Follow:

Plant based falafel recipe with low-fat zucchini mango dressing

Plant based falafel recipe with mango zucchini dressing
English version below

Eén van de (weinige) minder leuke dingen aan lange termijn reizen vind ik dat je vaak niet de mogelijkheid hebt om te koken. Voor veel mensen zal maandenlang niet hoeven koken als muziek in de oren klinken, maar niet voor mij. Ik houd van in de keuken staan en experimenteren met nieuwe recepten die wél heel lekker zijn maar ook hoog in voedingswaarde dankzij de vele groentjes. De homestay waar we momenteel verblijven heeft een keukentje met blender en daar heb ik dan ook dankbaar gebruik van gemaakt om dit extreem lekkere recept uit te werken (en op te eten!) Als je klaar bent voor een nieuwe combinatie van smaken, maak dan vooral deze falafel met dressing van mango en courgette!
Aangezien ik voornamelijk op gevoel kook, kunnen onderstaande hoeveelheden een beetje afwijken. Je hoeft onderstaande hoeveelheden dus niet exact aan te houden, maar kunt op je gevoel afgaan!

Ingrediënten
Voor de falafel:
500 gram gekookte en uitgelekte kikkererwten
50 gram havermout
Snuf paprikapoeder
Snuf komijnpoeder
2 uitgeperste tenen knoflook
¼ ui
Verse fijngesneden koriander

Voor de dressing:
1 mango
1 à 2 courgettes
Handjevol lenteui
Sap van 2 limoenen
(Tip: een halve avocado erbij maakt de dressing lekker romig, helaas is het op dit moment geen avocado seizoen in Bali en zijn rijpe avocado’s een lastig verhaal!)

Instructies
Voor het maken van de falafelballetjes is het belangrijk eerst de havermout fijn te blenden tot meel en dit apart te zetten. Blend dan de kikkererwten (zonder water) tot een pasta. Om schijfjes te kunnen kneden van de kikkererwtenpasta voeg je een beetje havermeel toe (op de foto een indicatie van hoeveel ongeveer voldoende is). Voeg vervolgens de kruiden, ui en knoflook toe. Paneer de schijfjes vervolgens in het havermeel. Bak ze met bakpapier of een klein beetje olie kort om ze warm te maken.

Ondertussen blend je de ingrediënten voor de mango zucchini dressing in de blender.
Ik serveerde de falafel in wraps van kool (je kunt ook voor gewone sla kiezen) en voegde verse groentjes naar keuze toe. Ook lekker met een verse maissalade.

Plant based falafel recipe with mango zucchini dressingPlant based falafel recipe with mango zucchini dressingPlant based falafel recipe with mango zucchini dressingPlant based falafel recipe with mango zucchini dressingPlant based falafel recipe with mango zucchini dressing

Bon appetit! Als je dit recept uitprobeert, vind ik leuk om te horen hoe het beviel! Laat dus vooral hieronder een berichtje achter of deel je creatie via Twitter of Instagram vergezeld met hashtag #theseaismycupoftea. Vind ik leuk!


Plant based falafel recipe with mango zucchini dressing

One of the (few) things I dislike about travelling long-term is the fact that you often don’t have a kitchen or the equipment to cook yourself dinner. For a lot of people, this probably sounds like a blessing, but not for me! I love to cook and experiment with new recipes to create that perfect flavorful yet veggie-packed meal to satisfy my senses and my tummy. Where we are staying at the moment we have a kitchen and a blender, so I am happy to have been able to create (and eat!) this delicious recipe below. Ready to have your taste buds experience something completely different? Let’s make vegan falafel and a low fat mango zucchini dressing!
Note: I did most of the measurements just by trying it out, so the amounts are not perfect. Just go with your feeling!

Ingredients
For the falafel:
500 grams of cooked chickpeas
50 grams of oatmeal
Some paprika powder
Some cumin
2 cloves of minced garlic
1/4 of an onion
Freshly cut coriander

For the dressing:
1 mango
1 or 2 zucchini’s
Some spring onion
Juice of 2 limes
(Tip: half an avocado can make the dressing really creamy, unfortunately it’s not avocado season in Bali at the moment so we couldn’t find any!)

Instructions
First, blend the oatmeal to create ‘flour’. Set this apart and then blend the chickpeas (without liquids) to create a paste. From this paste you can make the falafel bals, adding some oatmeal to make them solid. Add the spices, garlic and onion (as much as you like) and after, bread the falafel in the oatmeal. Bake them shortly on baking paper or with just a tiny bit of oil to warm them up.

In the meanwhile, add all the ingredients for the dressing to the blender and you will instantly get your creamy dressing. Taste to see if you need to add more of anything.

I served my falafel in wraps of cabbage (lettuce will also do the job) and with fresh veggies of choice. Goes really well with a fresh corn salad too!

Plant based falafel recipe with mango zucchini dressingPlant based falafel recipe with mango zucchini dressingPlant based falafel recipe with mango zucchini dressingPlant based falafel recipe with mango zucchini dressingPlant based falafel recipe with mango zucchini dressing

Bon appetit! If you make my recipe, I would love to know! So leave a message how you liked it below, or share your creation on Twitter or Instagram with hashtag #theseaismycupoftea. That would be amazing!

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

Share your latest post