Follow:

Surfgirls of the world: Darcie Paardekooper

Darcie Paardekooper Olá Onda guesthouse

English version below

In deze nieuwe rubriek, surfgirls of the world, beantwoorden inspirerende surfgirls vragen over de boardsport lifestyle. Vragen over hun eerste keer op een surfboard, hun favoriete surfbestemming en hun liefde voor de zee. Houd je van zout, zon en zee? Laat je dan inspireren door de verhalen van deze inspirerende boardsportliefhebsters!

Het is weer tijd voor een interview met een inspirerende surfgirl. Dit keer met Darcie Paardekooper, die ik ooit ontmoette op surfkamp in Zarautz en onlangs tegenkwam in Peniche tijdens de surfwedstrijden van de World Surf League. Deze dame met lange blonde lokken is momenteel aan het doen waar ik ook van droom: het creëren van een plek onder de Portugese zon. Deze zomer zullen zij en haar vriend Jasper Olá Onda guesthouse in Ericeira openen. Ik stelde haar alvast wat vragen, dus lees snel verder als jij net zo enthousiast ben als ik!

Wanneer en waar stond je voor het eerst op een surfboard? Beoefen je nog andere (board)sports?
Toen ik 17 was ging ik voor het eerst op surfcamp naar Mimizan. Vanaf mijn eerste golf was ik al veel te enthousiast, dus direct daarna ging ik een trip naar Bali plannen. Vanaf toen stonden bijna alle vakanties in het teken van surfen. Gelukkig is Jasper (mijn vriend) ook een aantal jaar geleden begonnen met surfen. Vanaf mijn 15e heb ik ook wel jaarlijks gesnowboard, maar sinds een aantal jaar hebben de suftrips het gewonnen van wintersport.

Wat betekent surfen voor jou?
Surfen heeft best veel invloed op mijn leven. Het heeft altijd veel betekend voor mijn vriendschappen, want ik heb veel vrienden en vriendinnen leren kennen door het surfen, vooral tijdens het werken op een surfcamp in Zarautz. Surfen betekent ook dat alle vakanties suftrips worden. Hierdoor kwam ik al op veel plekken waar ik zonder surfen nooit was gekomen. Daarnaast heeft het invloed op je lichaam; je moet wel fit zijn en je surft beter als je goed eet. Sinds kort speelt het surfen een nog grotere rol, nu we in Ericeira wonen en onze business in het surftoerisme aan het opzetten zijn.

Darcie Paardekooper Olá Onda guesthouse

Je hebt al behoorlijk wat golven in verre oorden gesurft. Wat is je meest bijzondere surfbestemming?
De meest bijzondere surfbestemming was zeker de Filipijnen. In maart 2016 trouwden goede vrienden van ons in de buurt van Manilla, dus wij gingen er met een hele groep heen voor de bruiloft. Daaromheen planden we een suftrip, want de Filipijnen heeft een immense kustlijn en geweldig veel toffe surfspots. Het land is best lastig te bereizen, dus kozen we ervoor om in de buurt van Manilla te blijven. We hebben uiteindelijk een tijdje in Baler gezeten, een populaire vakantiebestemming voor Filipijnen, maar ook een hele leuke plek om te surfen. Vanaf Baler kon je met de scooter tripjes maken en dan kwamen we echt op fantastische plekken waar niemand anders was, alleen maar palmbomen en leuke golven. De Filipijnen is anders dan andere Aziatische landen, en dat is ook wat het zo bijzonder maakte.

Jasper en jij zijn bezig met het opzetten van een guesthouse in Portugal, wat ik natuurlijk heel gaaf vind. Wat heeft jullie doen besluiten om je te vestigen in Ericeira?
Mijn moeder is Portugees dus ik kom al mijn hele leven in Portugal, en dan vooral de omgeving van Ericeira. Het idee om hier iets op te zetten zat al lang in ons hoofd, maar het is best een grote stap om te nemen. Maar ik spreek de taal en kende de omgeving al goed. Daarnaast is Ericeira een hele mooie plek met veel mooie stranden, goede golven en een leuk centrum. Olá Onda guesthouse ligt op een centrale plek, met het strand en het centrum op loopafstand. Dat vonden we erg belangrijk. Ook is het maar 30 minuten rijden van Lissabon en zijn er mooie natuurparken vlakbij, zoals Parque Natural de Sintra-Cascais en Tapada de Mafra.

Darcie Paardekooper Olá Onda guesthouse

Wat zijn jullie plannen met het Olá Onda Guesthouse? Wanneer is de grote opening?
Het wordt een guesthouse voor iedereen die wil genieten van de golven, mooie stranden, cultuur en pastéis de nata… want dit alles vind je op loopafstand! Olá Onda is een typische Portugese villa uit de jaren 80, die we volledig hebben gerenoveerd. Wel met behoud van de mooie tegelvloeren en houten kozijnen. Alle kamers hebben een privé badkamer die spiksplinter nieuw is en sommige kamers hebben een privé balkon en zeezicht. De tuin is groot en gaan we vol planten met cactussen en andere mooie planten. Ook is er een zwembad. De grote opening is in augustus!

