Follow:

My green shaving routine: zero waste shaving with a safety razor

green shaving routine

English version below

Duurzaam leven kun je op vele manieren interpreteren. Dat blijkt ook uit de Groene Bloggers groep die ik begin dit jaar oprichtte: iedereen doet groen op zijn eigen manier. En dat vind ik juist enorm inspirerend. Onderwerpen als vegetarisch en plantaardig eten, minimaliseren, afvalvrij leven, lokaal kopen en het steunen van duurzame initiatieven komen onder andere voorbij. Misschien niet het eerste waar je aan zult denken, maar ook je scheerroutine kun je verduurzamen. In de trend van minimaliseren en plasticvrij leven, heb ik alweer een tijdje geleden besloten over te stappen op een safety razor, of een krabbertje in het Nederlands. Daarnaast kies ik nu voor een natuurlijke scheerolie. Hoe dat bevalt deel ik in deze blog.

Scheren met een safety razor
Dit krabbertje is een ouderwetse manier van scheren, maar in mijn optiek een betere keuze dan wegwerpscheermesjes (bedenk maar eens hoeveel wegwerpscheermesjes je in een jaar kunt besparen!) Een krabbertje is gemaakt van stainless steel en als je de mesjes netjes afdroogt na het scheren, ontzettend duurzaam. En daarbij staat zo’n krabbertje wel heel luxe in je badkamer.

green shaving routine

Mijn scheermesje komt van Visagist op de fiets, die in Den Haag alle bestellingen persoonlijk komt brengen op de fiets. Update: Priscilla van de webshop Enjoy Divine Nature werd zo enthousiast van mijn review van de safety razor, dat zij besloten heeft deze ook in het assortiment op te nemen. Je vindt deze hier. Ik ben daarnaast nog steeds op jacht naar een speciaal doosje voor een safety razor, zoals die je hier ziet in de vlog van Emma + John. Als iemand de gouden tip heeft?

Toegegeven, je moet wel even wennen aan het gebruik van een safety razor. Zeker in het begin kost het wat oefening en wat tijd. Om je niet te snijden moet je er wel namelijk even de tijd voor nemen een voorzichtig te werk gaan. Dat zie ik zelf als een training in mindfulness. En het resultaat mag er zijn: na het scheren is mijn huid glad en vrij van irritaties. Ik scheer zelfs mijn oksels en bikinilijn met mijn krabbertje, zonder problemen!

Enkele tips voor het scheren met een safety razor:

 • Scheer het liefste na het douchen (dan is de huid zachter)
 • Neem de tijd
 • Oefen geen druk uit: laat het mesje het werk doen
 • Het mesje beweegt niet met de contouren van je huid mee, dus scheer met kleine halen
 • Spoel het mesje tussendoor af onder de (warme) kraan
 • Gebruik altijd een scheer crème, zeep of olie om het scheren gemakkelijker en comfortabeler te maken (meer daarover hieronder)
 • Draai na gebruik het mesje los en droog het af voor je het opbergt, om de levensduur van de mesjes aanzienlijk te verlengen

Scheren met natuurlijke scheerolie
Bij het scheren met een safety razor merk je dat het gebruiken van een scheercrème, zeep of olie wel prettig is. Dit maakt dat je mesje veel makkelijker over je huid glijdt en je jezelf niet zo snel zult snijden. Ik gebruikte voorheen scheercrème (voor mannen) van de Lush, maar ben inmiddels om: scheerolie is zo fijn in combinatie met een safety razor. Ik was eerst bang dat het mesje tijdens het scheren uit mijn handen zou glijden, maar ik breng de olie aan met mijn linkerhand en scheer met de rechterhand. Het gebruiken van scheerolie heeft mijn inziens drie belangrijke voordelen:

