Follow:

Steps you can take right now to reduce (plastic) waste

zero waste tips

English version below

Eerder gaf ik al aan dat een zero-waste levensstijl mij op het moment enorm inspireert. Ik interviewde Nicky & Jessie van de blog Emma+John en woonde de lezing van Bea Johnson (de ultieme zero-waste guru) in Amsterdam bij. Nu moet ik zeggen: ik ben zelf nog lang niet zero waste en ik weet ook niet hoe dicht ik daarbij in de buurt kan komen. Wel neem ik de tijd om verschillende opties en alternatieven te onderzoeken en langzaam producten te vervangen voor plastic-vrije alternatieven. Voor sommige dingen is dat heel makkelijk en andere dingen vind ik lastiger. Ik ben me in ieder geval al veel bewuster geworden van wat ik consumeer. Ik vraag me ook steeds vaker af – hoeveel spullen heb ik nu echt nodig?

Het leek me daarom leuk om eens te delen wat ik tot nu toe heb opgestoken van leven met minder afval, en welke gewoontes ik succesvol heb kunnen veranderen (en welke nog niet!) Ik deel vandaag deze vijf tips die essentieel zijn voor het verminderen van plastic en afval in het algemeen.

1 // Bring your own
Het grootste deel van je plasticconsumptie (koffiebekers, waterflesjes, plastic tasjes en rietjes) is te omzeilen door goed voorbereid de deur uit te wandelen iedere ochtend. Ik ben niet meer zo georganiseerd als ik ooit wel was, maar dit gaat negen van de tien keer goed. Zorg ervoor dat je altijd het volgende in je (canvas) tas hebt zitten:

 • Een herbruikbaar waterflesje
 • Een koffiebeker of mason jar
 • Een goed gevulde lunchbox (next level voorbereiding)
 • Eventueel een rietje van glas, bamboe of staal
 • Katoenen zakjes om je groente, fruit, noten en granen te vervoeren

Zelf drink ik geen koffie of thee buiten de deur, dus een koffiebeker is in mijn geval niet nodig. Mijn rietje gebruik ik eigenlijk alleen thuis om mijn smoothies te drinken. Wel heb ik altijd een dopper bij me en als ik langer op pad ben een lunchbox met een gierstsalade bijvoorbeeld. Naar de supermarkt neem ik eigen bio katoenen zakjes mee, en de zakjes die mijn moeder voor me naaide van overgebleven gordijnstof. En dat alles neem ik mee in mijn canvas tassen! Als ik er last-minute achter kom dat er een ingrediënt mist voor een recept, als ik geen tijd heb gehad om naar de biologische boerderij te fietsen of wanneer mijn vriend boodschappen doet, dan sluipt er wel plastic in. Daar zitten dus nog verbeterpuntjes!

2 // Replace
Zoals Bea tijdens haar lezing zei: “For every disposable product, there is a reusable alternative”. De missie is dus om voor alledaagse (wegwerp)producten een vervanging te vinden die vrij is van plastic. Denk aan shampoo, scheermesjes, huishoudfolie, thee, kleding, elektronica, enzovoorts.

Vaak is het belangrijk om creatief te zijn en alternatieven een kans te geven. Zo ben ik overgestapt op een safety-razor om wegwerp scheermesjes te vermijden, gebruik een verpakkingsvrije shampoo bar van Lush, gebruik ik geen huishoudfolie meer, koop ik ingrediënten voor kruidenthee verpakkingsvrij bij de lokale kruidenier en koop ik bij winkels die plasticvrije producten aanbieden. Maar ik zoek bijvoorbeeld nog wel naar een alternatief voor canvas schilderdoeken, want die zijn vaak verpakt in plastic folie.

zero waste tips

3 // Buy second hand
Een heel goed alternatief is tweedehands kopen: niet alleen geef je een oud product een tweede leven, ook neem je geen nieuwe producten af en vermijd zo verpakkingen. Lang leve Marktplaats (en vintage winkels trouwens!) Dit bleek voor ons een uitkomst tijdens de verhuizing: we kochten vrijwel alle meubels tweedehands (en gebruikten wat we al hadden). Ik kan me voorstellen dat we op deze manier aardig wat piepschuim, dozen en bubbeltjesplastic hebben vermeden.

