Follow:

Internet detoxing at Offline Portugal

Offline Portugal

English version below

Het gevaar van online voor jezelf werken is dat het heel makkelijk is om elke dag de hele dag achter je computer te zitten. Als je dan ook nog eens werk doet dat je leuk vindt, kan het gebeuren dat je je ineens beseft dat je al drie maanden geen vrije dag hebt gehad. Dat ik van mijn hobby mijn werk aan het maken ben is natuurlijk een enorme rijkdom, maar het vinden van een balans is soms lastig. De Offline Portugal internet detox kwam voor mij dus als geroepen. Drie dagen zonder smartphone, laptop en social media en juist wel vol surf, muziek en interessante gesprekken. Tel daar de ultiem ontspannende yogalessen van Bárbara en de gastvrijheid van Rita bij op en je wilt nooit meer naar huis. De crew van het Offline House maakt internet detoxen een feestje!

Hoe werkt dat precies?
Na je boeking ontvang je een e-mail met verduidelijking over het offline-concept. In feite is alle elektronica, met uitzondering van je camera en mp3 speler, niet toegestaan in het Offline huis. Bij aankomst krijg je een persoonlijke offline locker toegewezen (de sleutel mag je wel zelf bij je houden, mocht je je apparatuur buiten het Offline huis willen gebruiken dan kan dat dus) waarin je je elektronica opbergt. Niets is dus verplicht, maar ik vond het wel zo eerlijk om een echte offline detox te doen, daar kwam ik immers voor. Ik ben dus netjes drie dagen offline geweest.

The Offline House
Het Offline huis is een riante villa met vier kamers. Een grote loungeruimte met open haard is van alle gemakken voorzien, er is een dakterras met barbecue en bovendien een prachtig zwembad. De villa bevindt zich in Vale Da Telha, een klein dorpje vlakbij het surfdorp Aljezur. Een heel mooi stukje Portugal in de Algarve en ook in april is het weer al goed. We konden zelfs heerlijk buiten eten op het dakterras. Voor het surfen is de prachtige Ariffana baai op een steenworp afstand: een zeer geschikte beach break met doorgaans kleine en relaxte golven. Ik vond dit zelf de mooiste golven van Portugal!

Mijn ervaring
Zelf heb ik mijn tijd in het Offline huis heel positief ervaren. Natuurlijk, er waren van die momentjes dat je even ‘misgrijpt’ als je even rustig door je Instagram feed wil scrollen of je mails wilt checken wanneer je wakker wordt, maar het went snel. En opvallend: al die drukte in mijn hoofd verdween eigenlijk eventjes. Er kwam oprecht een moment dat ik mezelf afvroeg: wat zal ik eens gaan doen? En ik kan je vertellen, dat is zeldzaam. Ook viel het me op voor hoeveel dingen ik “afhankelijk” ben van mijn smartphone: hoe navigeren we naar het strand zonder Maps.me app? Hoe vertaal je dat Portugese woordje naar het Nederlands zonder Google translate? En ook voor het stemmen van een gitaar ben ik afhankelijk van een app. (No worries: de surfvoorspellingen kun je altijd even opvragen bij surfleraar Sten, die dit goed in de gaten houdt). Opvallend, want dit besefte ik me eigenlijk niet eens! Al met al neem ik de ervaring met me mee als leermomentje. Af en toe even stilstaan en jezelf afvragen hoeveel tijd je online bent. Sinds twee weken werk ik met een realistisch werkschema, wat betekent dat ik veel efficiënter werk. Ook betekent dit meer rust in mijn hoofd, fijn! Ik zou een internet detox in het offline huis dus zeker aanraden.

Wat is er verder te doen in Aljezur?
Ik vond Aljezur heel sfeervol en gezellig, een hele fijne plek om te zijn. Enkele adresjes die ik aanraad:

