Follow:

My 16 tips for a more natural and green beauty routine

16 natural beauty tips

English version below

Langzaam maar zeker heb ik steeds meer beauty producten ingeruild voor een natuurlijke variant. Stuk voor stuk gingen mijn shampoo, deodorant en veel wegwerpproducten de deur uit. Maar welke producten komen daarvoor in de plaats om een meer natuurlijke en duurzame beauty routine te creëren? Lees hier verder over de stapjes die ik op dit vlak al heb gezet.

Met natuurlijk bedoel ik dat ik het liefste producten gebruik met zo min mogelijk ingrediënten en waarvan ik weet wat het precies is. Met duurzaam bedoel ik producten die lang meegaan (dus geen wegwerpproducten) of producten die weinig afval of veruiling produceren. Ik laat me daarbij vooral inspireren door mensen die een zero-waste lifestyle leven, maar wil zeker niet zeggen dat ik daar al ben (of ooit zal komen!) Toch merk ik dat veel stappen richting een meer natuurlijke beauty routine helemaal niet moeilijk of duur (vaak juist goedkoper!) hoeven te zijn.

Haarverzorging

 • Shampoo: Sommigen van jullie denken nu misschien: shampoo de deur uit? Hoe houd je je haar dan schoon en mooi verzorgd? Geen zorgen, ik gebruik wel haarverzorgingsproducten.
  Ik was mijn haar met olijfzeep. Dit is één van de meest natuurlijke zeepsoorten en maakt je haar niet alleen schoon, maar zorgt ook voor verzorging van de hoofdhuid en meer volume. Het schuimt goed en ruikt zeker niet vies. Soms maak ik zelf mijn shampoo, bijvoorbeeld volgens dit recept. Ik moet zeggen dat ik mijn haar een stuk minder ben gaan wassen afgelopen jaren. Ik waste mijn haar dag om dag, inmiddels is dit één of maximaal twee keer per week. Daardoor heeft mijn haar een stuk meer volume gekregen (en krullen vreemd genoeg!) en wordt het minder snel vet. Mis je conditioner? Je kunt biologische appelcider azijn gebruiken als natuurlijke conditioner. Als je je haar lekker wilt laten ruiken na het wassen, gebruik dan (een haarparfum met) essentiële olie. Een lekker receptje vind je hier.
 • Haarmasker: omdat ik verder geen conditioner meer gebruik, verzorg ik mijn haar regelmatig met een oliebehandeling. Mijn favoriet daarbij is een warm maskertje van (amandel)olie met honing, volgens dit recept. Dit breng ik aan vooral in de punten en minder op de hoofdhuid, omdat het daar minder makkelijk te verwijderen is. Ik laat het een kwartier intrekken en was het dan uit met olijfzeep.
 • Serum: om de puntjes van mijn haar mooi en verzorgd te houden smeer ik een ieniemienie beetje kokosolie in de puntjes. Het glimt daardoor mooi en gespleten punten zie je niet meer!

16 natural beauty tips16 natural beauty tips

Huidverzorging:

 • Masker: dit doet me ontzettend denken aan toen ik vijftien was en we op een meidenavondje met zijn allen een maskertje deden. Sinds ik bentoniet klei heb ontdekt, maak ik voor mezelf toch regelmatig weer een maskertje van bentoniet klei poeder met een beetje water. Bentoniet klei is zo zuiverend dat het potentiële onzuiverheden direct uit de huid trekt.
 • Rooswater: rooswater ruikt niet alleen heerlijk, het is ook een fijne tonic om je huid mee schoon te maken voor je gaat slapen!
 • Scrub: ik scrub mij met een ouderwetse borstel. Ik vind het heerlijk om voor of tijdens het douchen lekker te scrubben. Ze zeggen altijd dat je het beste draaiende bewegingen kunt maken en van het hart af kunt bewegen, geen idee of dat zo is maar ik doe het toch maar!
 • Bodybutter: als bodybutter (die ik na mijn reis zeker nodig heb!) gebruik ik kokosolie, of voor de extreme droge huid: shea butter (mijn vriend zweert erbij!) Ik smeer mijn hele lichaam hiermee in en gebruik het tevens als handcrème en dagcrème wanneer mijn huid erg droog is. Tip: extra fijn als je je kokosolie even opklopt met een mixer.
 • Deodorant: Kokosolie met sodium bicarbonaat: wellicht zijn jullie mijn recept voor natuurlijke deodorant wel eens tegengekomen op deze blog. Ik gebruik deze nog steeds met veel plezier. Ik heb ook geëxperimenteerd met deodorant van puur sodium bicarbonaat met essentiële olie van onder andere Ohm en met deodorant van bentoniet klei, maar ontdekte toch dat de balans in mijn eigen recept het meest effectief en het minst irriterend is voor de huid onder de oksels. En je ruikt echt altijd fris, het werkt beter dan reguliere deodorant. Maken dus!
 • Aloë vera: bij wondjes of huidirritatie vind ik het heerlijk om aloë vera te gebruiken. Het liefst rechtstreeks vanaf het plantje, maar als dat niet gaat kiest ik voor pure aloë vera gel. Wondermiddeltje!
 • Tea tree olie: essentiële tea tree olie is ideaal als huidverzorging of huidherstel. Als ik onzuiverheden voel opkomen dan dep ik voor het slapen een watje met een paar druppels tea tree olie op mijn huid. Ook bij open wondjes of infecties is tea tree olie effectief.