 • De olie maakt de huid zacht en glad, zodat het mesje er makkelijk overheen glijdt en voorkomt zo dat je jezelf snijdt
 • De olie is doorzichtig, zodat je ziet wat je doet. Geloof me, dit is enorm prettig als je een safety razor gebruikt!
 • Producten aanbrengen na het scheren is niet nodig, want de olie verzorgt en voorkomt een droge en pijnlijke huid

green shaving routinegreen shaving routine

De olie die ik gebruik is de Razoli scheerolie van het merk Amanprana en is speciaal bedoeld voor het scheren. De olie is een mengsel van olijf-, kokos- en amandelolie plus essentiële oliën en ruikt heerlijk kruidig. Extra fijn: deze olie is 100% biologisch, dierproefvrij, vegan en zelfs eetbaar (de voedingswaarde staat op de verpakking vermeldt!) Met deze olie kun je zo’n 20-30 scheerbeurten vooruit en bovendien kun je de olie ook gebruiken als massageolie en/of huidolie (maar dan gaat ‘ie natuurlijk wel sneller op!) En last but not least, deze olie komt in glas! Ik heb lang moeten zoeken naar een fijne olie die ik glas komt, want bijna alle oliën worden verkocht in plastic. En aangezien mijn huidverzorging echt niet zonder olie kan (ik gebruik het voor zo’n beetje alles), vond ik het wel heel fijn om deze tegen het lijf te lopen via de webshop Enjoy Divine Nature.

Kortom, door je scheerroutine te veranderen en te kiezen voor duurzame en natuurlijke producten, bespaar je enorm veel plastic en spoel je geen chemicaliën door het doucheputje. En geef toe, hoe mooi staan dit scheermesje en deze scheerolie in je badkamer?

green shaving routine

Heb jij wel eens gehoord over het krabbertje? Ben jij benieuwd naar scheerolie?

Volg me op: Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Bloglovin’

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Enjoy Divine Nature. Zie de disclaimer voor meer informatie.


green shaving routine

There are so many ways to ‘green’ your life. I’ve noticed that my favourite green bloggers all focus on different aspects: from choosing a vegetarian or vegan diet, minimalizing, buying local and plastic free and supporting green initiatives for example. I find this very inspiring! It feels good to do what’s within your reach: you don’t have to change everything at once. One thing that probably doesn’t come to mind when thinking about greening your life is your shaving routine. But did you know you can choose for a plastic free shaving routine? I switched to the safety razor a while back (and do not regret it!) and now also found a zero waste shaving product I love. In this blog I am sharing my experiences with zero-waste shaving.

Shaving with a safety razor
It’s actually the old fashioned way of shaving, but it works! And imagine how many disposable plastic razors you’re saving. My safety razor is made of stainless steel and if you take good care of your blades, they are extremely durable. And to be honest, I love the luxury feel it has to it!

green shaving routine

My safety razor is from Visagist op the fiets, that personally delivers all orders in The Hague by bike. How Dutch! And I am still looking for a pocket edition box for a safety razor, ever since I heard about this in this vlog by Emma + John. If anyone knows where to find it, let me know.

I have to admit, you have to get used to shaving with a safety razor. You have to take your time, especially in the beginning and really pay attention while shaving. Personally, I see it as a lesson in mindfulness. And the results are amazing: a smooth skin without any irritations or ingrown hairs. I even shave my armpits and bikini line with my safety razor, without any problems!

Some tips if you are just starting out shaving with a safety razor:

 • Shave after taking a shower for softer skin
 • Take your time
 • Do not apply any pressure: let the razor do the work for you
 • The safety razor doesn’t follow the contours of your skin, so take small strokes
 • Rinse the blade in between with (warm) water
 • Always use a shaving cream, soap or oil to make shaving more comfortable (read more about my preferences below)
 • If you dry your razor properly after using, it will last you a whole lot longer!

Shaving with natural shaving oil
When using a safety razor, it’s extra important to take care of your skin. By using shaving cream, soap or oil, shaving will be more smooth and more comfortable. It also prevents shaving cuts. I used to apply (mens) shaving cream from Lush, but now I discovered shaving oil. Maybe it sounds a bit strange, but I find it is very convenient and soothing for my skin. I was hesitant to try it, because I don’t want to drop my razor. But I apply the shaving oil with my left hand and shave with my right. The three main reasons I prefer shaving oil:

 • The oil makes the skin soft and smooth, which helps the razor to slide over the skin and prevents cuts
 • The oil is transparant, so you can actually see what you’re doing!
 • No need to apply and care products afterwards: the oil is very moisturizing and prevents that dry after-shave feeling

green shaving routinegreen shaving routine

The oil I use is the Razoli shaving oil by the brand Amanprana. It’s a mix of extra virgin olive-, coconut- and almond oil with added essential oils to give it a spicy flavour. This oil is 100% organic, cruelty-free vegan and even eatable (the nutritional value is included!) You can shave about 20-30 times with it, and also use it as a massage oil and skin moisturizer (but then it will not last you as long!) And, last but not least, this oil is sold in a glas bottle. It took me a while to find a good oil that doesn’t come in plastic. And I use oil for almost everything! So I was very happy to have found this oil via the webshop Enjoy Divine Nature.