 • The washout surfshop
  Niet echt een standaard surfshop, wel veel unieke (handgemaakte) producten die iedere surfster wil hebben!
 • Fantasia décor
  Een leuk bohemian stijl winkeltje met fair trade producten uit onder andere India en Nepal. Denk: dromenvangers, sjaals van bio katoen en kurken etuis.
 • Bioviver
  De reform winkel! Ik kan hier uren rondlopen. Energy bars, glutenvrije producten, bio chocolade, enzovoorts.
 • A La bilal
  Bilal is een super vriendelijke man met zijn eigen snackbar/eethuis dat net even anders is dan je gewend ben. Zo haalde ik hier heerlijke rijst met een stoof van tuinbonen (uit eigen tuin!), voor slechts negen euro. Daar kregen we nog gratis een heerlijk drankje bij als verrassing!
 • Arte Bianca pizzeria
  Mijn vriend was meer in the mood voor pizza! Helaas geen glutenvrije pizza hier, maar deze originele pizzeria is net geopend (twee filialen: één in Aljezur en één in Vale Da Telha) en heeft een unieke inrichting van vintage meubelen. Heel leuk plekje om te eten!
 • Surfen in Ariffana bay
  Need I say more? Ariffana is the place to be voor cleane en meestal vrij kleine golfjes. Fijn voor intermediate surfgirls en ook om het te leren. Bij Offline Portugal kun je een boardje huren of surfles nemen bij Sten (aanrader).
 • Yogalessen
  Bárabara, mede-eigenaresse van Offline Portugal, verzorgt de yogalessen. Ik vind yoga en internet detoxen persoonlijk een hele goede combi. Ik beloof je dat de savasana (eindontspanning ) in Bárbara’s lessen niets minder zijn dan ultieme ontspanning! Bárbara werkt met olie, klankschalen en massage/aanraking. You need to try this!

Ook een offline ervaring? Je kunt via de website boeken (vanaf 25 euro per nacht) of houd de facebook pagina in de gaten wanneer de volgende yoga retreat plaatsvindt.

Herken je de behoefte om even offline te zijn? Is een internet detox iets voor jou?

Offline portugalOffline PortugalOffline portugalOffline PortugalOffline PortugalOffline portugalOffline Portugal

Offline Portugal foto credits: Patrick Straub


Volg me op: Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Bloglovin’


Offline Portugal

The danger of being a digital nomad and doing online work that you love, is that you’re never not-working. When I decided to head to Offline Portugal, I realised I haven’t had one single day off in three months. So, this offline retreat was definitely something I needed! Three days without a smartphone, laptop or social media. Three days filled with surfing, music and good conversation. Add Bárbara’s relaxing yoga classes and Rita’s hospitality to that and you don’t want to go home. The Offline Portugal crew will help you to fully enjoy your internet detox!

How does it work?
After your booking is confirmed, you will receive an e-mail with info on the offline-concept. In short, all electronics, except for a camera and an mp3 player are not permitted at the Offline house. When you arrive, you’ll receive a key to your own personal offline locker, where you can store your electronics (you can keep the key, so you could use your devices outside of the Offline house if you need too). However, since I was coming for an internet detox, I didn’t touch my devices for the three days I was there.

The Offline House
The Offline house is a villa with four rooms for guests, a big lounge area with fireplace, a roof terrace and a pool (not bad eh?) The villa is located in the small village of Vale Da Telha, close to surfing village Aljezur. A beautiful piece of Portugal in the Algarve, where the weather can be super nice, even in early April. We even had dinner outside, at the roof terrace. For surfing, you’re near to Ariffana bay, which is a beautiful beach and surf break, with (usually) small and clean waves. So far, this is my favourite surfspot in Portugal!

My experience
I really enjoyed my time at the Offline house. Of course, there were times that I felt the need to scroll through my Instagram feed or check my e-mails, but I’ve noticed these are habits that fade soon. Something remarkable: with all the information you’re constantly processing when you’re online, comes a lot of thinking and restlessness. Being offline helped me to relax. Even up to a point when I thought: what shall I do today? This never happens to me. Another thing I noticed was how “dependent” I am on my phone. I mean, how do we find the beach without my navigation app? How do we translate this Portuguese word without Google translate? And how do I tune this ukulele without the tuning app? This was kind of an eye opener to me. (Don’t worry, the Offline crew can give you a heads up on the surf forecasts! All together, the offline detox helped me to find a better balance between work and play, online and offline. I could definitely recommend everyone an internet detox at the Offline Portugal house!

