Follow:

Fair surfbikini series: Patagonia

Patagonia fair surbikini series

English version below

Komende weken verschijnt er wekelijks een post over fair surfbikini’s op The sea is my cup of tea. Ik vind het belangrijk dat mijn kleding op een eerlijke en duurzame manier geproduceerd wordt en dit geldt uiteraard ook voor surfbikini’s. Ik steun het liefste merken met een eerlijke en duurzame werkwijze en daarom ging ik op onderzoek uit. In de fair surfbikini series zet ik elke week een merk in de spotlight dat classificeert als fair en duurzaam. Bovendien is elke post vergezeld van een leuke winactie of kortingscode!

Patagonia ken je wellicht als outdoor(sport)merk. Ze begonnen als klein merk voor klimuitrustingen en accessoires, en verkopen inmiddels ook softshell jassen en zelfs surfbikini’s en wetsuits. Dit ontdekte ik zelf pas recentelijk, toen Patagonia als sociaal verantwoord merk naar voren kwam in de documentaire The True Cost (die ik iedereen aanraad te kijken!) Patagonia is namelijk een pionier op het gebied van eerlijk en milieuvriendelijk produceren en, ook al is het een continue proces, zeer vooruitstrevend in de branche. Vergelijkbare merken van dezelfde omvang kunnen daar een voorbeeld aan nemen. Meer over de productie van Patagonia in deze post.

Productie van Patagonia
Patagonia groeide uit van een kleinschalig merk naar een bedrijf van formaat. Om toch de veiligheid, eerlijkheid en duurzaamheid van het productieproces te kunnen blijven waarborgen, zijn er in de loop der jaren veel projecten en campagnes opgezet om alle processen te monitoren en voor de werknemers veilige werkomgeving en eerlijk loon te creëren. Het gaat daarbij zowel om projecten voor de leveranciers van grondstoffen als de fabrieken waarin deze grondstoffen worden verwerkt tot producten. Er zijn strenge eisen voor het rapporteren en controleren van de werk- en productiewijze. Hoewel Patagonia niet zelf de eigenaar is van de fabrieken waar geproduceerd wordt (wat gebruikelijk is in de textielindustrie), is er al een hele tijd geleden een speciaal Social/Environmental Responsibility Team (SER) in het leven geroepen. Daarnaast zijn ook het Fair Trade Certified project, de Code of Conduct, het Raw Materials Responability program belangrijke schakels in het waarborgen van een eerlijk en duurzaam productieproces. Ook is Patagonia aangesloten bij de Association of Fair Labor, een derde partij die regelmatig de situatie in de fabrieken (van Patagonia) controleert.

Sowieso is Patagonia zeer transparant in zijn informatieverstrekking als je het mij vraagt. Je kunt bijvoorbeeld op de website een volledige lijst terugvinden van de fabrieken waarmee Patagonia werkt en ook kun je op elke productpagina op de website terugvinden waar dat product precies is gemaakt. Ook vind je op de FAQ pagina eerlijke antwoorden, zonder eromheen te draaien of het mooier te maken dan het is.

Wat ik zelf ook goed vind aan de werkwijze van Patagonia is dat zij niet direct hun samenwerking met fabrieken in derdewereldlanden staken en de gehele productie verplaatsen, maar dat ze vechten voor een eerlijker loon en goede werkomstandigheden in landen waar dit juist zo nodig is, zoals China, Vietnam en Bangladesh bijvoorbeeld. Uiteindelijk is de kledingindustrie een heel belangrijke bron van inkomsten in derdewereldlanden. Zo kunnen vrouwen namelijk onafhankelijk loon verdienen en hun familie onderhouden. Het is het creëren van werkgelegenheid. Juist door als groot bedrijf de eigenaren van de fabrieken te dwingen betere omstandigheden te creëren voor de werknemers en ze eerlijk te betalen, en hier bovendien goed over te rapporteren, zal er pas echt een verandering in de branche ontstaan.

Meer over de werkwijze van Patagonia, projecten en veel gestelde vragen vind je hier.

T.Kaye©2016 Patagonia, Inc.T.Kaye©2016 Patagonia, Inc.T.Kaye©2016 Patagonia, Inc.
Photo credit: T.Kaye © 2016 Patagonia, Inc.

