Follow:

How I afford a life of travel (and how you can too!)

How I afford to travel
English version below

Ik krijg regelmatig de nonchalante vraag “zeg, hoe financier jij je reizen eigenlijk?” Ik merk dat veel mensen stiekem benieuwd zijn hoe het mogelijk is dat ik me lange termijn reizen kan ‘veroorloven’. Ik zal jullie alvast verklappen: ik word niet gesponsord, ik heb geen groot spaarvarken en ik verdien momenteel onder het bijstandsniveau. Toch heb ik het afgelopen jaar doorgebracht in Nepal, India, Indonesië en Sri Lanka, zonder iets tekort te komen. Goed nieuws: deze levensstijl is dus eigenlijk voor iedereen haalbaar! In deze blog mijn tips voor (online) geld verdienen en voor budget reizen. (Bereid je voor op een lang verhaal!)

“Mijn geheim”
Er zijn honderd duizend manieren om online geld te verdienen en te leven als een “digital nomad”, een term die tegenwoordig erg populair is. Voordat ik hieronder mijn tips deel om online geld te verdienen, zal ik eerst kort toelichten hoe ik het zelf doe.

Mijn inkomsten zijn een combinatie van:

 • Parttime tekstschrijven in dienstverband
 • Klusjes als freelance tekstschrijver
 • Deze blog
 • Yogalessen

Zoals je kunt zien, kies ik ervoor mijn kansen te spreiden. Ik zie dat zelf als iets positiefs. Ten eerste ben ik niet in staat lang hetzelfde te doen en daarnaast is het fijn dat je altijd ergens op kunt terugvallen, als het andere even tegenzit. Ik zal mijn inkomsten hieronder even toelichten.

Mijn parttime baan als tekstschrijver (16 uur per week) begon ik in mijn studententijd, toen ik solliciteerde via een studentenuitzendbureau. Het grote voordeel is dat ik vanaf het begin al locatie-onafhankelijk werk, wat het makkelijk te combineren maakte met mijn studie, andere bijbanen en nu dus reizen. Het gaat om een tekstschrijfbaan voor een SEO bedrijf dat geld verdient aan advertenties dankzij het verkeer op de websites die ik onderhoud. Het klinkt allemaal leuker en spannender dan het is, maar voor mij is het een fijne manier om verzekerd te zijn van een vast (basis)inkomen elke maand.

Ik ben sinds een tijdje ook meer bezig met de mogelijkheden freelance tekstschrijven biedt. Ik sta ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en werk als freelancer aan verschillende klussen die ik tegen het lijf loop. Daarbij focus ik me vooral op bedrijven die eenzelfde visie hebben (reizen en natuurlijk leven), omdat die klussen mij aanspreken en dus het meeste voldoening geven. Als freelancer is tekstschrijven uiteraard niet je enige optie, je kunt je bijvoorbeeld ook richten op grafisch design, coderen, redigeren, vertalen en ga zo maar door.

Deze blog is nog niet echt een echte bron van inkomsten, maar zou het potentieel wel kunnen zijn. Bijvoorbeeld door reviews te schrijven over producten die ik tof vind, banners te plaatsen of het schrijven van een e-book (wat nog wel een droom is van mij voor de toekomst) en die op de site aanbieden. Als je snel geld wilt verdienen zou ik het niet echt aanraden, aangezien er echt héél erg veel werk in gaat voor je ook maar kunt denken aan geld verdienen, dus start alleen een blog omdat je er echt heel veel energie van krijgt (zoals ik!)

Yogalessen geven is iets waar ik zeker meer mee wil gaan doen in de nabije toekomst. Ik heb afgelopen jaar een ontzettend interessante reis gemaakt op het gebied van yoga en geleerd hoe waardevol het is je eigen lichaam echt te kennen. Ik draag graag deze kennis weer over op anderen. Ik geef nu geen vaste lessen, aangezien ik ook geen vaste verblijfplaats heb, maar in Nederland zou ik dat wel graag willen gaan organiseren. Daarnaast is het natuurlijk wel altijd fijn yogalessen te kunnen aanbieden bij hostels, surfcamps of yogaretreats in ruil voor gratis eten en accommodatie.

Dat is dus hoe ik mijn geld min of meer bij elkaar schraap. Het klinkt als heel wat, maar effectief komt mijn inkomen neer op ongeveer 650 euro per maand. Hoe dat genoeg is om voor mijn reizen te betalen zal duidelijk worden in de sectie met budgettips.

Maar eerst, welke mogelijkheden zijn er nog meer om (online) geld te verdienen tijdens het reizen?