4 // Make your own
En nog leuker (en vaak goedkoper!) maak het zelf. Ik postte onlangs al een post met 25 groene DIY ideeën, maar het internet staat vol met leuke do-het-zelf ideeën. Van schoonmaakproducten tot lipscrub en van likeur tot avocadoplantjes. Veel ingrediënten die je nodig hebt om iets zelf te maken kun je groot (in bulk) inkopen en vaak staan ze zelfs al in je keukenkastje. Ik maak onder andere zelf mijn deodorant (van kokosolie), mijn schoonmaakmiddel (azijn, natrium bicarbonaat, citroen en tea tree olie), mijn gezichtsscrub (van biologische suiker en kokosolie), havermelk voor mijn vriend (haver, water, dadels en vanillepoeder) en sinds kort tandpasta (kokosolie, natrium bicarbonaat en essentiële pepermuntolie). Daarnaast groei ik mijn kiemen en kruiden en wil ik ook in de tuin wat bakken neerzetten met bijvoorbeeld tomaten en aardbeien.

zero waste tips

5 // Find bulk adresses near you
Als je een verpakkingsvrije winkel bij je in de buurt hebt, maakt dat het een stuk gemakkelijker om te leven met minder afval! Je kunt met je mason jars, canvas tasjes en zakjes naar de verpakkingsvrije winkel en neemt geen onnodig verpakkingsmateriaal mee naar huis. Voor de meesten van ons is dit echter (nog) niet het geval. Toch bleek, na wat zoeken, dat er bij mij in de buurt meer mogelijk is dan ik in de eerste instantie dacht (als jullie het leuk vinden dan wil ik daar ook wel eens een post over schrijven!) en ik denk dat het ook niet gek is dat je niet zomaar weet waar je terecht kunt voor verpakkingsvrij winkelen.

Zowel Bea Johnson als Emma+John hebben een toepassing gecreëerd om bulkadressen bij jou in de buurt te vinden. Van groente en fruit tot losse thee en rijst en linzen. Het voordeel: omdat je precies kunt kopen wat je nodig hebt, ben je vaak goedkoper uit en voorkom je dat je eten moet weggooien. Win-win! Als je echt niets in de buurt hebt of erg ver moet reizen om in bulk te kopen, kun je ook overwegen om het online in bulk te bestellen, bijvoorbeeld bij De Biologische Toko.

Wat vind jij van deze tips en heb je nog aanvullingen? Ik ben heel benieuwd wat jullie visie is op leven met minder afval!


Volg me op: Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Bloglovin’


zero waste tips

I talked about the zero-waste lifestyle and how it’s been inspiring to me before. I interviewed Nicky & Jessie from the zero-waste blog Emma+John and attended a zero-waste lecture by Bea Johnson (the ultimate zero-waste guru) in Amsterdam. I have to say: I am nowhere near zero-waste and not sure if I will ever be. But I am taking steps towards recuding waste and finding plenty of plastic-free alternatives. At least, I am much more aware of the waste I am producing and taking it one step at a time. Living zero-waste also has to do with minimalizing and made me realize I don’t really need so much stuff in my life.

That’s why I decided to write this post, and share with you what I have learned about reducing waste so far. Which habits I’ve changed succesfully and which not! I came down to these five tips that I think are at the heart of reducing plastic and waste in general.

1 // Bring your own
The biggest amount of plastic that ends up in the landfill, is made up by plastic coffeecups, waterbottles, plastic bags and straws. It’s actually quite easy to avoid this waste, by being prepared when you walk out the door. Even though I am not as well organized as I was before, I manage ninety percent of the time. Just make sure this is always in your (canvas) bag:

 • A reusable waterbottle
 • A reusable cup
 • A lunchbox (with a delicious healthy lunch of course!)
 • Optionally: a straw of glass, bamboo or steel
 • (Cotton) bags for buying fruits, veggies, grains, dried beans, seeds and nuts

I don’t drink tea or coffee on-the-go, so I don’t need a cup, but I do always bring my reusable watter bottle and lunchbox. I have a steel straw because I like to drink my smoothies that way, but I don’t take it out with me (normally). When I go shoppping at the organic farm near me, I bring my own cotton bags and the one my mom made me from old curtains. But if I forgot something, didn’t make it to the farm or when my boyfriend gets the groceries, we do have plastic waste. So I am working on that!