Darcie Paardekooper Olá Onda guesthouse

Wat heeft het hele proces je tot nu toe geleerd? Zijn er grote tegenslagen of juist meevallers geweest?
Dat alles langer duurt dan je denkt in Portugal. En dat niemand die belooft terug te bellen je ook daadwerkelijk terug belt. Je moet erg veel geduld hebben en zelf overal achteraan gaan. De manier van communiceren en samenwerken is hier anders dan in Nederland, mensen zijn minder direct en gewend op een andere manier zaken te doen. De grootste tegenslag is de vertraging die de verbouwing heeft opgelopen, waardoor we pas in augustus open kunnen. Sommige dingen zijn gelukkig ook meegevallen. Bijvoorbeeld tijdens de verbouwing zijn bepaalde dingen goedkoper uitgevallen waardoor er wat meer ruimte in het budget kwam, en daarom kunnen we nu een zwembad laten maken.

Heb je naast de voorbereidingen voor de opening nog veel tijd om het water in te gaan? Wat zijn je favoriete surfspots in de buurt van Ericeira?
In het begin van de verbouwing konden we veel surfen, want toen werkten de bouwvakkers voornamelijk aan de waterleidingen, afvoer en elektra en konden wij nog niks doen. Sinds een paar maanden zijn we zelf ook elke dag bezig met schilderen en het opknappen van de tuin, dus surfen schiet er soms bij in. Mijn favoriete spots in Ericeira zijn Matadouro (10 minuten lopen van Olá Onda) en Ribeira D’Ilhas. Buiten Ericeira surf ik ook heel graag in Santa Cruz en Peniche, ten noorden van Ericeira.

Heb je tips voor andere surfgirls zoals ik, met een droom een eigen guesthouse of surfcamp op te zetten?
Bereid je goed voor. Dus zorg dat je de omgeving kent, dat je de taal (een beetje) spreekt, maak een businessplan en een financieel overzicht. Daarnaast is het ook erg belangrijk dat je de juiste mensen om je heen verzameld hebt die je kunnen helpen met de bureaucratie en andere problemen waar je tegenaan loopt. En dan, als je je goed hebt voorbereid, dan moet je gewoon die stap zetten en het echt gaan doen! Want het loopt toch anders dan je van te voren denkt en daar kan je je nooit op voorbereiden ;)

Darcie Paardekooper Olá Onda guesthouse

Waar kunnen we je avonturen verder volgen?
Via Instagram, Facebook en onze website.

Ik ben geïnspireerd door het verhaal van Darcie en kan niet wachten om langs te gaan bij Olá Onda guesthouse. Heb jij nog vragen voor Darcie? Laat dan hieronder een reactie voor haar achter!

Volg me op: Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Bloglovin’


Darcie Paardekooper Olá Onda guesthouse

In the surfgirls of the world series I ask inspiring surfgirls questions about the boardsports lifestyle. Here you’ll read all about the first moment they rode a surfboard, their dream destinations and their love for the ocean. Do you love sun, salt and the sea? Let yourself inspired by the stories of these salt water lovers!
It’s time for another interview with an inspiring surfgirl. This time it’s Darcie’s turn. We met a long time ago on a surfcamp in Zarautz and ran into eachother on the beach of Peniche, during the World Surf League event. This surfgirl with long blonde locks is currently realizing her dream of creating a place under the Portugese sun: she and her boyfriend Jasper will be opening their guesthouse Olá Onda in Ericeira this summer. If you are as curious as I am, read on for her answers to my questions!

When and where was your first time on a surfboard? Are you also into other boardsports?
When I was seventeen I went to a surfcamp in Mimizan for the first time. From then on out I was hooked. I started planning a trip to Bali and all my trips turned into surftrips. Luckily my boyfriend Jasper also started to get the hang of it. From the age of 15 I also went snowboarding every year, but now I prefer a surf trip over a snow trip.

What does surfing mean to you?
Surfen has influenced my life quite a bit. I met many friends through surfing, especially when I was working at a summer surfcamp in Zarautz. It also determined my holiday destinations a lot. If it wasn’t for surfing, I probably would have never visited these places. Surfing also means keeping yourself fit and eating well: it will improve your surfing a lot. Since Jasper and I moved to Ericeira and are starting our business in surfing tourism, surfing even plays a bigger role in my life.

Darcie Paardekooper Olá Onda guesthouse

You’ve surfed many breaks by now. What’s your favourite surf destination?
My favourite surf destination have to be the Philippines. In march of 2016 to good friends of us got married in Manilla, so we went there fort he wedding with a group of friends. Of course we also surfed: the coastline of the Philippines is immense and super beautiful. There’s plenty of surfspots. We stayed around the area of Manilla and spend a long time in Baler. We made some trips in the area on a scooter and found perfect uncrowded surfspots, just palmtrees and waves. The Philippines differ from the rest of Asia, which made it so interesting to us.