Review Nanogrip bikini
Natuurlijk is de functionaliteit van surfbikini’s ook een belangrijk aspect. Immers wil je wel dat je bikini goed blijft zitten tijdens een surfsessie. Ik testte daarom de Patagonia Nanogrip bikini in turquoise, ook al zou ik die misschien niet zelf direct hebben uitgekozen, met name omdat (felle) kleuren normaal gesproken niet helemaal mijn ding zijn. Maar, een belangrijke maar, toen ik hem aanpaste was het net alsof deze bikini speciaal voor mij gemaakt was! Hoe de kleuren staan op mijn huidskleur, de pasvorm, hoe de bikini blijft zitten wat ik ook doe. Ik ben over de kwaliteit van de Patagonia surfbikini’s heel erg te spreken, tel daar toffe designs en eerlijke productie bij op en ik ben verkocht. Een verantwoorde bikini die fijn zit kun je bij Patagonia zeker wel scoren (een wetsuit ook trouwens!)

Winactie
Ik vind het super leuk aan te mogen kondigen dat ik een Patagonia Nanogrip bikini mag verloten. Het gaat om deze bikini top en dit broekje, uiteraard in de door jou aangegeven maat (S/M/L). Laat hieronder even weten waarom je de bikini wel zou willen winnen! De winnaar maak ik eind deze week bekend, voordat de volgende fair surfbikini post online komt.

Kende jij al de surfbikini’s van Patagonia? Is voor jou een eerlijke en duurzame productie ook belangrijk? Hoe zou je daar zelf over geïnformeerd willen worden?

Volg me op: Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Bloglovin’


Patagonia fair surbikini series

In the next weeks a post on fair surfbikinis will be published weekly at The sea is my cup of tea. To me, it’s important that my clothes are produced in a fair and sustainable way, and this of course also goes for surfbikinis. That’s why I contacted some of my favourite brands to ask them about their production process, to decide if they work in a fair and sustainable manner. The fair surfbikini series is the result of my investigation: each week I will highlight a brand that produces awesome and fair surfbikinis plus a discount code or give away!

You might know Patagonia as an (outdoor)sports brand. Patagonia started out as a small scale brand for climbing materials, but now also sells softshell coats and even surfbikinis and wetsuits. I actually discovered this recently myself, while watching documentary The True Cost, on fast fashion, in which Patagonia was featured. I highly recommend everyone to watch the documentary, to become more aware of what you are buying. Patagonia has been a pioneer on the area of fair labor for a while. Which is extra special as a big scale business. Even though it’s an on-going proces, they are pushing the norms to create better working circumstances and a more ecofriendly production process. In my opinion, Patagonia is an example on this area for a lot of bigger brands. More on Patagonia and the way they work in this post.

Production process of Patagonia
Patagonia grew from a small scale company to a big business, which is great. But to make sure the safety, fair production and sustainability are not at stake, it’s necessary to keep a close eye on the working conditions of the employees and the way the factories operate. To do so, Patagonia created a lot of projects for monitoring and demanding better working conditions. They use these strict norms when deciding whether to work with a certain factory or not. Even though Patagonia doesn’t own the factories in which their products are made (which is common in the textile industry), they do have a special Social/Environmental Responsibility Team (SER) to keep secure a fair collaboration. They also started a Fair Trade Certified project, the Code of Conduct and the Raw Materials Responsibility program as important parts of securing a safe and sustainable production process in their factories. Patagonia is also a part of the Association of Fair Labor, a third party that keeps a close eye on the working environment in the factories.

I do feel Patagonia is very transparent regarding their working process. For example, you can browse a full list of the factories they work with on their website and even when you view a product in the webshop, you can see where that exact product was produced. On their FAQ page I feel they are very transparent and straight forward. They are not trying to create a more pretty image, but share what they honestly believe they can and can’t do. The fashion industry and especially on a bigger scale, is a complex business.

What I also particularly like about the way Patagonia works is that they don’t bail the collaboration with factories and suppliers in third world countries. Instead of completely banning these factories and leave the workers with no money, they fight for better labourers rights and fair payments. In countries like China, Vietnam and Bangladesh for example, this is very necessary. Especially for women, sewing is an important source of independent income, if they get a fair wage and fair working conditions. By trying to establish good and controlled collaborations with factories in these countries, they create employment that’s so necessary. By changing the norms in these factories and obliging factory managers to rapport back and pay fair wages, a real change in the branch can come about.

More on Patagonia’s production process, projects and frequently asked questions can be found here.

T.Kaye©2016 Patagonia, Inc.T.Kaye©2016 Patagonia, Inc.T.Kaye©2016 Patagonia, Inc.
Photo credit: T.Kaye © 2016 Patagonia, Inc.