It’s not that difficult to green your life bit by bit, for example by choosing a safety razor and natural skincare products. You’re saving plastic and you’re not flushing any chemicals through your service pipe. And besides that, these products will look great in any bathroom!

green shaving routine

Did you ever heard about shaving with a safety razor? And would you like to try shaving oil?

Volg me op: Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Bloglovin’

This post is written in collaboration with Enjoy Divine Nature. In the disclaimer you’ll find more information.

Print Friendly, PDF & Email
Previous Post Next Post

You may also like

27 Comments

 • Reply Hermien - KouweKleren

  Wat leuk om te lezen, toevallig heb ik mijn krabbertje gisteren binnengekregen. Straks voor het eerst proberen, ik vind het wel ern beetje spannend. Qua scheerspul moet ik nog even kijken, ik maak nu mijn laatste douchespullen op en wil daarna iets anders. Deze olie klinkt goed, maar ik vind het wel erg prijzig. Ik ga eens een balletjr opgooien bij Jessie en Nicky denk ik!

  7 May 2017 at 17:45
  • Reply Iris Overgaauw

   Thanks voor je berichtje Hermien! Wat super leuk dat je ook de safety razor gaat proberen:) Ben benieuwd naar je ervaringen! En snap je punt, deze scheerolie is wel even een investering, maar je gebruikt er wel maar een heel klein beetje van (ik zal bijhouden hoe lang ik er precies mee doe, maar kan me voorstellen dat het zo meer dan een half jaar is!) En van alle dingen die ik heb geprobeerd vind ik dit wel echt het meest zacht en verzorgend voor de huid. Let me know wat het uiteindelijk wordt:)!

   7 May 2017 at 20:33
 • Reply Natascha (Plantaardiger)

  Goede tips, ik ga hem ook proberen! Thanks. Nog een kleine tiop, als je na het schren je huid afspoelt met koud water, dan sluit dat je porieen.

  7 May 2017 at 18:03
  • Reply Iris Overgaauw

   Oh wat goed! Hetzelfde als met je haar dus eigenlijk?! Nooit over nagedacht dat dat met je huid ook zo werkt! Thanks voor de tip:)

   7 May 2017 at 20:34
 • Reply Roos Kocken

  Hoi Iris, wat leuk! Misschien leuk om te onderzoeken, mijn vader heeft zijn mesjes altijd onder een kleine glazen piramide liggen. Ik weet niet hoe maar de precieze vorm daarvan houd zijn mesjes veel langer scherp. Jaren!! Hij heeft die zelf gemaakt aan de hand van bestaande verhoudingen.

  Ik scheer zelf alleen mijn oksels, maar een goed alternatief voor harsen zou tof zijn. Ik doe mijn benen nu één keer per paar maanden met van die wax strips, maar dat is niet heel duurzaam (weggooien na een paar plekjes). Het jammere is dat de betere manieren zoals suikerhars met strips katoen véél minder goed werkt. Dat blijft een puntje van verbetering voor mij 🙃

  Leuk artikel en prachtige foto, zo’n krabbertje staat zeker erg mooi! xxxx

  7 May 2017 at 18:04
  • Reply Iris Overgaauw

   Hihi ja het oog wil ook wat hè?;) En wat grappig! Ik vraag me heel erg af hoe dit werkt, super interessant! En wauw ik heb het ooit geprobeerd maar harsen ben ik toch net iets te kleinzerig voor haha! Met deze olie is oksels scheren met een safety razor echt zo makkelijk! Ik ben benieuwd of je je eraan gaat wagen haha:) Thanks voor je berichtje!

   7 May 2017 at 20:36
 • Reply Natasja Oosterloo

  Ik snij me al met de wegwerpmesjes, dus ik ben een beetje huiverig om dit te proberen. Maar je legt het supergoed uit, wie weet ga ik me er binnenkort toch maar eens aan wagen…

  7 May 2017 at 19:17
  • Reply Iris Overgaauw

   Oh jee, ik snap je wel hoor want ik ben ook één van de meest onhandige personen die ik ken! Maar ik merk juist dat omdat ik weet dat het een scherp mesje is, ik voorzichtiger doe en me dus minder snijd dan met een wegwerpmesje. En ik moet zeggen dat die olie ook wel echt helpt omdat je makkelijker over de huid glijdt. Haha maar ieder z’n ding, ik hoor het graag als je het eens gaat proberen:)!

