Follow:

Surfgirls of the world: Nette Klement

Surfgirls of the world: Nette Klement

English version below

In deze nieuwe rubriek, surfgirls of the world, beantwoorden inspirerende surfgirls vragen over de boardsport lifestyle. Van het eerste moment dat ze op een surfboard stonden tot hun droombestemmingen en liefde voor de zee. Houd je van zout, zon en zee? Laat je dan inspireren door de verhalen van deze inspirerende boardsportliefhebsters!

Nette Klement is de eerste surfgirl die ik interview voor deze surfgirls of the world series. Als surfinstructeur, snowboardinstructeur en surffotografe, is Nette absoluut liefhebber van boardsports en de zee. Nette is meer in het buitenland te vinden dan in Nederland, en dan in het speciaal op bestemmingen waar de surf perfect is! En, gelukkig voor ons, legt ze mooie plaatjes vast van deze idyllische bestemmingen.

Wanneer en waar stond je voor het eerst op een surfboard?
Mijn eerste ervaring op een surfboard was op Vlieland, toen ik zeventien jaar was. Ik had een zomerbaantje op een camping en daardoor kon ik goedkoop surfles krijgen bij de net geopende surfschool (Surfschool Vlieland). Al vanaf de eerste les was ik verkocht, ik vond het zo ontzettend vet! Elk moment dat er golven waren, lag met een board in de zee. De eerste 2 jaar bleef het helaas alleen bij die paar dagen in de zomer, de rest van het jaar moest ik naar school en destijds woonde ik in een klein dorp in het zuiden van Friesland. Daarnaast kende ik eigenlijk niemand in de buurt die surfen ook leuk vond, dus heb ik het gelaten voor wat het was.

Beoefen je nog andere (board)sports?
Voordat ik leerde surfen had ik al wel al eens op een snowboard gestaan. Tijdens een wintersportvakantie met de familie was ik vastberaden om te leren snowboarden. Mijn zussen hadden na een paar dagen hun pols gebroken en mijn broer ging toch maar weer skiën. Ik had ook niet echt talent, ik had overal spierpijn en blauwe plekken. Ook was ik stiekem een beetje bang en had een Franse snowboardinstructrice die alleen maar riep ‘Bend the knees’ in gebrekkig Engels, maar leuk dat ik het vond haha! De jaren daarna ben ik nog een paar keer naar de sneeuw geweest en werd het langzaam maar zeker mijn droom om een heel seizoen in de sneeuw te zitten. Nadat ik mijn VWO had afgerond, heb ik mijn opleiding tot snowboardinstructeur (Anwärter) gedaan in Oostenrijk en vervolgens twee winters lesgegeven.

Surfgirls of the world: Nette KlementSurfgirls of the world: Nette Klement

Ook heb ik sinds twee jaar een Smoothstar skateboard, wat lijkt op een carver, maar net even anders is. Als ik niet bij de zee ben of er zijn geen golven, kan ik me vaak uren vermaken op het asfalt. Het helpt me heel erg om mijn houding te verbeteren en beter na te denken met wat je eigenlijk zou kunnen doen op een golf (snelheid maken, turns), omdat je het keer op keer kan oefenen. En daarnaast vind ik het ook gewoon heel leuk om te doen haha!

Je hebt al behoorlijk wat golven in verre oorden gesurft. Wat is je meest bijzondere surfbestemming?
Ik ben al vrij snel ‘in love’ met een plek als er gezellige locals en goede golven zijn. Maar als ik moet kiezen zou ik dan toch Popoyo, Nicaragua zeggen. Ik was daar vorige winter voor drie maanden en alles klopte gewoon. Ik zat in een lekker goedkoop hostel van een hele lieve familie met allemaal gezellige mensen, kon vanuit mijn kamer de golven zien, de wind was altijd offshore en het weer was ook nog eens goed. Elke dag voelde daar echt als een feestje!

Surfgirls of the world: Nette Klement

Wat vind je het leukste aan de surf lifestyle?
Het ‘vrije’ leven en de ontspannen sfeer. Mensen hebben niet zoveel haast (behalve misschien als de surf echt af gaat!) en doen gewoon waar ze zin in hebben. Ik vind het heerlijk dat je veel meer in de natuur leeft en veel buiten bent. Ik zou me niet zo goed meer kunnen voorstellen dat ik verplicht binnen zou moeten zitten als de zon schijnt. En ook fijn dat je de dagen dat het regent ook nog buiten komt, want surfen met regen is te gek!