Tips voor geld verdienen tijdens het reizen
Dit zijn enkele mogelijkheden die je zou kunnen overwegen om een centje bij te verdienen tijdens het reizen. Mijn ervaring is dat je het beste gewoon kunt beginnen, er gaan dan vanzelf balletjes rollen en wie weet ontdek je wel wat je echt wilt gaan doen op carrièregebied!

Online klusjes en freelancen
Dit is de makkelijkste manier om te beginnen met online inkomen genereren. Het kan gaan om vertalen, schrijven, coderen, fotografie, marketing, design of elk ander talent dat je hebt. Iemand die ik ken van de middelbare school had zelfs een soort bijbaantje dat bestond uit op advertenties klikken voor een bedrijf en kreeg daarvoor maandelijks een kleine vergoeding. Het internet is een grote business!

De vraag is natuurlijk, waar vind je deze online klusjes? Allereerst kan het handig zijn mensen te laten weten wat je doet en dat je beschikbaar bent. Zo kun je via-via met klusjes in aanraking komen (wat nog altijd de beste manier blijkt). Ook kun je bedrijven waar je enthousiast over bent een mailtje sturen met wie je bent, wat je doet en of er eventueel een samenwerking mogelijk is (in de toekomst). Brutale mensen hebben de halve wereld toch?

Begin je liever wat “veiliger”, check dan eens onderstaande platforms:

Working Nomads
Remote OK
Jobbatical
Freelance
Upwork
Fiverr
People per hour

Udemy
Udemy valt ook een beetje onder online klusjes. Udemy is een platform waar je zelfgemaakte filmpjes over pretty much anything waar je iets over weet kunt uploaden, die mensen dan tegen betaling kunnen kijken.

Start een Etsy shop
Voor de creatievelingen: het openen van een Etsy shop. Handgemaakte artikelen met liefde, of het nu blogdesigns zijn, gehaakte topjes of sieraden.

Engelse les geven
In veel landen zijn docenten Engels super gewild, zodat je snel aan de slag kunt. Soms zelfs tegen hoge uurlonen, zoals in Vietnam. Om officieel Engelse les te mogen geven heb je een TEFL-certificaat nodig, maar die kun je gemakkelijk in een maand behalen.

Airbnb
Waarschijnlijk hebben jullie wel eens gehoord over Airbnb en hoe lucratief het kan zijn je stekkie online te verhuren. Fijn dat je je huis niet hoeft op te zeggen en het kan zo maar eens helpen je reizen te financieren! Wel even iemand regelen die het tussendoor schoonmaakt/opruimt en de sleutel overhandigd, maar daar kun je creatief in zijn!

Gecertificeerd docent
Je kunt een certificaat halen om les te mogen geven in wat het dan ook is dat je leuk vindt. Zo deed ik een opleiding tot yogadocente en ben ik nu Yoga Alliance gecertificeerd. Andere opties zijn surfinstructeur (ISA), snowboardleraar (Anwärter) of Engels docent waar we het eerder over hadden bijvoorbeeld.

Busken
Als je een aanstormend muzikaal talent of een straatartiest bent, kun je wellicht ook nog wat bijverdienen met een straatperformance. Geen goudpot, maar wel leuk!

Tips voor geld besparen tijdens het reizen

Aan de andere kant van geld verdienen staat natuurlijk geld besparen. Deze levensstijl zou niet sustainable zijn als ik niet deed aan budgetteren. Gelukkig is het me tot nog toe gelukt om goedkoop te reizen (en zelfs geld te sparen tijdens het reizen!) Hier enkele (simpele) tips.

Kies budget bestemmingen
Er is een reden dat ik afgelopen jaar alleen door Azië heb gereisd: het is zo goedkoop! Niet alleen verblijf, maar ook vluchten met Airasia zijn een lachertje. Doe altijd research wat een realistisch dagbudget is voor een bepaalde bestemming. Handig is ook deze Infographic die werd gedeeld op Moderne Hippies. Toevallig heb ik de twee goedkoopste landen bezocht!

Vrijwilligerswerk
WWOOF en Workaway (en potentieel HelpX) zijn je beste vrienden tijdens het reizen. Ik ben ontzettend dankbaar voor alle mooie ervaringen die ik op heb mogen doen en wat ik heb geleerd van werken op eco-farms. Een mooie bijkomstigheid: reizen wordt niet veel goedkoper dan dat, aangezien je eten en accommodatie krijgt in ruil voor je hulp.