16 natural beauty tips

Mondverzorging

 • Cacaoboter: sinds ik dit trucje heb ontdekt heb ik geen lippenbalsem of labello meer nodig!
  Cacaoboter is namelijk zo vet dat het zelfs de droogste lippen verzorgd en het ruikt echt heerlijk. Ik heb altijd een klein doosje met een stukje cacaoboter bij me! Als ik heel droog ben smeer ik ook mijn huid hiermee in.
 • Tandpasta: ik heb vaak gehoord over het maken van je eigen tandpasta met behulp van kokosolie en sodium bicarbonaat, maar heb dit eerlijk gezegd nog steeds nooit geprobeerd. Tot nu toe koop ik altijd natuurlijke tandpasta bij de Ekoplaza, wat wel bevalt. In Sri Lanka en India had je ook fijne Ayurvedische kruidentandpasta. Daarnaast ben ik groot fan van de bamboe tandenborstels die in tegenstelling tot reguliere tandenborstels recyclebaar zijn!
 • Oil pulling: ik doe het niet zeer regelmatig, maar als ik het doe dan vind ik het zo fijn! Oil pulling. Oftewel, je mond gedurende een kwartiertje spoelen met een lepel kokosolie en spuug het vervolgens uit (in de WC). Zorg dat je ervoor én erna je tanden poetst. Je tanden voelen super zacht en verzorgd en de antibacteriële kokosolie doodt slechte bacteriën in je mond!

Cosmetica

 • Make-up: mensen die mij kennen weten dat ik geen fan ben van make-up. Ik houd niet bij hoe lang ik al geen make-up heb gedragen maar ik denk dat het inmiddels al bijna twee jaar is. Het past niet bij me en het verwijderen van de make-up irriteert mijn huid vaak. Draag je liever wel make-up? Ik ontdekte dat Gittemary leuke receptjes heeft om je eigen natuurlijke mascara, oogschauw en concealer te maken!
 • Parfum: ik ben inmiddels overgestapt op essentiële olie in plaats van parfum. Ik vind het heerlijk om een druppeltje jasmijnolie op mijn polsen en in mijn haar te dragen bijvoorbeeld. Ruikt heerlijk en helemaal natuurlijk!