img_7019

Welke (surf)bestemmingen staan op jouw lijstje voor 2017?
Zoals het nu lijkt ga ik dit voorjaar een paar maanden naar El Salvador en Nicaragua. Daarnaast ga ik met Surfana Surftrips (een Nederlands bedrijf waarvoor ik surfles geef en fotografe ben) naar Lanzarote, Noord Spanje en Zuid Portugal. In de zomer werk ik in San Vicente de La Barquera: een heel lief, gezellig en mooi dorpje in het Noorden van Spanje waarop ik verliefd ben geworden. Ooit kwam ik er vijf jaar geleden ‘per ongeluk’ terecht toen ik werkte voor een Nederlands/Belgisch surfkamp (Flowtrack). Nu werk ik in de zomers bij een lokale surfschool. Ik voel me daar echt heel erg thuis en het zou heel goed kunnen dat ik daar uiteindelijk écht ga wonen.

Hoe weerspiegelen jouw foto’s je liefde voor de zee?
Ik heb het me nooit beseft, maar waarschijnlijk zijn 75% van alle foto’s die ik heb gemaakt ‘zee gerelateerd’; het strand, de golven, surfers. Hoe groter de golven en hoe wilder de zee, hoe leuker ik het vind om er foto’s van te maken! Een vette foto maken van de zee kan me bijna net zo stoked maken als een vette golf surfen.

Wat is de belangrijkste levensles die de zee jou heeft geleerd?
Dat zijn er sowieso heel wat, maar ik denk de belangrijkste voor mij is ‘never give up’. De zee kan echt een bitch zijn en surfen ook. Soms wil het echt voor geen meter en ben je zo gefrustreerd dat je wel wilt huilen, maar zolang je door blijft zetten komt er wel weer een moment dat je ervoor wordt beloond. Dat gevoel wat je kan hebben als je ‘de beste golf van je leven surft’… Ik denk dat dat ook zo is in het leven, het is zeker niet altijd makkelijk, maar geef vooral niet op! Geloof in jezelf en dan kan je alles bereiken wat je wil!

Surfgirls of the world: Nette Klement

Heb je tips voor (beginnende) surfgirls?
Wees vooral niet geïntimideerd bij al die mannen in de surfwereld! Er zijn nadelen aan een surfchick zijn (ik hou die mannen nooit bij qua peddelen en je wordt niet altijd serieus genomen) maar er zijn zeker ook voordelen (als je lief genoeg lacht worden al je foutjes je zo vergeven). Daarnaast is mijn tip dat je vooral altijd plezier moet houden in het surfen en het niet te serieus neemt. Geniet van alle golven die je surft, groot of klein, en wees niet te kritisch voor jezelf. Om positief te blijven kun je het beste met goede vrienden een softtop sessie doen en dan zie je sowieso weer in waarom surfen eigenlijk zo leuk is.

Tip: eerder schreef ik ook een artikel met tips voor als je er even doorheen zit met het surfen!

Waar kunnen we je avonturen verder volgen?
Wil je mijn avonturen verder volgen zou je een kijkje kunnen nemen op mijn blog waar ik af en toe wat op post. Daarnaast kan je me volgen via Instagram of Facebook.

Zijn er nog vragen die je Nette graag zou stellen? Stel ze hieronder!

Follow me on: Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Bloglovin’


Surfgirls of the world: Nette Klement

In the surfgirls of the world series I ask inspiring surfgirls questions about the boardsports lifestyle. Here you’ll read all about the first moment they rode a surfboard, their dream destinations and their love for the ocean. Do you love sun, salt and the sea? Let yourself inspired by the stories of these salt water lovers!

Nette Klement is the first surfgirl I’ll interview for these series. As a surf instructor, snowboard instructor and surf photographer, it’s obvious that Nette loves boardsports and the ocean. She’s more often abroad than not and loves beaches with perfect peeling waves. And, luckily for us, we can enjoy these ideal places through her beautiful surf photography.

When and where was your first experience on a surfboard?
My first experience on a surfboard was in Vlieland, one of the Dutch islands, when I was just seventeen. I had a summer job at a campsite nearby and was able to get some cheap surf lessons at Surfschool Vlieland. From that day on I knew I would be surfing forever, it was so much fun! Every moment off, I would be out at sea with a surfboard. Unfortunately, due to school and not having the sea nearby, the years after I didn’t surf too much. I also didn’t know anyone that surfed, so I kind of left it like that.

Do you practice any other (board)sports?
Before I learned how to surf, I gave snowboarding a try. During a holiday with my family, I was determined to learn snowboarding properly. My sisters broke their wrists after a few days and my brother went back to skiing. I wasn’t a natural either and was completely bruised and sore, but I didn’t give up! The years after that, I always went snowboarding in winter and finally decided to spend a whole winter abroad. I got trained to be a snowboard instructor and taught snowboarding in Austria for two winters.

