats bij The Shore en tevens wordt er vooraf een surfles georganiseerd voor de liefhebbers. Strandtent The Shore ontdekte ik toevallig vorige week (op Instagram live deelde ik al dat ik mijn huis later in dezelfde stijl wil inrichten!) en ik vind het een super fijn plekje. Niet in de laatste plaats omdat ze zonneboilers hebben, een biologische menukaart en de strandtent zelf gemaakt is van een oude zeecontainer. Verder schreef Sanne (die ook meedoet met de Buy Nothing New Challenge) al over de vegan en glutenvrije pannenkoeken die ze serveren. Die staan dus ook nog op mijn wishlist. Ik kan dit keer niet aanwezig zijn bij Swap at the Shore, maar ik heb zo’n gevoel dat ik deze zomer wel vaker bij deze strandtent zal zitten werken. Met mijn ‘snelle fiets’, ben ik er in 45 minuten. Hier vind je meer informatie over Swap at The Shore.

Zouden jullie het volhouden om een maand lang niets nieuws te kopen? Wie van jullie gaat er morgen wel naar Swap at the Shore? En wie zie ik op MadNes festival?

Volg me op: Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Bloglovin’


Buy Nothing New Month

Without putting in out there, I decided to subscribe to CollAction’s Buy Nothing New Month. For those that haven’t heard of CollAction before: it’s a platform for crowdacting instead of crowdfunding. “If 250 people are not buying anything new this month, I won’t buy nothing new this month”. Kind of like let’s do this together and make a difference. Even though the 250 target wasn’t met (155 people joined though!) I liked the idea of this challenge and was curious to learn more. I actually thought this challenge would be a breeze for me, since buying food, cosmetics and secondhand was allowed. But I have to admit, I was wrong!

“I buy pretty much everything secondhand”
I love to buy second hand. Books, clothing, furniture. I almost always find what I need secondhand and for a much better price too. I love to reuse and repurpose. Marktplaats is by best friend and I also shop via Facebook groups. On Bol.com, there’s often an option to buy things second hand. So buying new would be easy!

Still, during this challenge, I discovered that I am inclined to choose the easy way if I need something. It’s about practicality: when I am busy, I want a problem solved as quickly as possible. Going to the store and buying the product that I need is the quickest way to go about. For example, pass by Groene Vingers for a bigger container for my monstera plant, that’s quite unhappy in its current habitat. Or buying canvasses to paint when I get a sudden rush of inspiration. Or when it turns out my borrowed analog camera needs a battery to function. Or when I feel I need to read a certain book at that moment and I can’t find it secondhand or in my local library. Oh and my in-ears also broke this week. In this kind of situations, the buying nothing new month was a challenge for me.

By the way, buying nothing new doesn’t mean you have to sit around and wait for the time to pass and spend the rest of the month without x, y or z.

Some alternatives to buying new:

 • Buying second-hand
 • Borrowing
 • Swapping
 • Repairing
 • DIY

Hermien published a fun post with more tips, in case you plan on having your own buy nothing new month!

I noticed not buying new costs a bit more time and creativity. Which is fun, but sometimes not very practical. Some things are difficult to borrow or buy secondhand. In most of the cases described above, I did wait until the end of the challenge. However, I managed to find 20 canvasses secondhand for just 15 euros! I also bought a book I wanted to read secondhand, and got two more at the library. I never knew there was so much available on self-development and sustainability (the things I love!) in my library. So that’s super good to know! If you are interested in my recommendations, let me know in the comments.

Did I succeed?
Well, guys, I have to admit I didn’t succeed. I sinned twice this month. The first time I wasn’t aware of it. A friend of mine threw a lovely birthday party at the beach, and I was happy to gift her a voucher to buy one of her favourite books. I totally forgot about the challenge and didn’t realise a voucher is buying something new, too. The second time I was aware of it though. Tonight is the start of MadNes festival, and I would love to bring my borrowed analog camera and experiment with it. Inspired by Iris and Sanne! The beach of Nes seems perfect to give it a try! However, I discovered the camera only works properly with a small battery that I didn’t have. I asked around if others had this type of battery laying around and looked for second-hand options. There were none! The challenge is ending tomorrow, but I still went to buy the batteries today.