   7 May 2017 at 20:37
 • Reply Denise

  Ik heb hem ook maar gebruik hem minder dan ik zou willen. Zelf heb ik het idee dat ik sneller moet scheren hiermee dan met een gilette. En mij lukt het nog niet om makkelijk mn oksels te doen ivm de holling zeg maar dus ik grijp nog vaak naar mn gilette helaas. Een olie klinkt fijn ik gebruik nu gewoon mn douchegel/zeep dus wie weet zou dat het wat makkelijker maken.

  7 May 2017 at 20:35
  • Reply Iris Overgaauw

   Hi Denise! Oh wat goed! Wat bedoel je met dat je sneller moet scheren? Ik snap wel wat je bedoelt met de holling van je oksels. In het begin ‘durfde’ ik dat ook nog niet helemaal aan. Deze olie heeft dat voor mij wel echt een stuk gemakkelijker gemaakt, dus wellicht helpt jou dat ook! Dankjewel voor je berichtje:)!

   7 May 2017 at 20:40
 • Reply Merel

  Het lijkt me erg spannend om te gebruiken, maar wel een goede bespaar-tip. Ik ga het toch nog maar eens in overweging nemen :)
  Merel recently posted…Groene curry met bimi en pompoenMy Profile

  8 May 2017 at 08:38
  • Reply Iris

   Haha, ik had hetzelfde. Ik ben echt super onhandig en niet voorzichtig. Maar juist omdat ik het zo spannend vond ging het eigenlijk altijd goed!

   8 May 2017 at 10:22
 • Reply Linda - Zaailingen

  Ik hoorde niet zo lang geleden voor het eerst pas over die mesjes, maar het is eigenlijk zo logisch! Onze mannen moeten zich ook gewoon weer scheren met zo’n ouderwets mes, vind ik ;)

  Alleen gebruik ik liever een epileerapparaat (op groene stroom natuurlijk) om te voorkomen dat ik me elke dag moet gaan scheren. Hoewel, voor mijn bikinilijn is het misschien zo’n gek idee nog niet, want daar komt voor geen goud een epileerapparaat in de buurt. Van de andere kant gebruik ik niet eens één opzetkop per jaar, dus het is hier gelukkig geen enorme bron van afval. Dat was vroeger wel anders met die suffe wegwerpmesjes.

  Heb je de krabbel ook wel eens geprobeerd met gewone olijfolie en/of kokosolie? Als dat flesje zo duur is, lijkt me dat wel een experimentje waard.

  8 May 2017 at 09:40
  • Reply Iris

   Ja precies, ouderwets is het nieuwerwets toch;) Het is echt eigenlijk heel fijn! En allerlei wegwerpmesjes zijn dan helemaal niet nodig. Knap dat jij kunt epileren, ik kan het echt niet! Voor je bikinilijn kan het een goede oplossing zijn. Olie is wel aan te raden voor bikinilijn en oksels, vind ik. En ja je zou eens kunnen proberen hoe het met gewone olie werkt. Kokosolie zou denk ik alleen in de zomer een optie zijn, want anders is het niet vloeibaar en dan gaat het in het mesje zitten.. Maar kwalitatieve olijfolie is misschien wel een optie!

   8 May 2017 at 10:24
   • Reply Linda - Zaailingen

    Zo is dat! Ik ga het zeker onthouden voor tegen de tijd dat m’n huidige mesje echt te bot wordt (en Hermien ook een postief review heeft geschreven ;)).

    8 May 2017 at 12:37
 • Reply amke

  Fijn dat je het gebruik zo goed beschreven hebt! Ik had het al een paar keer voorbij zien komen en overweeg er ook één te gaan kopen (zero waste olé), maar ik ben toch heel bang dat ik mezelf zou snijden. Ben helemaal niet geduldig met scheren (doe altijd een beetje rats, rats onder de douche), dus zou dan wel duidelijk een betere routine moeten ontwikkelen :).

