Follow:

Dag van de Duurzaamheid: 10 tips om je kledingkast te verduurzamen

Dag van de Duurzaamheid

Sta jij wel eens stil bij het onderwerp duurzaamheid? Hoewel het verwarrend en overweldigend kan lijken, is mijn filosofie dat duurzamer leven voor iedereen haalbaar is én dat ieder klein stapje telt. Om dat te laten zien heb ik samen met een grote groep inspirerende groene bloggers een online groene gids samengesteld met bijna tweehonderd toegankelijke tips om je leven (stapje voor stapje) te vergroenen en zo je impact te verkleinen! Ik ga in op het verduurzamen van je kledingkast, maar lees vooral verder voor tips over plantaardig eten, minimaliseren, duurzamer reizen, en nog veel meer.

Dag van de Duurzaamheid
10 oktober staat in het teken van duurzaamheid. De Dag van de Duurzaamheid is de perfecte gelegenheid om stil te staan bij dit veelomvattende onderwerp en vooral: wat je zelf kunt bijdragen aan een groenere wereld. Dat is vaak minder ingewikkeld dan je denkt! Het initiatief van Urgenda laat zien dat duurzaamheid behalve noodzakelijk ook inspirerend en winstgevend kan zijn. Een missie waar wij groene bloggers maar al te graag een steentje aan bijdragen!

Impact top 10 van de gemiddelde Nederlander
Om te bepalen hoe duurzaam een gemiddelde Nederlander nu eigenlijk is, schreef Babette Porcelijn het boek De Verborgen Impact. In dit boek presenteert ze de impact top 10, waaruit onder andere blijkt dat we de grootste (directe én indirecte) impact maken met het kopen van spullen en het eten van vlees. Daarnaast beschrijft ze manieren waarop we die impact effectief kunnen verminderen.

impact top 10

Impact top 10 uit De Verborgen Impact van Babette Porcelijn

De duurzame top 10 tips van de groene bloggers
Over veel van de onderwerpen uit deze impact top 10 schrijf ik – en vele andere groene bloggers met mij – regelmatig. Ter gelegenheid van de Dag van de Duurzaamheid leek het ons leuk om eens gezamenlijk op een rijtje te zetten welke duurzame stappen we per onderwerp (kunnen) nemen om onze (verborgen) impact te verkleinen. Een soort online groene gids, als je wilt!

Hieronder vind je mijn 10 tips om je kledingkast te verduurzamen. Na het lezen van mijn tips kun je doorklikken voor tips van andere groene bloggers, over de meest uiteenlopende onderwerpen. Daar is de Dag van de Duurzaamheid de uitgelezen kans voor, toch?

Mijn 10 tips om je kledingkast te verduurzamen
Zoals ik op mijn blog al eerder heb gedeeld, ben ik druk bezig met het creëren van een capsule garderobe. Een garderobe met een beperkt aantal items waar ik oprecht blij van word. Niet zomaar items, ik wil ook graag kiezen voor duurzame items, het liefst gemaakt van milieuvriendelijke materialen en geproduceerd onder eerlijke arbeidsomstandigheden. Geen zorgen, mijn kast is nog lang niet 100% duurzaam. Wel heb ik afgelopen jaar veel stappen gemaakt in die richting, onder andere door zuiniger te zijn op mijn kleren én (nog) meer tweedehands te kopen. Dit zijn 10 beste tips om je kledingkast te verduurzamen en je impact te verkleinen:

 1. // Lees je in
  Als je ook graag je kledingkast zou verduurzamen, is het belangrijk dat je weet waarom je dat doet. Door je in te lezen (of documentaires te kijken) over dit soort onderwerpen, raak je gemotiveerd om echt veranderingen te maken. Zo besloot ik na de documentaire The True Cost niet langer fast fashion te kopen bij grote modeketens. Naast deze documentaire raad ik uiteraard ook De Verborgen Impact van Babette Porcelijn aan en Dit is een Goede Gids van Marieke Eyskoot. Daarnaast kun je gebruik maken van de app Talking Dress en de website Rank A Brand om te bekijken welke kledingmerken hun best doen om duurzamer en eerlijker kleding te produceren.
 2. // Tweedehands kopen
  Zoals je misschien wel had geraden, is tweedehands kleding kopen één van de duurzaamste dingen die je kunt doen. Daar hoeven immers geen nieuwe middelen aan te pas te komen en je geeft een oud kledingstuk een tweede leven. Daarnaast is het gewoon heel erg leuk om op tweedehands koopjesjacht te gaan (vind ik) en voor een prikkie unieke items te scoren. Hermien, een groot liefhebber van tweedehands vondsten, deelt in haar top 10 nog meer tips voor tweedehands (kleding) kopen.
 3. // Kiezen voor fair fashion
  Soms is het lastig om tweedehands te kopen, bijvoorbeeld in het geval van sokken, ondergoed, sport- en zwemkleding. In het ideale geval koop je deze items bij merken die actief bezig zijn met het onderwerp duurzaamheid. Denk aan merken die gebruik maken van gerecyclede materialen, schadelijke (kleur)stoffen vervangen voor een natuurlijkere variant en hun arbeiders eerlijke lonen en werkomstandigheden kunnen bieden. Vaak zijn kledingstukken van deze merken duurder, maar daar staat tegenover dat deze vaak langer meegaan. Zo kan ik de panty’s van het duurzame merk Swedish Stockings van harte aanraden, deze panty’s gaan meer dan een jaar mee in plaats van een week! Twijfel je wanneer iets een duurzame koop is? Sara van de fair fashion blog When Sara Smiles vertelt er meer over in haar top 10!
 4. // Leer je eigen stijl kennen
  Het is nog niet zo makkelijk om te ontdekken wat jouw stijl is. Welke items passen goed bij jou? Waarin voel je je comfortabel? Zijn de items in je kledingkast gemakkelijk te combineren? Door je hierin te verdiepen kun je miskopen voorkomen en zijn je kledingstukken ook minder modegevoelig. Recentelijk ontdekte ik dat ik nu een ander ‘kleurtype’ ben dan vroeger (wat vast komt doordat mijn haar sinds mijn reizen een tintje blonder en mijn huid een tintje bruiner is geworden). Op basis hiervan kan ik nu veel betere keuzes maken wanneer ik nieuwe items aanschaf. Ik let er nu op dat ik (vaker) warme herfstkleuren kies, zoals bordeauxrood, donkerblauw, roestoranje en okergeel (een kleur die me vroeger absoluut niet stond!) en juist geen kleuren die me bleek maken of niet te combineren zijn met de andere items in mijn kast. Ik houd van een bohemian look, gecombineerd met basisitems om het geheel wat rustiger te houden. Op de blog van Sophie van Naoki lees je meer over hoe je kunt bepalen wat je stijl is en welke kleuren bij jou passen.
 5. // Hoe vaak draag jij je kledingstukken?
  Heb je er wel eens over nagedacht dat hoe vaker je een kledingstuk draagt, hoe duurzamer dat is? De ’30 wear rule’ is een handige vuistregel. Te vaak blijven items ongedragen in je kast hangen, soms met de kaartjes er nog aan.. Herkenbaar voor jou? Houd dan eens bij welke items je (vaak) draagt en gebruik deze informatie om te bepalen welke items je in het vervolg wel of niet wilt toevoegen aan je garderobe.
 6. // Zuinig omgaan met je kleding
  De wegwerpmaatschappij werkt in de hand dat we een jurkje of shirtje met een gat erin direct weggooien. Vroeger was het echter heel gewoon om je kleding te (laten) repareren. Kleine gaatjes ga ik zelf te lijf, maar voor moeilijkere reparaties kijk ik mijn moeder lief aan. Ik denk dat ik bijna 20% van de items in mijn kast wel eens heb laten repareren. Dat heeft zeker te maken met het feit dat ik deze items vaak draag..! Het duurzame merk Patagonia organiseerde afgelopen jaar zelfs de ‘Worn Wear Tour’, zodat je oude items bij hen kon laten repareren! Dat noem ik nog eens service.. Op de blog van Chantal lees je meer tips om te zorgen dat je lang plezier houdt van je favoriete items!
 7. // Minder kleding kopen
  Het is uiteraard ook duurzaam om minder te kopen. Als je, toch wat duurdere, fair fashion items koopt, is dit vaak ook automatisch het gevolg. Niet iedereen hoeft over te stappen naar een capsule garderobe, maar de ‘one in, one out’ regel kan wel een handige leidraad zijn. Zo blijf je kritisch kijken naar de inhoud van je kast en houd je het overzichtelijk.
 8. // Kleding doneren
  Heb je je kledingkast uitgezocht en items gevonden die nog wel mooi zijn, maar niet meer (bij je) passen? Je kunt ze uiteraard verkopen, maar je kunt ze ook doneren aan een kringloopwinkel of een goed doel. Als de kledingstukken niet meer draagbaar zijn, kun je ze ook in een textielcontainer gooien, of kijken welke projecten je kunt ondersteunen. Zo maakt MUD jeans weer nieuwe items met gerecyclede spijkerbroeken en maakt Suga mats yogamatten van oude wetsuits.
 9. // Kleding lenen
  Tegenwoordig is het, jawel, ook mogelijk om kleding te lenen. In Amsterdam vind je Kledingbibliotheek LENA, waar je vintage en fair fashion items kunt lenen. De ideale kans om te kijken of je dat item wel echt zo vaak zult dragen als je denkt, voordat je het aanschaft. Hailey van Palace of Bliss deelt op haar blog regelmatig outfit of the day posts waarin ze items van LENA draagt. Neem vooral eens een kijkje!
 10. // Kledingruilfeestje
  Ik ben dol op kledingruilfeestjes. Een aantal jaar terug organiseerde ik ze regelmatig! Het is leuk om met (Facebook)vrienden een ruilfeestje te organiseren. Zo ga je naar huis met ‘nieuwe items’, zonder dat dat je ook maar iets hoeft te kosten en tegelijkertijd krijgen jouw oude stukken weer een nieuw leven bij een ander. Daarbij is het natuurlijk ook gewoon heel erg leuk en gezellig!

