Follow:

Indonesian health tonic ‘Jamu’ and how to make it yourself

Indonesian health tonic jamu

English version below

Hier in Indonesië kwam ik in aanraking met een wel heel opmerkelijk drankje. Niet alleen de doordringende kleur en de smaak zijn opvallend, maar vooral alle gezondheidsvoordelen die eraan worden toegeschreven. Het drankje waar ik het over heb is traditionele Jamu (letterlijk: medicijn), die van oudsher door geneeskundigen in Java en Bali gebruikt werd voor zo’n beetje alles.

Zo houdt Jamu volgens die traditionele geneeskunde onder andere botten en gewrichten gezond vanwege de ontstekingsremmende en alkaliserende werking, boost het het immuunsysteem, werkt het bloed- en huidzuiverend, bevat het veel anti-oxidanten, gaat het degeneratie en ouderdomsziektes tegen, helpt het cholesterol en hoge bloeddruk te verlagen, verkleint het de kans op een hartaanval, diabetes en beroerte, vermindert het reuma en artritisklachten, bevat het hoge levels vitamine C, E, A en zink, kalium, koper, calcium, selenium en magnesium en er is zelfs meerdere keren bewijs gevonden dat kurkuma (een belangrijk bestandsdeel in Jamu) effectief werkt tegen uitzaaiingen van kanker. En dit alles zonder nare bijwerkingen. (Behalve gele handen als je kurkumawortel snijdt.) Kortom, zelfs als maar een fractie hiervan waar is, verdient dit drankje de naam ‘health tonic’. Een shotje elke ochtend kan wat mij betreft geen kwaad.

In Indonesië zijn de flessen Jamu op veel plekken nog verkrijgbaar voor een klein prijsje, maar je kunt het ook makkelijk zelf maken. Er zijn heel erg veel verschillende (familie)recepten, maar de drie belangrijkste ingrediënten zijn altijd kurkuma (geelwortel, dit maakt ook de kleur), gemberwortel en tamarinde (maar omdat dit bijna nergens te vinden is kun je het ook vervangen door limoensap). Het recept hieronder heb ik van Angelo’s natural health store in Ubud waar ik tevens mijn natuurlijke verzorgingsproducten tegen een vriendelijk prijsje koop.

Benodigdheden:
120 gram kurkumawortel (of 60 gram kurkumapoeder)
30 gram verse gember
30 gram tamarindesiroop (te vervangen door sap van drie limoenen)
30 gram palmsuiker of rauwe honing
600 mililiter kokoswater (of deel kokoswater, deel water)
Snuf Himalayazout

Verwijder de schil van de kurkuma en gember. (Kurkuma heeft een sterke kleurstof dus ga voorzichtig te werk). Blend de gember en kurkumawortel met 200 mililiter (kokos)water tot het een glad mengsel is.

Giet dit sap in een grote pan en laat dit met de overige ingrediënten op lage temperatuur 20 minuten staan pruttelen.

Laat het vervolgens afkoelen en zeef het mengsel voor je het in een glazen fles bewaard. Voor het zeven kun je een kaasdoek gebruiken of een fijne zeef.

Bewaar de fles met de Jamu in de koelkast, het blijft dan drie tot vier dagen goed. Voor gebruik altijd even schudden.

One shot of Jamu a day, keeps the doctor away!

Indonesian health tonic jamuIndonesian health tonic jamuIndonesian health tonic jamu

Wat vinden jullie, zou jij een shotje jamu een ochtendritueel voor je kunnen worden?

Follow me on: Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Bloglovin’


Indonesian health tonic jamu

In Indonesia I stumbled upon a extraordinary drink. Not only because of the intense color and flavor, but also because of the many health benefits ascribed to it. The drink I’m talking about is Indonesian Jamu (translated as medicine), which was traditionally used by healers in Java and Bali for pretty much everything.

For example, Jamu is said to keep the bones and joints healthy because of it’s alkalizing and inflammatory properties, boost the immune system, detoxifies the body, contain a lot of anti-oxidants, slows down degeneration and age-related diseases, reduces the risk of hart attacks, diabetes type 2 and stroke, fights reuma and arthritis, contains high levels of vitamin A, C, E and zinc, potassium, calcium, selenium, magnesium and copper and there’s been proof that turmeric (the main ingredient of Jamu) is effective to prevent metastasis in cancer. All of this without any side-effects. (Except yellow hands from cutting the turmeric root.) Therefore, if even only a fraction of this is true, Jamu deserves the name ‘health tonic’. A shot in the morning definitely will not hurt.

In Indonesia, you can get nicely priced Jamu in a lot of places, but it’s also not difficult to make yourself. There’s lot of different (family) recipes, but the three most important ingredients are always turmeric, ginger root and tamarind. Because tamarind is hard to find in some places, a lot of times it’s replaced by lemon or lime juice. I got the recipe below from my favorite natural health store in Ubud: Angelo’s. It’s a nice place to get natural products for a nice price.

Ingredients:
120 grams of turmeric root (or 60 grams of turmeric powder)
30 grams of ginger root
30 grams tamarind paste (can be replaced with juice of three limes)
30 grams of palm sugar or honey
600 milliliters of coconut water (or part coconut water, part water)
Pinch of Himalayan salt

Remove the skin of the turmeric and ginger root. Turmeric is known for it’s bright yellow color, so be careful there. Blend the peeled ginger and turmeric with 200 milliliters of (coconut)water until smooth.

Pour the juice in a big pot with the rest of the ingredients and put it on a low fire for 20 minutes.

Let it cool down and sieve it before storing it in a glass bottle. For the sieving you can use a cheese cloth or a thin sieve.

Store your bottle of Jamu in the fridge, where you can keep it about three to four days. Before using, shake well.

One shot of Jamu a day, keeps the doctor away!

Indonesian health tonic jamuIndonesian health tonic jamuIndonesian health tonic jamu

What do you think, would you add a shot of Jamu to your morning ritual?

Follow me on: Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Bloglovin’

Previous Post Next Post

You may also like

3 Comments

  • Reply Esmee

    Wat zijn uw eigen ervaringen met dit Jamu drankje?

    1 June 2017 at 11:49
  • Reply Will

    Ik voel me er wel goed bij. Het is wel veel werk. Ik houd weinig sap over na het zeven en veel droesem.

    26 June 2017 at 23:08
  • Reply Will

    Kun je iets met die droesem doen?

    30 June 2017 at 16:59
  • Leave a Reply

    Share your latest post