2 // Replace
Like Bea Johnson said: “For every disposable product, there is a reusable alternative”. The mission is finding an alternative, that’s plastic free. I am thinking shampoo bars, safety razors and replacing kitchen foil, tea bags, packaging, etcetera.

It’s most important to stay creative. I find it’s not very difficult to find an alternative in most cases, but it can be a challenge sometimes if you don’t want to spend more money. It also takes some time to find what suits you. I haven’t found an affordable alternative for toilet paper plastics for example, but I did get myself a safety razor, use a shampoo bar from Lush and stopped using kitchen foil all together. I found some plastic free shops in my area and that already cut down a lot of the waste I produce. I haven’t found an alternative yet for canvasses to paint on, they are always wrapped in plastic!

zero waste tips

3 // Buy second hand
Another great alternative is buying second hand! A product that would’ve been send to landfill gets a new purpose and you are not using any new resources. And they are almost always plastic free! I love Marktplaats (and thriftshops!) Buying second hand was great when we were moving, we got almost all our furniture second hand (and used what we already had). I think we’ve avoided a lot of styrofoam, boxes and bubble wrap!

4 // Make your own
The best part (if you ask me!) and most of the times cheap to, is making your own. I recently posted 25 awesome green DIY ideas, but feel free to search online. For any product you can think of, there is a tutorial. From cleaning products to growing your own avocado tree. Most of the ingredients for DIY’s are available in bulk or might be in your kitchen already, so you’re avoiding plastic. I make my own deodorant (from coconut oil), detergent (vinegar, baking soda, lemon and tea tree essential oil), scrub (sugar and coconut oil), oat milk (oats, water, dates and vanilla powder) and now I’ve also tried toothpaste for the first time. It takes some experimenting sometime, but it’s fun!

zero waste tips

5 // Find bulk adresses near you
If you live close to a package free store, zero waste is much easier. You just take your mason jars and bags to the store and get everything refilled. Most of us aren’t that lucky! I thought there weren’t any package free options near me, but later I discovered I was wrong. If you want to, I can write a post about that as well!

To make it easier, there’s an application on the website of Bea Johnson, as well as on the blog of Emma+John, to find stores that sell in bulk near you. You might be surprised to find out where you can find package-free fruits and vegetables, lentils, tea or rice. Because you can buy exactly the amount you need, it can be quite economical too. Win-win! If there’s really no options near you, there’s always the option to buy in bulk online.

How do you feel about these zero waste tips? I am curious to hear your findings on living zero waste!

Follow me on: Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Bloglovin’

Previous Post Next Post

You may also like

17 Comments

 • Reply Iris

  Wat een goeie tips! Ik wil vooral nog heel graag een herbruikbaar rietje. Ik wil alleen geen staal, want op een of andere manier voelt dat heel vervelend met mijn tanden. Beetje gek misschien. Ik gebruik ook inderdaad herbruikbare boterhamzakjes en dat is echt ideaal. Ik wil ook nog graag grotere zakken hebben voor groente en fruit. Ik ben er wel steeds meer mee bezig en stap voor stap wordt het wel beter :D
  Iris recently posted…Lievelings #3My Profile

  31 March 2017 at 18:23
  • Reply Iris Overgaauw

   Wat goed! :) Mijne kwamen van Dille & Kamille maar die zijn dus van staal. Maar glas of bamboe kun je ook vinden, vooral online:)! Thanks voor je enthousiaste reactie, het lijkt me leuk om meer te lezen op je blog over wat jij hebt veranderd!:)

   1 April 2017 at 08:01
 • Reply Claire

  Wat een leuke ideeën! Ik probeer ook steeds minder te gebruiken. Zo gebruikte ik vroeger voor mijn gezichtsreiniger een make-up remover, micellair water, tonic, serum en dagcreme. Echt zo’n laag op je gezicht haha. En nu gebruik ik alleen kokosolie, micellair water en een creme. Dat is voor mij in ieder geval weinig haha. Ook qua make-up probeer ik steeds minder te kopen. Alleen wat ik wel lastig vindt is dat je in de supermarkt zo moeilijk zero waste kan kopen. Bijna alles zit dan in plastic. Eigenlijk moet ik gewoon dingen in bulk kopen maar dat is qua eerste aankoop zo duur. Als in: normaal kost een pakje rijst misschien 2 euro maar een enorme kilozak is wel 20/30. Dat laatste is op de lange termijn goedkoper maar een klein pakje op korte termijn, ahhh. Ik moet echt op lange termijn leren denken en uitgeven haha. Ik probeer wel echt mijn best te doen en wat meer zelf te maken, maar het kost gewoon veel tijd. Heel verhaal sorry.