Overig

 • Ontharen: ik was benieuwd naar de mogelijkheden om zonder wegwerp scheermesjes te ontharen. Ik ben zelf geen groot fan van harsen of epileren, maar vond gelukkig via Marloes van Visagist op de fiets het ouderwetse ‘krabbertje’ (Engels: safety razor). De Edwin Jagger Safety Razor die ik via Visagist op de Fiets heb aangeschaft is van metaal, het krabbertje zelf gaat een leven lang mee en de mesjes hoeven veel minder vaak vervangen te worden. Zeer duurzaam dus en op de lange termijn spaar je ook geld uit! Bovendien werd het pakketje ook echt nog op de fiets afgeleverd bij mij in Den Haag ook en check hier hoe leuk het was ingepakt! Een echt cadeautje. In deze blogpost meer over natuurlijk ontharen en als je nieuwsgierig bent kan ik je de laatste nieuwsbrief van Marloes doorsturen met alle informatie over hoe scheren met een krabbertje precies werkt. Het klinkt in de eerste instantie eng, maar ik ben één van de meest onhandige personen die ik ken en mij lukte het prima om te scheren zonder wondjes de eerste keer! Om nog maar niks te zeggen over die extreem gladde benen! Nog een leuk nieuwtje: als voor 30 april 2016 een krabbertje aanschaft via Marloes en aangeeft dat je haar via mij hebt gevonden krijg je 15% korting op een krabbertje.
 • Menstruatie: ik heb al eens eerder genoemd dat ik ben overgestapt op een menstruatiecup. Zeker op reis is dat echt een uitkomst, aangezien het vinden van tampons in Azië nog een hele kunst is. Helaas raakte ik mijn menstruatiecup in Bali kwijt, maar heb ik inmiddels weer een nieuwe Mooncup aangeschafd via Katoen en Ko. Als je voor het eerst overstapt op een menstruatiecup is het even wennen, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, scheelt het veel afval en gedoe! Hoera voor niet meer ’s nachts je bed uit hoeven! Houd je toch liever vast aan de ‘ouderwetse’ tampons of maandverband? Zorg er dan voor dat je kiest voor tampons en maandverband die vrij zijn van chemicaliën. Dankzij Yoni kun je die nu gewoon bij de Etos kopen!

16 natural beauty tips

Naast deze tips probeer ik zoveel mogelijk verpakkingsvrij te kopen, in grote hoeveelheden of kies ik voor producten met recyclebare verpakkingen. Natuurlijk maakt dat geen wereld van verschil, maar het is vaak zo makkelijk om een teveel aan plastic te vermijden. Daarnaast kijk ik uiteraard altijd naar de ingrediënten. ik probeer sodium laureth sulfaat, parabenen, nanodeeltjes, alcohol en synthetische stoffen en parfums zoveel mogelijk te vermijden. Als mijn product van één ingrediënt is gemaakt ben ik eigenlijk het meest happy.

Is mijn beauty routine heel anders dan die van jullie? Vind je iets gek of juist interessant? Ik ben benieuwd!

16 natural beauty tips16 natural beauty tips

Volg me op: Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest |


16 natural beauty tips

Over the years I’ve slowly been transitioning to a more natural beauty routine. Swapping regular shampoo, deodorant and disposable products for natural and eco-friendly ones. But what are the easy and often more effective products I use? Find out in this post!

With natural products, I mean products with few ingredients that I can actually identify. With green or eco-friendly I mean non-disposable products that will last long and don’t create a lot of waste or pollution of the water. I am often inspired by people that are living a zero-waste lifestyle, but I am definitely not saying I am already there (or ever will be!) But, I did make a lot of steps in the right direction that are actually really easy and not more expensive (a lot of times it’s the opposite!)

Haircare

 • Shampoo: some of you might think: no shampoo? How do you take care of your hair then? Don’t worry, I do use haircare products.
  I wash my hair with olive soap. This is one of the most natural soaps, because it cleanses hair, but also moisturizes it. That way the skin on your scalp won’t feel dry and washing your hair with olive soap also gives the hair more volume (and in my case: curls!) It is really foamy and I actually like the smell. Next to olive soap, I also sometimes use my own homemade shampoo, recipe here. I also have to say I have switched to washing my hair a lot less. Before I washed every other day and now it’s about once or twice a week. This way my hair feels more thick and it doesn’t get greasy. If you miss a conditioner, you could rinse your hair after with organic apple cider vinegar. And if you like a nice smell to your hair, try this hair perfume recipe.
 • Hair mask: because I don’t use a conditioner most of the time, I sometimes treat my hair with an oil based hair mask. My favorite is this recipe with (almond) oil and honey. I use it mostly for the tips of my hair (the top is more difficult to wash out) and I cleanse my hair afterwards with olive soap.
 • Serum: to moisturize the tips of my hair, I rub in a tiny bit of coconut oil. That’s the perfect way to help your hair get that natural glow and hide the split ends.