What to do in Aljezur?
I really liked the small surftown Aljezur, very cosy and relaxed vibes. Some places I recommend:

 • The washout surf shop
  A not-so-typical surf shop with beautiful and unique handmade products and must-haves for every surfgirl!
 • Fantasia décor
  A small, bohemian style shop with fair trade products from, amongst others, India and Nepal. We are talking dream catchers, beautiful scarves and cork bags.
 • Bioviver
  The bio supermarket in town! I love to shop here. Healthy, gluten free and vegan products, breads, bio chocolate, et cetera.
 • A La bilal
  Bilal is a super nice guy with a snack bar/eatery that is not so average (like himself!) I had some amazing mungbean stew with rice here, with beans from his own garden. An awesome “magic drink” was included!
 • Arte Bianca pizzeria
  My boyfriend was in the mood for pizza. Unfortunately, they don’t have any gluten free pizza here. This pizzeria recently opened (one in Aljezur town and one in Vale Da Telha). Their pizza is really good (according to the boyfriend) and their interior even more so: all vintage and creative use of materials. A nice place to visit for a dinner!
 • Surfing Ariffana bay
  Need I say more? Ariffana is the place to be for clean and (usually) small waves. A good spot for intermediates and those who want to learn how to surf. At Offline Portugal there’s a possibility to rent a board or take a surfing lesson with Sten!
 • Yoga lessons
  Bárabara, co-founder of Offline Portugal, teaches the yoga classes at the Offline house. I think yoga and internet detoxing is a really good combination. I promise that Savasana (final relaxation) with Bárbara is nothing less than amazing. Bárbara works with oils, sound bowls and massage/touch. You need to try this!

Are you ready for an offline experience? You can book a room at the Offline Portugal house from 25 euros per night via the website, or keep an eye on the facebook page to see when the next yoga retreat will take place.

Do you feel the need to be offline more? Would you try an internet detox at the Offline house? Let me know in the comments below!

Offline portugalOffline PortugalOffline portugalOffline PortugalOffline PortugalOffline portugalOffline Portugal

Offline Portugal photo credits: Patrick Straub

Follow me on: Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Bloglovin’

Previous Post Next Post

You may also like

7 Comments

 • Reply Lisa | Zenzoekers

  Wat heerlijk, zeg! Lijkt me raar om die drang opeens te voelen dat je door een feed wilt scrollen, maar ook zo fijn om je hoofd leeg te maken. Dus ja, het lijkt mij wel wat!
  Lisa | Zenzoekers recently posted…Lisa: “Reizen voelt als een fijne, maar krachtige leermeester”My Profile

  15 May 2016 at 07:16
  • Reply Iris

   Haha ja toch? Het is absoluut zen hihi:)

   15 May 2016 at 11:52
 • Reply Charlotte

  Dat ziet er heerlijk uit!! wat een vet adres, hoe ben je daar zo bij gekomen? heb heimwee naar portugal nu poeh! liefs

  16 May 2016 at 19:32
  • Reply Iris Overgaauw

   Ja heerlijk he! Eén van de eigenaressen (Bárbara) en haar vriend (Sten) heb ik ontmoet in India! Daarom moest ik er zeker even langs! Ik mis Portugal ook alweer, was zo fijn!

   17 May 2016 at 07:42
 • Reply Sonja

  Dit lijkt mij ook echt mega fijn! Ik ben me er wel van bewust dat ik nogal verslaafd ben aan internet, dus ik probeer in het “normale leven” ook af en toe bewust even alle elektronica weg te doen, maar in zo’n omgeving kom je écht helemaal tot rust lijkt me. Gaaf!
  Sonja recently posted…Halfjaar in het buitenland: om over na te denkenMy Profile

  17 May 2016 at 10:28
 • Reply Yvonne

  Kan me voorstellen dat je, als internet een groot deel van je werk is, af en toe even toe bent aan een paar dagen offline. Mijn blog is bij mij een hobby, maar wel 1 waar ik veel tijd insteek. Toen we dus in een afgelegen woestijndorpje in India geen wifi bleken te hebben moest ik daar eerst even aan wennen, maar daarna vond ik het eigenlijk wel erg fijn. Volgens mij is Offline Portugal dan ook echt genieten! Was 3 dagen genoeg?

  2 June 2016 at 19:43
  • Reply Iris Overgaauw

   Oh jee! Deze comment helemaal over het hoofd gezien! En ja, ik snap dat helemaal:) mijn blog is ook een hobby maar wel één die ik nu serieuzer neem en daarnaast zijn mijn andere baantjes ook online. Ik moet er ook echt even van ‘afkicken’ maar daarna vind ik het toch wel fijn! Voor mij was drie dagen genoeg, maar ik had er ook zo zeven dagen kunnen blijven haha:)!

   10 June 2016 at 13:28

  Leave a Reply

  Share your latest post