Boek goedkope vluchten
Ik zie mensen zo vaak zoveel geld betalen voor vliegen ”omdat het nu eenmaal duur is”. Combitickets, vergelijkingssites en luxe zijn slechts marketing en niet noodzakelijk. Als je goedkoop wilt vliegen zijn flexibele reisdata handig, maar deze tips zijn ook essentieel:

 • Als je vluchten checkt, doe dat dan in de “incognitomodus” van je browser of vanaf een ander IP-adres. Hoe vaker je kijkt, hoe duurder de vlucht wordt. Sluw trucje dat sommige vliegmaatschappijen toepassen!
 • Zoek je vlucht met vergelijkingssite, maar boek de vlucht via de site van de luchtmaatschappij zelf.
 • Bekijk de prijs in de lokale valuta in plaats van in dollars/euro’s. Soms is het voordeliger om het in de lokale valuta te boeken (zo is boeken in Maleisische Ringgit goedkoper dan in euro’s indien je met Malaysia Airlines vliegt bijvoorbeeld).
 • Vaak zijn twee losse enkeltjes (wonderbaarlijk genoeg) goedkoper dan een retourticket
 • Check altijd of het goedkoper is om eerst naar een groot vliegveld te vliegen (zoals Londen, Bangkok, Jakarta) en vervolgens vanaf daar naar je eindbestemming te vliegen.
 • Trap niet in aanbiedingen van ticketcenters zoals het “combiticket”, je bent vrijwel altijd duurder uit en krijgt te maken met vervelende regulaties als je wilt omboeken/annuleren (ik spreek helaas uit ervaring, mijn grootste misser van het jaar!)
 • Leer lange overstappen te waarderen! Zo deed ik onlangs een dagje Kuala Lumpur tijdens een overstap!

Dankzij deze strategie voor tickets boeken vlieg ik straks voor 216 euro van Colombo (Sri Lanka) naar Amsterdam!

Vrienden wereldwijd
Hoe meer mensen je ontmoet tijdens het reizen, hoe meer potentiële slaapplekjes je creëert over de hele wereld. Ook online in contact komen met andere reizigers kan daarbij helpen. Check bijvoorbeeld de Facebookgroep Nomads -A life of cheap/free travel.

En verder: onderhandel voor een goede prijs, cancel je telefoonabonnement en neem een lokale SIM, investeer in een e-reader, vermijd toeristische hotspots, eet lokaal, ga voor ontbijt en lunch niet uit eten, koop je drank in de supermarkt niet in een restaurant, reis zoveel mogelijk met openbaar vervoer, huur een huis als je ergens langer blijft voor een betere maandprijs en zorg dat je alleen handbagage meeneemt (over hoe slim in te pakken schreef ik hier).

Wat zijn jullie ervaringen met (online) geld verdienen en budgetteren tijdens het reizen? Would love to know!

how I afford to travel

Volg me op: Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Bloglovin’ |


How I afford to travel
Sometimes people casually ask me how I pay for my travels? I’ve noticed a lot of people are curious how I can “afford” to live a life of travel. I will break it to you immediately: I am not sponsored, I don’t have a lot of savings and my monthly income is below the social standard. However, I did spent the last year in Nepal, India, Indonesia and Sri Lanka without problems. So that’s some good news: this way of living is possible for everyone! In this blog I will share my tips for making money (online) and how to travel budget. (Be prepared for a long story!)

“My secret”
There are hundred thousands of ways to make money online and live like a “digital nomad”, which is a popular term nowadays. Before I will share my tips to save and make money to fund your travels, I will share how I earn money myself.

My income is a combination of:

 • Part time copywriting under contract
 • Online jobs as a freelance copywriter
 • This blog
 • Teaching yoga classes

As you can see, I chose to have multiple sources of income and spread my odds. I see this as a positive thing, because I don’t like to do the same thing for too long and it’s increases the chance of generating a stable income. I will provide some more information about my jobs below.

The part time job as a copywriter is one I have done for over three years already. During my study period in Utrecht, I applied for this location-independent job via a recruiting agency and got lucky. It’s a job for 16 hours a week for an SEO company that makes money of advertising on websites with a lot of traffic. My job is to generate content to keep those websites updates. It sounds more interesting that it really is, but I am happy to have a job I can do anywhere is the world that guarantees me a monthly income.

Since a couple of months I am also trying to work more as a freelance copywriter. I am officially registered as a company and therefore it’s easy to take on jobs that are interesting for me. I’ve noticed that for me it’s important to work with company that have a similar interests (like travelling and natural living), because these appeal to me and are therefore the most fun.