  1 April 2017 at 15:51
  • Reply Iris Overgaauw

   Hi Claire!! Wat goed, en natuurlijk moet je helemaal doen wat voor jou mogelijk is! Ik ben niet zo’n make-up fan, maar heb wel bijvoorbeeld weer duizend kleren haha. Iedereen heeft denk z’n dingen waar hij/zij graag wat meer van heeft en dingen waar hij/zij minder mee heeft! En ik snap je dilemma met bulk kopen! Zeker als je het online vooraf in grote hoeveelheden wil bestellen. Een verpakkingsvrije winkel is eigenlijk een betere uitkomst (want dan koop je steeds een klein beetje!) Maar in bulk kopen hoeft niet per se heel duur te zijn, als je weet wat je gebruikt ten minste:) Mijn vriend en ik bestellen iedere maand voor €100 en dan hebben we 10 kg havermout, 3 kilo gierst, 3 kilo rijst, 3 kilo aan verschillende soorten bonen, superfoods en pasta.

   :) Even om je te laten zien wat er kan! Ik hoop dat je een manier vindt die voor jou fijn is! Super leuk om tijdens de meet-up hier ook even over te sparren!

   Liefs en bedankt voor je leuke reactie!

   3 April 2017 at 09:44
 • Reply geertruurzaam

  Dat zijn al heel veel dingen die je al doet Iris!
  Ik koop heel veel in bulk en laat het dan heel lui thuis bezorgen. We hebben wel een verpakkingsvrije winkel inde buurt, maar met ons zespersoons huishouden gaat er nogal veel eten doorheen :-) Verder pas ik al veel van je tips toe, maar het is altijd fijn om er over te lezen. Inspiratie die me er weer aan herinnert om alert te blijven.

  1 April 2017 at 21:02
  • Reply Iris Overgaauw

   Ik snap het helemaal! Ik vind het ook makkelijker om het thuis te laten bezorgen, maar doe wel mijn best om wat ik verpakkingsvrij kan kopen ook te kopen bij de biologische boerderij in de buurt. Dat is wel een autoritje (10kg havermout op de fiets is wat lastig). haha. Leuk dat je zoveel herkent en doet! Ik zou het leuk vinden als je er een blogpost over schrijft, zodat ik ook weer inspiratie kan opdoen:) Liefs!

   3 April 2017 at 09:45
 • Reply Merel

  Leuk om te lezen! Wat een goede tips en dat je hier al zo veel mee bezig bent! Ik ben mezelf er sinds een tijdje ook in aan het verdiepen en herken veel stappen. Het blijft gewoon zo ontzettend lastig om helemaal afvalvrij te leven. Ondertussen heb ik voor veel spullen een verpakkingsvrij alternatief gevonden, en gebruik ik zelf geen folie meer. Maar er glipt toch nog vaak wat tussen. Onderweg is het bijna onmogelijk, en sommige producten hebben ook altijd plastic om zich heen.. Het kost veel tijd, maar ik haal wel veel voldoening en energie uit de tijd die ik er mee bezig ben.
  Merel recently posted…Carrotcake overnight oatsMy Profile

  5 April 2017 at 13:03
  • Reply Iris Overgaauw

   Ja hè, het wordt ons niet bepaald makkelijk gemaakt! Ik denk ook echt dat het tijd kost om alternatieven te vinden die goed voelen en haalbaar zijn, zodat je ze ook kunt blijven toepassen:) Maar het begint mij ook steeds meer voldoening te brengen, zeker als ik kijk naar wat wel lukt in plaats van wat niet lukt! liefs en thanks voor je reactie:)!