  8 May 2017 at 10:57
  • Reply Iris

   Hihi, herkenbaar! Alleen het resultaat was bij mij wel vaak wondjes/bultjes en geïrriteerde/droge huid. Dat is dus wel een voordeel van op deze manier scheren als je het geduld kunt opbrengen! Ik zit ineens te denken, ik had dit artikel ‘slow shaving’ moeten noemen haha. Ik voel een nieuwe trend opkomen!
   Iris recently posted…My green shaving routine: zero waste shaving with a safety razorMy Profile

   8 May 2017 at 11:05
   • Reply Linda - Zaailingen

    Ik heb ergens gelezen (jammer dat ik nooit onthoud waar) dat elektrisch scheren beter is dan met een mesje onder de douche, omdat je gasverbruik dan schadelijker is dan stroomverbruik plus productiekosten van je scheerapparaat. Je douchet namelijk toch snel een paar minuten langer als je gaat scheren.

    Dat slow shaving (jaaa goeie trend) kun je dan dus beter buiten de douche doen. Met een handdoekje op de bank ofzo, haha. Lijkt me met die olie sowieso handiger en dan kun je er net als Iris beter een meditatiemomentje van maken :)

    8 May 2017 at 12:42
    • Reply Iris

     Ik scheer zeker niet onder de douche, dat zou een fiasco worden met die olie haha!

     8 May 2017 at 12:58
 • Reply Marieke l Bluebell Forest

  De safety reasor staat ook echt hoog op mijn verlanglijstje! Eerst gebruik ik mijn huidige scheermesje nog op, op die manier ben ik mijn badkamerspulletjes langzaam aan het ‘vergroenen’ :)

  9 May 2017 at 07:21
  • Reply Iris

   Wat goed om te horen! Ik hoorde toevallig dat Priscilla van Enjoy Divine Nature ook om is na mijn review en ze gaat opnemen in haar assortiment! Zo leuk:)! Ben benieuwd wat jij ervan vindt!

   10 May 2017 at 08:48
 • Reply Kim

  Zo tof dat je dit laat zien. Dit is dus iets waar ik nog helemaal niet mee bezig ben maar waarvan ik wel denk: poeh, hoeveel plastic mesjes gooi ik weg per jaar? #slik.
  Kim recently posted…Wardrobe tip: Make your own style board in minutesMy Profile

  10 May 2017 at 11:38
  • Reply Iris

   Ah Kim, niet te streng zijn voor jezelf hoor! Als je benieuwd bent zou ik zeggen, probeer het eens! En zo niet, dan ben je waarschijnlijk druk met het verduurzamen van je leven op andere manieren. Stapje voor stapje;)!

   10 May 2017 at 14:38
 • Reply Charèl

  Wat een prachtige foto’s heb je gemaakt zeg!

  11 May 2017 at 19:42
  • Reply Iris

   Dankjewel Charèl!

   23 May 2017 at 16:57
 • Reply Hester

  Hey, voor het eerst op je blog. Je schrijft fijn! Zelf ook al een tijd stappen aan het zetten naar duurzamer en minder afval. Nu heb ik mijn mesje ruim een half jaar, nadat je eraan gewend bent gaat het prima. Echter wat ik me afvraag, de mesjes zelf zijn wel afval. Hoe kijk jij daar tegenaan? En ik zocht laatst naar duurzaam geproduceerde mesjes, jammer genoeg waren dat alleen super scherpe en rekening houden met bikinilijn en oksels ging ik toch voor de ‘vergevingsgezinde’ mesjes 😉

  25 May 2017 at 07:44
  • Reply Iris

   Hi Hester! Dank voor het compliment en wat leuk om te lezen dat jij ook zo bewust bezig bent:) Ik moet zeggen dat ik ook al echt lang doe met deze. En ik hoorde laatst van iemand dat zij ze zelf bijscherpt, waardoor je de mesjes langer kunt gebruiken. Daarnaast zijn mijn mesjes van stainless steel. Mijn vriend is fietsenmaker en alles wat hij wegbrengt naar oud ijzer krijgt hij geld voor, oftewel; daar wordt weer iets mee gedaan anders zouden ze er niet voor betalen;) En ik geloof dat er ook merken zijn die gebruikte mesjes weer innemen, maar dat moet ik zelf ook nog even uitzoeken. Hoop dat je daar wat aan hebt:)! Liefs

   25 May 2017 at 08:54

  Leave a Reply

  Share your latest post