Surfgirls of the world: Nette KlementSurfgirls of the world: Nette Klement

Since two years, I’m also into skateboarding with a Smoothstar skateboard. It’s like a carver, but slightly different. When I’m not around the ocean, or when there are no waves, I like to go skateboarding and just enjoy concrete surfing! I’ve noticed it helps to improve your stance and practice technique for surfing (like speeding up and making turns). And it’s just super fun!

By now you’ve surfed a lot of different breaks. What’s your favourite surf destination?
I fall in love with a surfbreak quite easily, as long as there’s good have and fun people around. But if I have to choose, it would be Popoyo in Nicaragua. I spend three months there last winter and everything was just perfect. I was staying at a nice family run hostel, could check out the waves from my room, the wind is always offshore and the weather’s great. Every day was special!

Surfgirls of the world: Nette Klement

What do you love most about the surf lifestyle?
The freedom and relaxed vibes. People are never in a rush (except when there are really good waves!) and do as they wish. I love being outdoors too, living in nature. I couldn’t even imagine anymore to be inside when the sun is shining. Besides, surfing in the rain is fun too!

img_7019

Which surf destinations are on your bucket list for 2017?
My plans as of now will be to visit El Salvador and Nicaragua. I will also visit Lanzarote, the North of Spain and the South of Portugal this year for surf lessons with Surfana. Five years ago I worked in San Vincente de La Barquera: a cute, small village in the North of Spain that I fell in love with. I went back last year. I just feel so much at home there and I honestly won’t be surprised if I will end up living there eventually.

How do your photos capture your love for the ocean?
I never actually realised, but probably 75% of my photos are ocean related: the waves, the beach, the surfing lifestyle. The bigger the waves and the rougher the ocean, the more fun it is to take pictures. Some good surf photography almost gets me as stoked as surfing a nice wave!

What’s the most important life lesson the ocean taught you?
That’s many, but I think the most important one is to never give up. The ocean can be a bitch. Sometimes it just won’t happen and you get so frustrated you want to cry. But as long as you don’t give up, you will get there and there will be a reward! That feeling when you surf the best wave in your life. I think this also goes for life in general: it’s never easy, but don’t give up. You got to believe in yourself to make things happen!

Surfgirls of the world: Nette Klement

What’s your advice for other surfgirls?
Don’t be intimidated by the guys in the water! There are disadvantages when you’re a surfgirl (I can never win a paddle battle with a guy and sometimes they don’t take you seriously), but there’s also advantages (if you smile everyone will forgive your mistakes). Also: always try to have fun! It’s a shame when people take surfing too seriously. Enjoy every wave, including the small ones. Don’t criticise yourself. If you need some positivity, just rent a softtop and have some fun with friends in the water. Soon you’ll realise surfing is just a good time!

More tips on keeping surfing fun can be found here.

How can we follow your future adventures?
If you want to be kept up to date, you can follow me on my blog where I write about my adventures from time to time. And of course, I’m also on Instagram and Facebook.

Are there any other questions you’d like to ask Nette? Leave a comment below!

Follow me on: Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Bloglovin’

Previous Post Next Post

You may also like

3 Comments

 • Reply Claire van Vrijberghe de Coningh

  Wat een onwijs fijn interview! Ik ben Nette ook direct gaan volgen op Facebook. Pas geleden was ik toevallig aan het kijken naar Surfana Surftrips, na het lezen van het interview krijg ik helemaal zin om mee te gaan! Super tof! Hoe is de sfeer bij Surfana en wat is jouw favoriete Surfana trip?
  Claire van Vrijberghe de Coningh recently posted…Reactie op Top 3: fijne Valentijn cadeaus van 2017 door Claire van Vrijberghe de ConinghMy Profile

  2 February 2017 at 09:38
  • Reply Iris Overgaauw

   Dankjewel Claire! En wat toevallig! Ik ben zelf nog nooit meegeweest met een Surfana surftrip, maar Surfana festival is altijd heel erg leuk dus dat zit vast wel goed!

   3 February 2017 at 09:27
  • Reply Nette

   Hee claire! Wat een leuke reactie! :) Zou heel leuk zijn als je mee gaat met Surfana Surftrips, als je vragen hebt kan je me altijd contacten. Elke bestemming heeft zijn eigen charme; dus misschien kan ik je wel helpen een keus te maken. ;) liefs, Nette

   11 February 2017 at 09:57

  Leave a Reply

  Share your latest post