16 natural beauty tips16 natural beauty tips

Skincare

 • Face mask: this very much reminds me of when I was young, but ever since I discovered bentonite clay I am hooked again. Mixing some bentonite clay with a bit of water and applying the paste to your face will help you to get rid of impurities straight away.
 • Rosewater: rose water smells amazing and it also a great tonic for cleaning your skin before you go to bed.
 • Scrub: I use an old fashioned brush to scrub myself every now and then. I do this before or while showering. They always say it’s good to make circles and brush away from the heart. I don’t know why but that is what I do too!
 • Body butter: for a body butter (that I definetely need right now in the colder climates!) I use coconut oil. I like to use it on my body, or even as a hand cream or day cream on my face. Tip: it becomes extra fluffy and creamy if you whip it with a mixer before using.
 • Deodorant: Coconut oil with natrium bicarbonate: you might have come across my recipe for natural deodorant before. I still use it and found it to be more effective than deodorant based on pure baking soda or in combination with bentonite clay. Because you will smell nice all day and the skin of the armpits won’t be irritated! Must-try!
 • Aloe vera: if I have small wounds or irritation of the skin, I preferably use Aloe vera gel. I have a plant at home and otherwise I buy a natural Aloe vera gel. Lifesaver!
 • Tea tree oil: essential tea tree oil is perfect for skin care of skin repair. If I feel impurities coming up, I apply some drops of this oil onto a cotton pad and use it onto the affected area. Also very useful for treating wounds or infections of the skin.

16 natural beauty tips

Mouth care

 • Cacao butter: since I found out about this trick I never use chapstick anymore! Cacao butter is super moisturizing so even in winter it’s great. Plus, it smells like chocolate! I always bring a small piece of cacao butter along, wherever I go! If you have a super dry skin, it can also work perfectly as a body butter.
 • Toothpaste: I heard about making your own toothpaste with coconut oil and natrium bicarbonate, but I have never tried it. I buy natural toothpaste from the Ekoplaza. In Sri Lanka and India I always bought toothpaste with herbs, which worked very nicely as well. Next to that I am a very big fan of the bamboo toothbrushes, since they can be recycled!
 • Oil pulling: I don’t do it on a regular basis, but I know it feels so good when I do! Just rinse your mouth with a spoon of coconut oil for about 15 minutes. Then spit it out (in the toilet). Make sure to brush your teeth before and after. Helps you to get rid of bacteria in the mounth and on the tongue that causes bad breath and your teeth will get a nice treatment, almost like a protective layer.

Cosmetics

 • Makeup: the ones that know me, know I don’t use any makeup. I have no idea for how long I am doing so, but it must be around two years. I doesn’t fit me and removing the makeup often causes skin irritation with me. If you are using makeup, you can also switch to natural. I discovered Gittemary with her recipes for DIY concealer, eye shadow and mascara!
 • Perfume: I like to use essential oil as a perfume. Just a drop of jasmine oil on my wrists and in my hair make it smell amazing!

Others

 • Shaving: I was very curious for the alternatives for shaving, without disposable razors. I am not a big fan of waxing or lasering, but did find another option via Marloes from Visagist op de Fiets: an old-fashioned safety razor. I chose the Edwin Jagger safety razor, made from metal, that will last me a lifetime. I also have to change the blades less often, making it a green choice and saving me money. And, super nice, I got my safety razor delivered by bike! Just take a look at this cute package! More on shaving with a safety razor can be found here (Dutch only) or just ask me below! It might sound scary to shave with this type of razor, but I am one of the most clumsy persons I know and I was just fine. Besides, I didn’t even mention yet what a smooth shave you’ll get! For guys and for girls! Extra nice: if you order now with Marloes and mention you found her via me, you get a 15% discount on a safety razor of choice!
 • Menstruation: I mentioned it before, but I use a menstruation cup. Especially when traveling, this is a life saver. I dare you to find tampons in Asia! Unfortunately, on my last trip I lost the menstruation cup, but recently bought a new one via Katoen en Ko. If you try a menstruation cup for the first time, you have to get used to it. But once you do, you won’t want it any other way. Hoorah for never having to get out of bed at night! Do you prefer tampons or sanitary napkins? Check Yoni, they make sure your tampons and sanitary napkins are free of chemicals and can be purchased online or via Etos!

16 natural beauty tips

Next to these tips, I try to buy without packaging, in bulk or choose recyclable materials as much as possible. I know it’s not a major thing but, on the other hand, avoiding plastic can be so easy. For me, it’s also important to avoid sodium laureth sulfate, paraben, nano parts, alcohol and synthetic ingredients or perfumes. If my products are made of few ingredients, I am happy!

