Follow:

Juice pulp carrot cake recipe (and 5 other creative ways to use leftover pulp)

juice pulpcarrot cake

English version below

Ik ben dol op de juicer die ik ooit heb gewonnen (lucky me!) Vooral juice van wortel, sinasappel en gember is favoriet. Het nadeel van juicen vind ik wel dat er veel pulp overblijft. Zonde om weg te gooien, want juist daar zitten alle vezels in! Om van die pulp toch iets nuttigs te maken, is alleen maar een beetje creativiteit nodig. Zo bakte ik een worteltaart van overgebleven pulp van wortels, zodat ik niet hoefde te raspen. Bovendien is deze worteltaart echt ontzettend lekker (volgens mijn familie!) en vrij van toegevoegde suiker, olie en zuivel. Vandaag deel ik met jullie het receptje voor mijn heerlijke gezonde worteltaart, plus 5 andere tips over wat je kunt doen met overgebleven pulp uit de juicer!

Benodigdheden
Voor de taart
200 gram wortelpulp
100 gram havermeel (blend havermout tot havermeel)
100 gram boekweitmeel
2 bananen
6 dadels
2 eivervangers (van Orgran bijvoorbeeld)
30 milliliter vers sinaasappelsap
sap van één citroen
snuf natrium bicarbonaat
Snuf kaneel
Snuf nootmuskaat

Voor de topping
Bakje plantaardige kokosyoghurt
1 banaan
Sap van een halve citroen
Snufje vanillepoeder

Werkwijze
Meng eerst de droge ingrediënten voor de taart in een kom. Voeg vervolgens de wortelpulp, het sinaasappelsap, de fijngesneden dadels en het citroensap toe. Prak de bananen in het mengsel en kneed tot een samenhangend deeg. Verdeel het mengsel over een (ingevette) bakvorm en bak voor 35-40 minuten op 180 graden in de oven. Laat afkoelen

Bereid ondertussen de topping voor. Mix de kokosyoghurt met banaan, het sap van een halve citroen en het vanillepoeder. Als je erg van zoet houdt, voeg dan naar smaak wat agavesiroop toe.

Verspreid de topping over de afgekoelde taart en bewaar de taart in de koelkast (maar even eerlijk, dat haalt ‘ie meestal niet).

Ga je hiermee aan de slag? Laat het met weten wat je ervan vindt!

Wat kun je nog meer met pulp uit de juicer?
Ben je benieuwd wat je nog meer kunt doen met pulp uit de juicer? Hieronder enkele ideeën:
1 // Naast wortelpulp voor carrot cake, kun je ook denken aan het gebruiken van bietenpulp voor brownies of appelpulp voor muffins.. Get creative!
2 // Bewaar het voor je smoothie de volgende ochtend. Ik ontbijt altijd met een smoothie en pulp geeft het extra vezels en vitamientjes!
3 // Blend fruitpulp met wat water en giet het in ijsvormpjes voor lekkere waterijsjes!
4 // Meng je pulp door het beslag voor een (vegan) omelet of pastasaus bijvoorbeeld, of trek er soep van!
5 // Vries het in om het later te kunnen gebruiken als je echt veel hebt, of composteer het!

Nu weet je in ieder geval dat je het niet weg hoeft te gooien! Hebben jullie nog andere nuttige ideeën voor wat te doen met overgebleven juicepulp? Laat het me weten in de reacties!

juice pulpcarrot cakejuice pulpcarrot cakejuice pulpcarrot cake

Volg me op: Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Bloglovin’


juice pulpcarrot cake

I love juicing with the juicer I once won (lucky me!) Carrot, orange and ginger has to be my favourite combination. However, what a shame that the juice pulp ends up in the trash can. With just a little creativity, you can use juice pulp for many things. For instance, I used my carrot pulp to bake myself a carrot cake! This way, I don’t have to grate carrots: win-win. Today I share with you my healthy carrot cake recipe plus 5 tips for what else to do with leftover juice pulp!

You will need
For the cake
200 grams of carrot pulp
100 grams of oat flour (just blend rolled oats to oat flour)
100 grams of buckwheat flour
2 bananas
6 dates
2 flax eggs or egg replacer (from Orgran for example)
30 millilitres of fresh orange juice
Juice of one lemon
Dash of baking soda
Dash of cinnamon
Dash of nutmeg

For the topping
Cup of plantbased coconut yoghurt
1 banana
Juice of one lemon
Dash of vanilla powder

Instructions
Mix in a bowl the dry ingredients for the cake. Add the carrot pulp, orange juice, dates and the lemon juice and mix. Then add the bananas and mash them with a fork. Knead the mixture till well mixed and then spread evenly into a baking tray. Bake for 35-45 minutes at 180 degrees.

In the meanwhile, blend the coconut yoghurtwith the banana, the lemon juice and the vanilla powder. If you like it sweet, feel free to add some maple syrup.

When the cake is cooled down, spread the topping over the cake. In the fridge, the cake will lasta couple of days (but really, who does that anyway?)

If you are going to try this, let me know!

What else can be done with juice pulp?
Curious what other uses juice pulp can have? Some ideas:

1 // Next to using carrot pulp for carrot cake, you can also try beetroot pulp for chocolate brownies, apple pulp for muffins… Get creative!
2 // Save it for a smoothie the next morning for some extra fibre!
3 // Blend fruitpulp with a bit of (coconut)water and add to popstickle molds for the best sorbet icecream
4 // Add vegetable pulp to a (vegan) omelet, pasta sauce or make soup from it!
5 // Freeze the pulp to use for later or, if all else fails, compost it!

juice pulpcarrot cakejuice pulpcarrot cakejuice pulpcarrot cake

Now you know you don’t have to throw it away! Do you happen to have any other ideas? Let me know in the comments!

Follow me on: Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Bloglovin’

Previous Post Next Post

You may also like

5 Comments

  • Reply Luciënne

    Ziet er super lekker uit! Goed idee voor de topping! Normaal vind ik toppings altijd zo’n gedoe met cashewnoten die je dan weer moet weken of veel poedersuiker etc. Deze klinkt heerlijk en eenvoudig, binnenkort maar eens carrot cake maken! Dankjewel voor het recept.

    22 August 2016 at 06:50
    • Reply Iris Overgaauw

      Hi Luciënne! Ja ik ken het, vaak gemaakt van creamcheese en dat soort dingen. Ik ben benieuwd wat je hiervan vindt!
      Liefs

      24 August 2016 at 20:53
  • Reply Anne-Sterre

    Hm, carrot cake vind ik heerlijk!

    24 August 2016 at 20:38
  • Reply Charelle

    Mmm ziet er heerlijk uit Iris en wat een mooie foto’s ook! ^^
    Charelle recently posted…Het Rotatie Dieet: probleem of oplossing?My Profile

    3 September 2016 at 14:16
  • Leave a Reply

    Share your latest post