Follow:

Salty samphire sushi recipe

Salty samphire sushi recipe

English version below

Mijn vriend en ik zijn sinds deze week weer op roadtrip met ons busje en het fijnste daaraan vind ik dat we lekker buiten leven. De frisse buitenlucht geeft mij zoveel meer ruimte in mijn hoofd en zorgt er tevens voor dat ik ‘s avonds lekker in slaap val. Deze week hebben we buiten leven naar een nieuw level getild: we hebben zelf buiten ons eten geplukt. In Bretagne (en ook in sommige delen van Nederland, zoals Zeeland en de Waddeneilanden) groeit er namelijk volop zeekraal in het wild. Zeekraal is echt een super lekkere vervanging voor vis, omdat het een ziltige smaak heeft. En dat past perfect bij sushi. Bovendien is het helemaal gratis als je het zelf plukt! Vandaag mijn recept voor zilte sushi met zeekraal.

Zelf zeekraal plukken
Eerst iets meer over zeekraal plukken. Zeekraal is een zeegroente die groeit op zandstranden, binnenzeeën en zogenaamde ‘kwelders’. Van juni tot augustus kun je in Nederland en Bretagne zeekraal vinden, altijd in groepjes bij elkaar en soms tot wel 20 centimeter hoog. De jonge scheuten zijn het lekkerste (en kunnen ook rauw gegeten worden door een salade bijvoorbeeld), maar oudere plantjes zijn ook heerlijk als je ze even kort kookt. Als er een hard ‘stammetje’ in de zeekraal zit, is deze niet meer lekker. Ga dus voor jong en groen! Let wel: ondanks dat zeekraal volop te vinden is, is zeekraal is in Nederland een beschermt gewas, dus pluk met mate.

Voor de sushi plukten wij een handje vol zeekraal en kookten dit even kort, wat de zoute smaak van de zeekraal versterkt. We gebruikten dit als garnering voor op de sushirolletjes, maar je kunt de zeekraal bijvoorbeeld ook even roerbakken en serveren met een beetje sojasaus en sesamzaadjes (om je wat ideeën te geven van verschillende manieren waarop je zeekraal kunt eten). Hieronder ons receptje voor vegetarische sushi met zeekraal:

Ingrediënten (voor twee grote eters)
350 gram kleefrijst
10 norivellen
2 avocado’s
1 komkommer
4 grote augurken
All Natural wasabi poeder (verkrijgbaar bij Ekoplaza)
Handvol (zelf geplukte) zeekraal
Sushi rolmatje

Side note: het is ook lekker om te variëren met andere groente, zoals wortel, mango en paprika bijvoorbeeld.

Werkwijze
Kook allereerst de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakkingen en laat hem even staan met deksel zodat deze goed gaat kleven. Was de zeekraal en kook deze kort (twee tot drie minuten is voldoende). Snijd alle groenten in lange dunne plakken. Plaats een nori vel met de matte kant naar boven op het rolmatje en beleg met de kleefrijst (laat de bovenste strook vrij). In een horizontale lijn beleg je je sushirol met je favoriete groenten. Rol vervolgens vanaf beneden naar boven dicht en druk stevig aan. Breng wat water aan op het bovenste stukje van het norivel, zodat deze goed dicht plakt. Snijd vervolgens de rol in kleinere stukjes om geserveerd te worden met wasabi en de zeekraal. Het wasabi poeder maak je aan met een paar drupjes water en is heerlijk pittig!

Binnenkort willen we ook eens met brandnetels gaan experimenteren. Heb jij wel eens zeekraal gegeten of zelf geplukt? En laat me vooral weten als jij ook zo’n groot fan bent van vegetarische sushi!

Salty samphire sushi recipeSalty samphire sushi recipeSalty samphire sushi recipeSalty samphire sushi recipe

Volg me op: Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Bloglovin’


Salty samphire sushi recipe

Since last week, my boyfriend and I are back on the road in our small van. The best part about living in a van is being outdoors all the time, if you ask me. The fresh (salty) air gives me a lot more space to think and I love how I fall asleep so easily when I’ve spent a lot of time outdoors. This week we took living outdoors to a whole new level: we collected our own food. In Brittany there’s many wild samphire to find in the wild. Samphire is a really nice substitute for fish, since it has a briny flavour. And that’s a great match with vegetable sushi! Plus, it’s free if you collect it yourself. Today I’ll share with you my recipe for salty sushi with samphire.

Picking samphire yourself
Let me start to say some more about picking samphire yourself. Samphire is a sea vegetable that can be found near oceans, lagoons and salt marshes. From june to august, you can find eadible samphire in Brittany. They grow in groups, and can become up to twenty centimetres in height. The young shoots are the most delicious (and can be eaten raw in a salad for example), but the older plants can be cooked for a few minutes before you eat them, which also enhances the briny flavour. If there’s a small spindly growing inside, the samphire is too old. So look out for the young and green samphire! Please note: samphire is a protected plant, so be mindful on how much you’re taking for your dinner!

For this sushi recipe, we used a hand ful of samphire and cooked it for a short period of time, to get the nice salty flavour. We used it as a topping for our sushi rolls, but another way to eat samphire is to bake it with a bit of soy sauce and sesame seeds. Just to give you an idea! Below our vegetable sushi recipe with samphire:
Ingredients (for two large portions)
350 grams of (sticky) rice
10 nori sheets
2 avocados
1 cucumber
4 big pickles
All Natural wasabi powder
Hand full of (self picked) samphire
Sushi mat

Side note: it’s also nice to switch it up with carrots, mango or capsicum for example..

Instructions
Cook the rice according to the instructions and leave it for a while with a lit on it, so it becomes more sticky. Wash your samphire and cook it shortly (two or three minutes is enough). Cut your vegetables of choice in thin strips. Place a nori sheet on your sushi mat, with the shiny side down and cover it with rice (keep the top part clear). Top your nori sheet with your vegetables in a horizontal line. Then rol your sushi from the bottom up and use water to make sure the top part of your nori sheet sticks. Press firmly to make the sushi roll dense and round. Then cut your sushi roll into smaller bits and top them with wasabi and samphire. The wasabi powder is made into wasabi with just a few drops of water and adds a nice spiciness to your sushi!

Salty samphire sushi recipeSalty samphire sushi recipeSalty samphire sushi recipeSalty samphire sushi recipe

Soon we are planning on experimenting with nettles as well! Did you ever eat samphire or even picked it yourself? And let me know if you are a big vegetable sushi fan as well!

Follow me on: Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Bloglovin’

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

Share your latest post