Review Nanogrip bikini
Of course, if you buy a surf bikini it is super essential that they are functional, comfortable and that they stick! That’s why I put the Patagonia Nanogrip bikini to the test. Even though it might not be the bikini I would have directly chosen, because of the bright colours, it was as if this bikini was custom made for me! The way the colours match my skin colour, the way it fits and sticks. Add awesome designs and fair production to that and I’m sold. A perfect fit if you are looking for a nice surfbikini (or a wetsuit for that matter!)

Give-away
I am super excited to announce that I am giving a Patagonia Nanogrip bikini to one of you! You can win this bikini top and bottom, in your size (S/M/L). To enter just let me know below why you would want to win! I will pick the winner at the end of this week, before the next fair surfbikini post will go live.

Did you ever hear of Patagonia before? Did you know they sell surfbikini’s? How do you feel about fair and sustainable producing and how would you like to be informed about this? Let me know in the comments below!

Follow me on: Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Bloglovin’

Previous Post Next Post

You may also like

17 Comments

 • Reply Sabien

  Ik zal het nooit vergeten, mijn surfles van een hele fijne Balinees. Niet vanwege zijn sixpack maar vanwege het feit dat mijn bikini bij elke wipe-out in mijn nek zat! Hij heeft die middag heel vaak mijn borsten gezien, ahum.
  Fast forward naar jaren later; ik kan een stuk beter surfen maar af en toe is een wipe-out onvermijdelijk. Dus die bikini kan ik goed gebruiken! Ook niet onbelangrijk is dat ik deze zomer de zee ga introduceren bij mijn zoon van 6 maanden en ook dan kan ik een bikini die op zijn plek blijft wel gebruiken…. Ik ben dus fan en ding graag mee!

  21 April 2016 at 15:52
 • Reply Inez

  Lief Irisje,

  Eigenlijk gun ik deze bikini iedereen die ‘m graag wil hebben. Het verschil maken door inderdaad kleding te dragen die ‘fair’ is, biologisch of tweedehands, vind ik sowieso een gewonnen bikini waard. Ook al lukt het ons, met onze giga’s zoals H&M en Asos, niet altijd om voor de eerlijkste optie te kiezen: stilstaan bij de mogelijkheden om tot verandering over te gaan komt nooit te laat en is net zo belangrijk als het maken van de daadwerkelijke keuze. Ik vind het prachtig dat je met je blog schrijft over de opties die er zijn om dingen anders te doen, zoals te kiezen voor merken zoals Patagonia. Ik heb er inderdaad al eerder over gelezen en sta erg achter hun proces. Ik kan niet anders dan hopen dat andere merken hun voorbeeld zullen volgen. En natuurlijk zou ik de bikini ook heel graag deze zomer willen dragen, als ik weer met Oceaan mag dansen in Zarautz. Maar of ik een betere reden heb dan ieder ander? Nee, dat denk ik zeker niet! Ik zou me, net als iedere winnares, trots en heel erg blij voelen dit merk te kunnen dragen tijdens mijn avonturen op en rond het water. Al was het alleen al omdat ik Oceaan dan eerlijk zou kunnen zeggen dat ik ook mijn best doe er iets van te maken. Spread the word, save the world!

  Liefs en veel plezier met de actie!

  21 April 2016 at 16:25
 • Reply Mandy

  Super leuk! Uj zou hem graag willen winnen om deze zomer te kunnen surfen mét bikini aan, aangezien ik het altijd voor elkaar krijg om na enkele onderwater-koprollen met een afgerolde bikini boven te komen! Vinden sommigen op het strand best leuk, maar toch vertoon ik me liever in een mooie surfbikini! :)

  21 April 2016 at 16:33
  • Reply Mandy

   Uj = Ik natuurlijk ;)

   21 April 2016 at 16:34
 • Reply Roos

  Gefeliciteerd!!! Wat een gaaf cadeau om te mogen weggeven.
  Ook ik heb genoeg verlies-je-bikini ervaringen tijdens surfen en zoek al jaren naar een goede surf bikini die ook nog is in grotere maten gemaakt wordt. Mijn boobies passen echt niet in de prachtige surfkinis van andere merken helaas! (Vaak alleen in kleine maten beschikbaar of met super dunne bandjes).
  Daarnaast is de duurzame insteek van het merk erg interessant, ik ga de docu zeker kijken. Wie weet tijdens onze surf trip in Marokko volgende week!
  Fijne feestdag en hopelijk tot snel xxx