Buy Nothing New Month

Even though I didn’t succeed, I have to say I am happy I tried. It led me to new insights and taught me to be a bit more mindful and creative with what I am buying. Now I ask myself: can I also repair/borrow/swap/make this or can I buy it secondhand? I discovered there are often more possibilities than I think!

Swap at The Shore
If you are not planning to head to MadNes festival this weekend, you can still enjoy yourself at sustainable beach shack The Shore. To end the challenge, there will be a swap party and surf lessons for those that feel like it! I discovered The Shore in Scheveningen last week (and shared on Instagram live that I loved their interior!) and love this place. Not just because of the feel, but also because they have sun boilers, an organic menu and the shack itself is made of an old shipping container. Sanne (that also joined the Buy Nothing New Month) wrote about their gluten free vegan pancakes, those are definitely on my list! Even though I can’t attend Swap at The Shore tomorrow, I have the feeling I will spend some time there this summer. Maybe working on some freelance projects or just having a drink! It takes me only 45 minutes to get there by bike, a good workout and green way to travel right?! Find out more about Swap at the shore here.

Would you manage to buy nothing new for a month? Who of you will be attending Swap at the Shore, or MadNes festival? Let me know!

Follow me on: Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Bloglovin’

Print Friendly, PDF & Email
Previous Post Next Post

7 Comments

 • Reply Merel

  Ik wist helemaal niet dat je ook meedeed! Ik heb het ook niet volgehouden en dat waren geen kleine dingetjes. De eerste 3 weken gingen super, ik dacht overal bij na en bedacht overal een alternatief voor. Helaas de laatste week de fout in gegaan en toen heb ik het opgegeven en meer gekocht.. Op dat moment had ik (naar mijn idee) die dingen echt nodig en voelde het onbenullig om het uit te stellen. Ik had me niet voorbereid (wat eigenlijk ook valsspelen is) waardoor ik flink tegen dingen aanliep. Binnenkort probeer ik het nog een keer.

  7 July 2017 at 18:32
  • Reply Iris

   Haha ik denk bijna niemand haha. Ik heb het niet echt actief gecommuniceerd, maar ik vond het een leuke uitdaging. Ik dacht dus in de eerste instantie dat het me vrij makkelijk af zou gaan maar dat viel tegen. Maar juist daarom wilde ik er wel een post aan wijden. Ik snap helemaal wat je bedoelt met dat het onbenullig voelt om sommige aankopen uit te stellen. Ik had dat met de oortjes (ga wel van House of Marley kopen, de duurzame optie haha), de bloempot en de batterijtjes. Het was deze of volgende week hoe dan ook gebeurd! Maar ik zou zeker niet te streng zijn voor jezelf hoor, zo’n maand is toch altijd leerzaam en daar gaat het om! Niet om dat je het perfect doet! Ik las dat Sanne een zelfde soort ervaring heeft met de challenge! Liefs

   8 July 2017 at 08:29
 • Reply Shirah

  Super inspirerend om te lezen, misschien ga ik het ook wel proberen! En ja, ik ben heel benieuwd naar de boeken die je leest.
  Shirah recently posted…De beste anti-sleurideeënMy Profile

  7 July 2017 at 19:08
  • Reply Iris

   Hi Shirah! Leuk dat je een berichtje achterlaat en dat je ook de uitdaging aan wilt gaan! Ben benieuwd naar je ervaringen:) Ik ga binnenkort dan eens een boekentip post maken:) Liefs!

   8 July 2017 at 08:27
 • Reply Hermien - KouweKleren

  Nou,, volgens mij heb je het geweldig gedaan! Ik vind je ‘zondes’ nog wel meevallen. Zeker als je eerst een tweedehands poging doet en dat echt niet lukt. Een boekenbon met leestips vind ik trouwens een erg leuk idee!
  Hermien – KouweKleren recently posted…De Buy Nothing New Month in het kortMy Profile

  11 July 2017 at 08:40
  • Reply Iris

   Thanks Hermien:)! En haha, ik kon niet kiezen en wist niet wat ze al gelezen had. Maar het lijkt mij ook leuk om te krijgen, zeker als je een beetje dezelfde smaak hebt!

   14 July 2017 at 14:09
 • Reply Tal Daniel

  Very nice challenge! I am trying to do it with clothes. Didnt buy new clothes for a year now. Its amazing how much a clothes maker can do! Keep it up! Thanks for the nice article:).

  28 August 2017 at 10:40
 • Leave a Reply

  Share your latest post