This blog is nog really a source of income yet, but it could potentially be. I have seen many blogs with a big audience using it as a source of income (which I highly support, because blogging takes so much time and effort!) Ways to monetize a blog are for example writing sponsored posts about products you love, having banners on a website or writing an e-book to sell via your website. The last one is definitely a dream of mine. If you are looking for quick money, I wouldn’t really recommend blogging, since there is a lot of work and love that needs to be put into it before you can even think about money. So only start a blog because you get a lot of energy from writing and sharing (like me!)

Teaching yoga is something I definitely will be focussing on in the near future. This summer I did my yoga teacher training in Ubud, Bali and I am now certified to teach. The past year I had a very interesting journey on the path of yoga and really learned more about my body. I would love to teach and pass this knowledge on to others. Right now I am not teaching regularly, because I am travelling around, but back home in the Netherlands it’s something I’ll definitely organize. Till then it is of course very handy to teach yoga at hostels, surfcamps and retreats to earn yourself a free stay!

That’s about how I earn my money for travelling. It sounds like a lot, but effectively it comes down to approximately 650 euros a month. Later in this article I will explain how that is enough to fund my travels.

But first a little more on which possibilities you have to earn money (online) while travelling!

Ways to earn money while travelling
Below I share some ideas you could consider for earning money on the road. My experience is that if you just start, more possibilities will present themselves. And who knows, you might discover your dream job!

Online jobs and freelancing
Taking on some online jobs is perhaps the easiest way to generate some money. Think translating, copywriting, coding, photographing, marketing, designing or using every other talent you poses. I once even knew someone who made money from clicking on links in e-mails. Internet is a big business!

So, the question is of course, where to find these jobs? First of all, it’s very helpful to let people know what you are doing and that you are available to take on jobs. Reaching out is simple but really important for those nice connections. Something else that’s helpful is choosing some (smaller) companies that appeal to you and just sent them an e-mail to let them know you love that they are doing, who you are, what you can do for them and if there’s any opportunities for a collaboration (in the future). You never know!

If you like to start a little more “safe”, check the platforms below:

Working Nomads
Remote OK
Jobbatical
Freelance
Upwork
Fiverr
People per hour

Udemy
Udemy falls kind of in the same category. Udemy is a platform that you can use to upload movies on pretty much any subject that you know something about. People can buy your movies and that way you can earn some extra money. Really interesting opportunity I might use in the future!

Starting a Etsy shop
For the creative people here: starting an Etsy shop. I love Etsy, because you can find so many handmade products, like blogdesigns, crochet tops or jewellery.

Teaching English
In many countries there are a lot of opportunities to teach English and get paid (well!) For example Vietnam is a great place to do that. To teach English you do need a certificate, called TEFL, but it’s not so difficult to get one!

Airbnb
You all probably heard of Airbnb before. It’s a nice way too find cosy rooms around the world, but it’s actually a great way to make a lot of money too. Renting your house via Airbnb while travelling funds your travels and it’s nice that you don’t have to give up your house when you go for a long-term travel. You do need to find someone to clean the house up after guests leave and to hand them the keys, but maybe you can even pay someone to do that for you!

Get a certification
Another great way to earn money while travelling is to get a certification to teach the thing you love. I did a yoga teacher training, so I have a Yoga Alliance certificate to teach worldwide. Other options are becoming a surf instructor (ISA), snowboard teacher (Anwärter) or English teacher (TEFL).

Busking
If you have some musical talent or if you are a born performer, you could perhaps also busk yourself a nice meal. Not a big way to make money, but it could be a nice extra and it’s a lot of fun!

Ways to save money while travelling

The other side of the coin there’s budgeting and saving money. My lifestyle wouldn’t be sustainable if I wouldn’t keep a buget. Luckily, so far it’s been possible to travel cheap (and even save up some money while travelling!) Here are some (simple) tips.

Choose budget destinations
There is a reason I have only travelled Asia this year: it’s so cheap! Not only accommodation and food, but flying with Airasia is for example also dirt cheap. So always do research what the estimated daily budget is for a certain destination. This infograhpic is very useful for that.

Volunteering
WWOOF and Workaway (and potentially HelpX) are your best friends while travelling. I am very grateful for the wonderful experiences I had and what I’ve learned from working on eco-farms. A nice bonus: volunteering is the cheapest travel can get, since your accommodation and food is covered.