You and Jasper are starting up a guesthouse in Portugal, which I love a lot. Why did you decide to do this in Ericeira?
My mom is Portugese so I’ve visited many times when I was younger, especially around Ericeira. We’ve had the idea to start a project in the area for a while already, but it’s a big step to take. I speak the language and know the surroundings. Ericeira is a beautiful place with many amazing beaches, waves and the city center is fun. Olá Onda guesthouse is located in a central spot, with both the beach and city center on walking distance. This was very important to us. Lisbon is just 30 minutes away and Parque Natural de Sintra-Cascais and Tapada de Mafra are also closeby.

Darcie Paardekooper Olá Onda guesthouse

What are your plans with Olá Onda Guesthouse? When will the grand opening take place?
Olá Onda guesthouse will be a place for everyone who wants to enjoy the waves, beaches, culture and pastéis de nata Portugal has to offer. Everything is walking distance! Our guesthouse is a typical Portugese villa from the ‘80s that we renovated completely. But we kept the beautiful tile floors and wooden window frames. All rooms will have a brandnew private bathroom and some rooms even have a balcony with an amazing ocean view. The garden is big and will be full of cactusses and beautiful plants. We will also create a pool! The grand opening will be in August.

Darcie Paardekooper Olá Onda guesthouse

What have you learned from the entire process so far? Has there been any setbacks or windfalls?
We discovered that everything takes longer then you expect. Everyone that promises to call you back probably won’t, so you have to check up on everything yourself. The way the Portugese communicate is different than how the Dutch do. People are less direct and work differntly. The biggest setback was the delay of the renovation, that’s why we can’t open earlier then August. But we also had some financial wins, that’s why we’re able to create a pool too.

Do you have any time left to surf while in the midst of renovating? What are your favourite surfspots closeby?
At the start of the renovations we surfed a lot, since the builders were busy with water and electrity and there wasn’t much we could do. But right now we’re busy with painting and the garden, so sometimes there’s no time left to surf! My favourite surspots closeby are Matadouro (10 minutes walking from Olá Onda) and Ribeira D’Ilhas. I also love to surf at Santa Cruz and Peniche, outside of Ericeira.

Do you have tips for other surfgirls like me, that also dream of setting up their own guesthouse of surfcamp?
Be prepared! Make sure you know the surroundings, language and create a bussiness and financial plan. Next tot hat it’s important to surround yourself with the right people that can help you with the burocracy or other problems you will face. And when you’ve done just that; take the leap! In the end it will always go different then you imagined, you can never really be prepared for that!;)

Darcie Paardekooper Olá Onda guesthouse

Where can we follow your adventures in Portugal?
You can find us on Instagram, Facebook and on the Olá Onda Ericeira website.

I am inspired by Darcie’s story and can’t wait to visit Olá Onda. Do you have any questions for Darcie? Leave them below!
Follow me on: Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Bloglovin’

Previous Post Next Post

You may also like

7 Comments

 • Reply Marieke

  oh wat een heerlijk en inspirerend verhaal en ik begrijp dat ik eens op surftrip daarheen moet :-)

  22 May 2017 at 13:28
  • Reply Olá Onda guesthouse

   Wat leuk om te horen Marieke! Altijd welkom bij Olá Onda :) Binnenkort komen er meer foto’s van het guesthouse online dus hou Facebook en Instagram in de gaten en wie weet zien we je een keertje in Ericeira. Groetjes, Darcie

   22 May 2017 at 21:22
  • Reply Iris

   Haha, jazeker;)! En ik ook!

   23 May 2017 at 16:57
 • Reply Carolien

  Ik ben een van de gelukkigen die ze al heeft mogen bezoeken in Ericeira en het is echt Heel Erg Tof. De kamers zijn mooi en ruim en wat een luxe die eigen badkamer!! Darcie & Jasper zijn super lieve en relaxte mensen en wat een gaaf concept, ik weet zeker dat ze onvergetelijke vakanties zullen verzorgen. Wat zij doen is iets waar veel mensen van dromen, maar het ook echt doen is andere koek! Na al dat harde werk is Ericeira absoluut een pareltje rijker – dus als je op zoek bent naar een leuke (surf)trip in een mooie omgeving en met lekker eten en leuke mensen, zet dan zeker Ola Onda Guesthouse op je lijstje! Ik ben fan!

  23 May 2017 at 13:55
  • Reply Iris

   Ah wat super leuk om te horen! Ik ben zelf ook reuze benieuwd! leuk dat je een berichtje achter laat!

   23 May 2017 at 16:58
  • Reply Olá Onda guesthouse

   Dankjewel Carolien!! Wat een lieve woorden! Hiermee kunnen we de laatste loodjes weer wat beter aan :)

   23 May 2017 at 21:41
 • Reply Cees en Sonja van Houten

  Wij hebben 14 dagen gelogeerd in het Guesthouse van Darcie en Jasper. Wij hebben een heerlijke tijd gehad bij jullie. Het huis heeft een prachtige ligging en wat hebben wij genoten van het prachtige uitzicht en het heerlijke ontbijt. Lekkere ruime kamer en super douche. Darcie en Jasper bedankt voor jullie enorme gastvrijheid.

  15 September 2017 at 08:19
 • Leave a Reply

  Share your latest post