Is my beauty routine very different from yours? Do you find something weird or interesting? Let me know!

16 natural beauty tips16 natural beauty tips

Volg me op: Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Bloglovin’

Previous Post Next Post

You may also like

7 Comments

 • Reply Geanne | It's About Beauty

  Interessant artikel met goede tips! Ik ben zelf ook al langere tijd aan het switchen naar natuurlijke producten. Wist je dat je ook heel eenvoudig een toner voor je gezicht kunt maken? Water met een beetje appelciderazijn en tee tree olie is alles wat je nodig hebt :) En ik ga even je recept voor deo lezen. Ik wil binnenkort ook mijn eerste poging doen om zelf een deodorant te maken.
  Geanne | It’s About Beauty recently posted…Must see on Netflix #1| In Your EyesMy Profile

  28 February 2016 at 14:24
  • Reply Iris Overgaauw

   Dankjewel Geanne voor je reactie en voor de tip! Zal het zeker even proberen! laat me weten hoe je de deodorant vind, ik ben er zelf erg tevreden over!

   Liefs

   2 March 2016 at 12:54
 • Reply Denise

  interessant!En een goede reminder. Ik vergeet elke keer te kijken voor tea tree olie & Aloe vera. De tandpasta heb ik een tijdje terug gemaakt, je moet echt aan de smaak wennen (vind ik). Na een paar keer pakte ik toch weer m’n tandpasta. Voor op reis gebruik ik de tootytabs van Lush, heb je die al eens geprobeerd?
  Ik had nooit eerder van bentoniet klei gehoord totdat ik pas een blog erover las ergens, jij gebruikt het dus ook. Ik vergeet het elke keer te bestellen dus dat ga ik nu maar doen. Ben nieuwsgierig het klinkt erg fijn! Oh en dat ‘krabbertje’ ben ik ook benieuwd naar. Zoek al een tijdje naar vervanging maar harsen oid heb ik het geduld niet voor, om eerst alles weer te laten groeien :’). En wat ik wilde vragen- wat gebruik jij voor de zon? qua zonnebrand?

  29 February 2016 at 13:45
  • Reply Iris Overgaauw

   Toevallig kreeg ik deze week een Toothy tabs tester! Ga ik zeker even proberen, ben heel benieuwd:) De tea tree, aloe vera en bentoniet klei zijn aanraders! Ik heb mijne geloof ik besteld bij Soap queen en hij gaat heel lang mee!
   Een krabbertje is echt een uitkomst vind ik en Monique is een super lieve meid dus zou hem bij haar bestellen (ook als je vragen hebt, ze kan je filmpjes aanradenenzo waarin duidelijk wordt hoe het te gebruiken!) Ik maak mijn zonnebrand zelf van olieën met een factor, zal daar binnenkort een artikel over plaatsen, stond nog op de planning:)! Liefs

   2 March 2016 at 12:53
 • Reply Jamie

  Hoi! Wat een fijn artikel. Ik vroeg me af wat je als douchegel, facewash en dagcreme gebruikt? Liefs Jamie

  23 March 2016 at 00:23
  • Reply Iris Overgaauw

   Hi Jamie! Dankjewel, fijn dat je er iets aan hebt! Ik maak mijn gezicht ‘s ochtends en ‘s avonds schoon met een milde natuurlijke zeep (momenteel een natuurlijke jasmijnzeep uit Bali) en koud water en daarna smeer ik er bio oil of kokos olie op. Ook onder de douche gebruik ik diezelfde zeep! Liefs

   23 March 2016 at 11:18
 • Reply Eline

  Hey Iris, ik heb toch een vraagje over de shampoo. Ik probeer al een hele tijd de olijfzeep bars maar het lijkt niet te werken.. wat doe ik fout :( Veel haar uitval, meer dan eerst, hoofdhuid lijkt geïrriteerd, het haar bij de hoofdhuid blijft vettig en de lengte juist erg stug. Ik heb al eens met appelazijn nagespoeld maar dit helpt niks. Alvast bedankt voor je tips :)

  30 September 2016 at 16:39
 • Leave a Reply

  Share your latest post