Dag van de Duurzaamheid

Online groene gids
Benieuwd naar de tips van de andere groene bloggers? Hieronder vind je alle groene blogs op een rij:

Spullen
10 tips om tweedehands te kopen van Hermien (KouweKleren)
10 tips om over te stappen op herbruikbare producten van Nynke (Nynkek)
10 dingen die je niet hoeft te hébben volgens Amke (Groen is het nieuwe zwart)
10 tips om te ontspullen én ontspuld te blijven van Sara (Mevrouw Miauw)
10 tips voor duurzaam speelgoed van Stephanie (La vie de Stephanie)

Voeding
10 tips om (meer) plantaardig te gaan eten van Merel (Blackbirds and Cakes)
10 tips om minder voedsel te verspillen van Hilde (Tijd voor iets anders)
10 tips om minder vlees te eten van Sarina (VegaSaar)

Vervoer en reizen
10 tips om minder te vliegen van Linda (Zaailingen)
10 tips voor een duurzame vakantiebeleving van Janet en Anneloes (Not so stuffy)

Kleding
10 tips om je kledingkast te verduurzamen van Iris (The sea is my cup of tea)
10 tips om zelf kledingmerken op duurzaamheid te checken van Sara (When Sara Smiles)
10 tips lang leve je favorietjes van Chantoile
10 tips om fair fashion te shoppen van Kim (Kimbuining.com)

Wonen
10 tips om milieuvriendelijker te wonen van Carlien (Goed voor de wereld)
10 tips om je voor te bereiden op wonen in een Tiny House van Natasja (Groene manieren)
10 tips om groen te doen in de tuin van Sara (Groen met Saar)
10 tips om je badkamer afvalvrij(er) te maken van Yalou (We are the Earth)

Overig
10 tips voor een groen kantoor van Geanne (Sweet Suzie)
10 tips om goed te doen met je geld van Desiree (Aandachtige blog)
10 groene challenges om jezelf uit te dagen een maand groener te leven van Sanne (Het grote groene geluk)
10 tips om te verduurzamen en direct geld te besparen van Tessa (Awkward Duckling)

Heb jij nog goede tips die we niet mogen vergeten? Laat vooral hieronder een reactie achter!
Volg me op: Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Bloglovin’

Print Friendly, PDF & Email
Previous Post

You may also like

15 Comments

 • Reply amke

  Leuk deze tips! Ik moet – tot mijn grote schande – bekennen dat ik ‘True Cost’ nog niet heb gezien, terwijl die al heel lang op mijn te-kijken-lijstje staat. Maar ik ben inmiddels wel helemaal afgestapt van kopen bij fast fashion ketens. Vind het alleen nog wel moelijk om de goede fair fashion merken te spotten. Maar verder inlezen helpt vast ;). Groot fan in elk geval van Swedish Stockings en van de ’30 wear rule’!
  amke recently posted…Dag van de Duurzaamheid: 10 dingen die je niet hoeft te hébbenMy Profile

  10 October 2017 at 07:34
  • Reply Iris

   Dankjewel Amke! Wat goed dat je desondanks toch de keuze hebt gemaakt:)! Het is wel een steengoede docu! En ik zag dat Kim een post heeft geschreven met 10 duurzame merken, dus misschien leuk om daar even een kijkje te nemen. Mijn favorieten zijn Skunkfunk, Komodo, Armedangels, Geitenwollenshirts, Teeki, Twothirds, Pretty & Fair, CURMS, Patagonia, Finisterre, Seasalt en nog een paar waar ik nu even niet op kom! Liefs