Find cheap flights
I am always surprised to see how much people pay for flights, since it’s possible to do it so much cheaper. Round the world tickets, comparative websites and luxury are just marketing tricks and not really a necessity to spend money on. If you want to fly the cheap way, it’s nice to have flexible travel dates, but these tips might help:

 • If you check flights, make sure your browser is in “incognito mode” or use a different IP address than you do for booking. The more you look at a flight, the more expensive it will be. A mean trick some airlines use!
 • Look up your flight with a comparative site, but always book the flight directly with the operating airline.
 • Check if there is a difference in price for the flight in dollar/euro and local currency. For example booking in Malaysian Ringgit is cheaper if you book with Malaysian Airlines. in dollars/euro’s.
 • In some weird way, it is often cheaper to book two single tickets instead of one retour ticket.
 • Always check if it’s cheaper to fly to a big airport first (like London, Bangkok, Jakarta) and book a ticket from there to your final destination.
 • Don’t fall for things like “round the world tickets” or “combitickets”. It’s often more expensive and if you want to change or cancel your flight there’s often a lot of rules to make it impossible (I experienced this and will from now on always book my own flights!)
 • Learn to appreciate long layovers! A while ago I had a great time exploring Kuala Lumpur during a long layover!

Make friends worldwide
By travelling and meeting friends from all over the world, you are creating some potentially new couches to crash on your travels. Making friends online also works, check out this awesome Facebook group: Nomads – a life of cheap/free travel.

What else: always bargain to make a good price, cancel your mobile subscription and get a local SIM, invest in an e-reader, avoid touristic places, eat local, don’t eat out for breakfast and lunch, buy your alcohol in supermarkets not restaurants, travel with public transfer as much as possible, try to rent a house if you stay somewhere longer and pack light so you don’t have any check-in baggage (more tips on how to pack here).

What are your experiences with making money (online) and travelling budget? Would love to know!

how I afford to travel

Follow me on: Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Bloglovin’ |

Previous Post Next Post

You may also like

7 Comments

 • Reply Roos

  Supertof artikel, bedankt!!
  Vooral de tips over vluchten boeken zijn top, die gaan we zeker gebruiken voor onze reisplannen.

  Zelf heb ik gewerkt bij lokale baantjes, ook geWOOFFt, maar vooral erg zuinig gereisd. Daar word je steeds beter in :) Vooral afdingen bij hotels, lokaal eten en met de allergoedkoopste sleepertrain in India waren top besparingen; een hele nacht een lekker bedje (geen luxe, maar ach), voor minder dan de meeste hotels. Die 2nd of 1st class A/C is echt niet nodig! xx

  22 December 2015 at 17:40
  • Reply Iris Overgaauw

   Haha, thanks lieve Roos:)! Budgetteren kun je leren hè;) en het is dan ook leuk vind ik! Een soort sport haha;) Zelfs al had ik veel geld zou ik er nog voldoening uit halen. Fijn dat je er iets aan hebt gehad!
   Liefs

   23 December 2015 at 08:06
 • Reply Debby

  Oh God wat een heerlijk artikel dit <3 ik hoop vanaf nazomer 2016 te beginnen met lesgeven, vind het heel spannend haha! Lijkt me alleen lastig te combineren als je echt op reis bent, want lesgeven doe je niet zomaar 1x ergens, toch? En ja, opdrachten scoren die passen vind ik ook nogal lastig, maar inspirerend en tof artikel, dankjewel!
  Debby recently posted…2015 flashback, ready for a new pageMy Profile

  23 December 2015 at 10:43
  • Reply Iris Overgaauw

   Hi Debby!
   Bedankt voor je leuke reactie:)! Lesgeven is wel inderdaad voor langer op één plek zijn, maar so far heb ik al veel yogastudio’s/hostels/ect gezien waar ze super blij zijn met iemand die een paar weekjes les wil geven. Genoeg mogelijkheden dus:)! Ben benieuwd hoe het voor jou allemaal zal gaan lopen!
   Heel veel liefs

   23 December 2015 at 17:37
 • Reply Ilse

  Leuk Iris! <3 ik ga eind januari voor 7 weken naar Thailand en de Filipijnen om te proeven van het digital nomads-bestaan. X

  2 January 2016 at 12:45
  • Reply Iris

   Ahh wat heerlijk! Ik heb beide nog nooit bezocht, maar de Filippijnen staan wel nog heel hoog op mijn lijstje! Geniet ervan:)!!

   2 January 2016 at 13:05
 • Reply Trisha panda

  Hi,
  This blog is awesome. Yeah,Sea is favorite place for many people,they want spent their holidays and free time. Sea point is very cool place to spent our time and enjoy it a lot without any stress.

  Thank you for the great post
  Hire Freelancer @ http://www.hifreelancer.com

  23 January 2017 at 06:01
 • Leave a Reply

  Share your latest post