  21 April 2016 at 17:37
 • Reply Annemiek

  Wauw wat gaaf! Zo fijn om te weten dat er leuke bikini’s zijn die ook nog eens fair gemaakt zijn! Zo kan ik deze zomer helemaal met een gerust hart gaan surfen! (En voetballen op het strand zonder dat mn eigen “voetballen” besluiten mee te doen ?)
  Door de hele winter door te surfen, is mijn oude bikini helaas vergaan en is de rek er totaal uit. Ik zou het super fijn vinden om deze bikini te winnen! Maar al win ik niet,, ga ik mijn bankrekening even heel lief aankijken om hem zelf te kopen in de webshop want vind het gewoon een super gaaf idee en super mooie bikini :)

  21 April 2016 at 18:37
 • Reply Veer

  Geweldig dat een bedrijf niet alleen naar de cijfers kijkt, maar juist naar de toekomst.
  Fraai, functioneel en fair , precies wat ik zoek voor de sportieve zomermaanden !

  21 April 2016 at 18:40
 • Reply Leonie

  He iris,

  Supertof, ik wist inderdaad ook niet dat Patagonia van die mooie bikini’s maakt. Die warme wetsuits zijn me nl al wel langer bekend. Hun motto ‘Don’t buy our clothes if you don’t need it’ vind ik echt super dapper, en een heel goeie om in mijn hoofd te houden als ik aan het shoppen ben. Heb je ook gelezen van hun Wornwear tour? volgens mij komt die ook langs Ozlines in Wijk aan zee, het idee om geen nieuwe kleding te kopen van Patagonia maar je oude ‘kapotte’ te laten fixen. Supertof.
  Maar goed de bikini zou ik zeker graag willen winnen, hoewel je vaak leest dat chicks op zoek zijn naar een goede bikini voor grote cupmaten ben ik zelf altijd op zoek naar een goede voor mijn kleine cupmaat. De meeste sportievere, goed blijven zitten bikini’s zijn voor mij veel te ruim. Waardoor ze dus weer niet goed blijven zitten. En nadat ik 2 jaar geleden heb besloten om ‘a bikini kinda life’ in te voeren draag ik er dagelijks in. Ja ook in de winter als ik niet ga surfen, dat levert best wel eens leuke reacties van collega’s op.. Heb jij je bikini aan? hihi! Ben dus heel benieuwd hoe deze bikini mij zou zitten, ben ook superfan van de turqouise die jij aan hebt!
  Enjoy your birhtday in Portugal!
  Groetjes!

  21 April 2016 at 19:15
 • Reply Luna scherpenisse

  Hoi iris!

  Ten eerste gefeliciteerd met je verjaardag!! Ik zag je berichtje op de boardchicks de groep, en wat een tof blog heb je!
  En je dan misschien zelfs wel meteen een bikini kunnen winnen, heel chill dit! Ik ben het hele jaar door surf les aan het geven en vooral ook heel veel zelf in het water te vinden dus dit zou super uitkomen :) kan ik ‘s een keertje wat anders aan dan die afgedragen sport bh’s! En nog fair trade ook, love this
  X Luna

  21 April 2016 at 20:06
 • Reply Lotte

  Hallo Iris!
  Gefeliciteerd met je verjaardag :)
  Ik zou heel graag mee doen met de leuke win actie voor de bikini.
  Ik vind het super tof dat er zo veel merken bezig zijn met duurzaamheid en vind je blog dan ook een leuke plek om ideeën op te doen.

  Als ik de bikini win ga ik deze van de zomer heel veel dragen tijdens klimmen, surfen, zwemmen en vooral genieten! Een goed zittende bikini komt dan wel van pas ;)

  Groetjes,
  Lotte

  21 April 2016 at 20:29
 • Reply Lieke

  Hallo Iris,
  Super initiatief en erg leerzaam..
  Ik ga het heel kort houden de reden dat ik graag de bikini in maatje ‘m wil winnen is omdat ik enkel nog tweedehands kleren koop en eigenlijk niets als het niet nodig is. Puur omdat ik vind dat we veel te veel gebruiken en te materialistisch zijn ingesteld en de wijze waarop niet in lijn staat met mijn visie van omgang met mens en natuur. Maar goed aangezien mijn goeie bikini’s zijn uitgeleberd, tweedehandse bikini’s een crime zijn en goede merken helaas vrij prijzig, zou dit heel goed uitkomen..
  Ah wel Ik hoor het wel ;)
  Ciaoo,
  Lieke