   10 October 2017 at 08:07
 • Reply Kim

  Een kledingruilfeestje lijkt mij ook zo leuk! Heb 1x een event bijgewoond maar ken verder niemand met dezelfde maat die zoiets zou willen.
  Kim recently posted…Dag van de duurzaamheid: 10 favoriete fair fashion merken en shopsMy Profile

  10 October 2017 at 09:00
 • Reply Linda - Zaailingen

  Mooi lijstje geworden, Iris! Goed dat je begint met het noemen van inlezen. Als je weet waarom het zo belangrijk is, ga je vanzelf wel aan de slag. Hopelijk helpen de andere tips dan om goede voornemens om te zetten in actie. Zelf ben ik nu vooral bezig met puntje 4 ;)

  10 October 2017 at 09:02
  • Reply Iris

   Hi Linda! Dankjewel! Ik denk dat puntje 4 ook de grootste uitdaging is voor velen! Hoe beter je je eigen stijl leert kennen, hoe gemakkelijker het wordt om minder te kopen én om meer tevreden te zijn met je garderobe :) En je inlezen is op alle onderwerpen van duurzaamheid belangrijk! En daar helpen alle groene blogs mij ook weer enorm bij! Fijn dat we elkaar zo kunnen inspireren:)

   10 October 2017 at 09:06
 • Reply Iris

  Super leuk om te lezen! Eigenlijk heel veel dingen pas ik al wel toe. Ik merk alleen de laatste tijd dat ik behoorlijk wat kleur mis in mijn kast, terwijl het me wel goed staat en bij mij past. Ik ben nu vooral tweedehands aan het rondkijken en ik denk dat ik even op de sale wacht voor fair fashion, hihi. Ik wil ook echt een keer een ruilfeestje doen, lijkt mij zo leuk!

  10 October 2017 at 09:19
 • Reply Hermien - KouweKleren

  Mooie lijst! Ik probeer het ook allemaal te doen. Nog een aanvulling op doneren, ken je Dress for Success? Mensen die daar geen geld voor hebben, mogen bij hen een sollicitatie-outfit komen kiezen (met stijladvies). Als ze de baan krijgen, mogen ze nog een werkoutfit komen kiezen. Zit in verschillende steden! Ook de Reshare Stores van het Leger des Heils vind ik tof, omdat de shopmanagers voor elke zak gedoneerde kleding tegoedbonnen mogen uitdelen aan mensen die het nodig hebben om gratis te winkelen in de store. Zo kunnen zij gewoon in een mooi gesorteerde, echte winkel zelf hun kleding uitzoeken. Volgens mij is dat heel fijn.
  Hermien – KouweKleren recently posted…Dag van de Duurzaamheid: 10 tips om tweedehands te kopenMy Profile

  10 October 2017 at 09:51
 • Reply Chantoile

  Herkenbare en zeer bruikbare tips die je geeft. Het begint bij jezelf.. you’re the key to sustainability. Fijne avond!

  10 October 2017 at 20:34
 • Reply Sara | MevrouwMiauw

  Ik koop mij kleding ook heel erg graag tweedehands. Er zijn zulke prachtige tweedehands pareltjes te krijgen. Daar kan ik zo blij van worden. Ik zou ook nog altijd eens een kledingruilparty meemaken. Dat lijkt me echt super tof. En wat Hermien van Kouwekleren zegt: ook ik ben fan van de Reshare Stores van het Leger des Heils. :)
  Sara | MevrouwMiauw recently posted…Dag van de Duurzaamheid: 10 tips om te ontspullen én ontspuld te blijvenMy Profile

  10 October 2017 at 20:44
 • Reply Merel

  Wat een mooi lijstje is het geworden! Ik ben al goed op weg als ik je tips zo lees. Ik moet alleen van mezelf wat vaker tweedehands kijken om wat te vinden. Zo’n ruilfeestje lijkt me wel echt heel tof! Ik ga eens onderzoeken of ik zo’n initiatief hier in de buurt kan vinden.

  11 October 2017 at 08:20
 • Reply Mariëlle

  Ik ben eigenlijk wel met heel veel van deze punten bezig en dat voelt goed <3 Ik ben er nog lang niet, maar ik ben goed op weg!

  12 October 2017 at 15:10
 • Reply Yalou // We are the Earth

  Fijn lijstje! Je blijft mijn inspiratiebron Iris haha #slijm #klef #truestorythough.

  13 October 2017 at 19:11
 • Reply Nienke

  Goeie tips. Alleen wij kunnen verhelpen wat we zelf begonnen zijn.

  12 December 2017 at 16:13
 • Leave a Reply

  Share your latest post