   9 April 2017 at 14:51
 • Reply Tanja

  Super goede tips! Ik vind het zero waste movement ook echt heel inspirerend. Probeer elke dag op te letten zo weinig mogelijk weg te gooien maar het word je echt niet makkelijk gemaakt zie opmerkingen van Merel hierboven- probeer eens boodschappen te doen zonder verpakkingen – bijna onmogelijk maar ik denk als je erop gaat letten schilt al. Je kiest dan toch veel bewuster.

  Groetjes, Tanja

  7 April 2017 at 22:28
  • Reply Iris Overgaauw

   Hi Tanja!

   Ik heb geluk want ik heb in de buurt een winkel gevonden van een biologische boerderij, waar ik echt ontzettend veel verpakkingsvrij kan vinden! Al mijn groente en fruit en ook brood. In overleg konden ze ook havermout in grootverpakking leveren in een papieren zak die ik weer mag inleveren. Maar bij reguliere supermarkten wordt je behoorlijk moedeloos inderdaad! Het begint allemaal bij bewustzijn inderdaad en wie weet volgen ooit ook de grote supermarktketens;)! Bedankt voor je reactie! Groetjes Iris

   9 April 2017 at 14:52
 • Reply Mariëlle

  Jeetje wat een mooie en gave blog heb jij <3 Ik verdiep me ook in zero waste en deze opties zijn mij dan ook bekend. Ik doe er zoveel mogelijk aan :)

  8 April 2017 at 19:21
  • Reply Iris Overgaauw

   Haha wat een lief compliment Mariëlle! Wat goed om te horen dat jij hier ook mee bezig bent! Heb jij nog aanvullende tips voor mij?:)

   9 April 2017 at 14:53
 • Reply Sytse - Het Groene Broertje

  Volgens mij ben ik al heel goed bezig maar ik ben er natuurlijk niet nog helemaal. Ik vraag me af of het een level is wat ik ooit zal behalen. Maar ik blijf m’n best doen! Was er maar een verpakkingsvrije winkel in de buurt..
  Sytse – Het Groene Broertje recently posted…De meer maatschappijMy Profile

  10 April 2017 at 14:22
  • Reply Iris

   Ik ook niet hoor, snap je punt! Ik heb wel geluk dat ik een lokale bio boerderij met groenten & fruit (en nog wat kleine dingen) heb gevonden, want ik kan daar echt al mijn boodschappen halen. Als die er niet was zou ik er ook wel gefrustreerd van raken! Ik stem voor meer verpakkingsvrije winkels! Haha.

   14 April 2017 at 09:55
 • Reply Kim

  Zo mooi die quote! Ik zou ook echt willen overstappen naar nog meer duurzame alternatieven. De scheermes is een hele goede. Het enige wat ik mij afvraag is of ik dit wel mee mag nemen in het vliegruim. Denk je dat dit mag?
  Kim recently posted…Looking for some cute sustainable shoes?My Profile

  15 April 2017 at 10:29
  • Reply Iris Overgaauw

   Hi Kim! Wat goed om te horen:)! Dat scheermesje is echt super fijn! Mijne komt van Visagist op de fiets! En je mag dit niet meenemen in je handbagage (geen enkel scheermes officieel volgensmij) maar Emma + John hadden in deze vlog echt een super goede tip, zij hebben een speciaal doosje en daarin komt ‘ie wel mee in de handbagage! Ik weet niet precies hoe je het noemt maar kijk hier maar dan snap je wat ik bedoel! https://www.youtube.com/watch?v=Nu-vcEpcM5o

   16 April 2017 at 09:23
 • Reply Silke

  Ik ben van plan om volgende week eens naar zo’n verpakkingsvrije winkel te gaan. Mijn mama maakte van die zakjes uit ‘n leuk stofje om fruit en groente in te bewaren tijdens het winkelen, dus die moét ik wel eens gaan testen ;) Super handige blogpost trouwens, blij dat ik op jouw blog ben terechtgekomen. Enne, liefde voor pannenkoekenplantjes, haha! Ik ga die blogpost met 25 DIY’s meteen eens bekijken. Liefs!
  Silke recently posted…Lichtpuntjes #107 | Naar zee, datenight & babybarMy Profile

  11 June 2017 at 20:34
 • Leave a Reply

  Share your latest post