  21 April 2016 at 23:37
 • Reply Anne

  Jahhhh, woe ik wil hem!
  Mijn surfbikini heb ik van de winter in Indonesië helemaal opgedragen.. Hij was totaal uitgelubberd..
  Maar nu ben ik weer aan het trainen voor mijn lifeguard update en nu heb ik nog steeds geen surfbikini. Ik kom die ene toffe bikini gewoon nog niet tegen. Maar deze vind ik echt super vet! En aangezien de zomer er alweer aankomt en de surftripjes al gepland staan, begint de stress van een surfbikini wel een beetje uit te breken. Daarnaast trekt het mij erg dat hij duurzaam geproduceerd is. Met mijn studie landscape and environment management ben ik namelijk veel bezig met duurzame innovaties en ontwikkelingen. Dit interesseert mij erg. Op deze voet verder gaan met het ‘aantasten’ van de aarde gaat niet. Maar alle kleine beetje helpen. En ik wil daar graag bij helpen. Daarom vind ik zo mooi dat zo’n merk een steentje probeert bij te dragen aan een duurzame aarde! En hoe mooi zou het zijn als je dat kan supporten door deze vette surfbikini te dragen en in te surfen!

  22 April 2016 at 07:40
 • Reply Nina Moerdijk

  Jaaaa ik was hier al een tijd naar aan opzoek. Ik ben me het afgelopen jaar gaan verdiepen in welke merken fair zijn en duurzaam. Als wij nog langer willen genieten van deze mooie planeet dan wordt het hard tijd dat we daar zelf aan gaan bijdragen door fair trade producten te gaan kopen in plaats van massa producten. Ik ga zeker shinen in deze bikini tijdens onze surf honeymoon in Juni. Keep the beach clean in de breedste zin van het woord :) X

  22 April 2016 at 12:49
 • Reply Jolien

  Hoi Iris,

  Ik hoop niet dat ik te laat ben om nog met de actie mee te kunnen doen, want deze bikini lijkt mij heel gaaf. Sinds kort heb ik jou blog ontdekt, omdat ik op zoek was naar reistips voor Sri Lanka. Ik ben namelijk van plan om in September in mijn eentje naar Sri Lanka te reizen voor 3 maanden. Ik wil daar onder andere ook surflessen gaan nemen en dan komt deze bikini goed van pas :). Ik ben mezelf de laatste tijd ook aan het verdiepen in een vegan en duurzaam leven, zo ben ik aan het uitzoeken welke merken fair kleding maken. Nu heb ik in ieder geval weer zo’n merk ontdekt en daarvoor wil ik je in ieder geval bedanken en voor de andere tips met betrekking tot een vegan en duurzaam leven.

  25 April 2016 at 10:15
 • Reply Tessa

  Oh hee, hallo!
  Nadat ik een desperate bericht gisteren had gepost op de Boardchicks, waarin ik om hulp vroeg bij het uitzoeken van een bikini die mijn boobmaat 65G aan kan én goed blijft zitten tijdens het (kite)surfen, volgde ik jouw advies en zocht de Patagonia nano grip op Google op. En ik vind hem prachtig (vooral in het groen!)! Het bevestigingssysteem met de touwtjes is super handig, en de stofvlakte lijken, zoals je zei, inderdaad heel dekkend!
  Ik leg ook veel waarde aan producten (al helemaal kleding) die in betere omstandigheden zijn gemaakt, met respect voor de mens en de natuur. Daarom scrol ik ook door de mooie modellen van Curms en Spirit of Mo, met een diepe zucht elke keer dat ik die kleine topjes zie, dromend dat mijn moeilijke maat daar ooit in zou passen… Ik ben er zelfs ooit aan begonnen, een bikini zelf te naaien! Maar daar bleek nogal hoge skills voor nodig te zijn.
  Anyway! Ik ben meteen verliefd geworden op deze bikini en hoop heel erg dat ik hem deze zomer mag gaan dragen in de Nederlandse en Franse waters :)
  En in ieder geval: erg bedankt voor de waardevolle tip en review!

  25 May 2016 at 14:35
  • Reply Iris Overgaauw

   Hi Tessa! Super leuk dat je even een berichtje achterlaat!
   Superleuk om te horen dat je enthousiast bent over de Patagonia bikini. Ikzelf ook en ik denk dus dat deze bikini ook leuk is voor meiden met een grotere cupmaat! Zou natuurlijk van de zotten zijn als jij er niet met een mooie fair surfbikini bij kan lopen deze zomer!! Veel succes met je keuze en let me know hoe je hem vindt als je hem koopt!!

   25 May 2016 at 19:35
 • Reply Tessa

  *de Boardchicks facebook groep, dus :)

  25 May 2016 at 14:36
 • Leave a Reply

  Share your latest post