Follow:

The guide to eco-friendly yoga mats

The guide to eco-friendly yoga mats

English version below

Voor mij als yogi is bewust leven belangrijk en dat houdt ook bewust kopen in. Vote for the good guys, zeg maar. Degenen die de fair surfbikini series hebben gevolgd wisten dat natuurlijk al, maar met deze insteek schrijf ik ook dit artikel. Ik denk namelijk dat ik niet alleen voor mezelf spreek als ik het niet heel zen vind om yoga en meditatie oefeningen te doen terwijl je op een milieuonvriendelijke mat staat en giftige stoffen inademt. Veel merken zijn tegenwoordig bezig met het ontwikkelen van duurzame en milieuvriendelijke yogamatten. Dat bepaalde technische termen, waar je niet mee bekend bent, je daarbij niet zoveel zeggen en je gewoon op zoek bent naar de beste betaalbare yoga mat, dat snap ik helemaal. Geen paniek, ik heb over dit onderwerp onlangs veel kennis opgedaan voor een freelance klus en deel vandaag met jullie de geheimen voor het doen van een slimme, duurzame en milieuvriendelijke koop.

Wanneer is een yoga mat duurzaam of milieuvriendelijk?
Laten we beginnen te zeggen dat duurzaamheid en milieuvriendelijkheid zeer brede termen zijn die door verschillende mensen en bedrijven ook weer anders worden geïnterpreteerd. Waar de één zich vooral richt op duurzaamheid, vindt het andere merk het belangrijk om met 100% natuurlijke afbreekbare materialen te werken. De meeste yogamatten zijn volledig van plantaardige materialen gemaakt en weer een ander merk wil absoluut schadelijke (kleur)stoffen vermijden. En uiteraard zijn alle stappen richting duurzaam en natuurlijk werken even belangrijk. Om je een idee te geven van what’s out there heb ik wat informatie op een rijtje gezet over verschillende milieuvriendelijke en/of duurzame alternatieven voor de standaard yogamatten die milieuonvriendelijk PVC, rubber, flalaten (weekmakers) of AZO’s (synthetische kleurstoffen) bevatten.

Materialen van eco yogamatten
Enkele materialen waar de meeste eco en milieuvriendelijke yogamatten van gemaakt worden:

 • PVC 2.0
 • Natuurrubber
 • Jute
 • Kurk
 • Biologisch katoen
 • TPE (Thermo Plastic Elatomer)

Hieronder een korte toelichting van elk van deze milieuvriendelijke materialen.

PVC 2.0 klinkt niet direct als een milieuvriendelijk materiaal, en de standaard PVC matten zijn dan ook niet erg milieuvriendelijk, maar er is veel verschil in de kwaliteit van PVC. Zo worden veel eco yogamatten van PVC 2.0 gemaakt en volgens de Oeko-Tex standaard geproduceerd. Dit betekent dat zij op ethische en duurzame wijze emissievrij worden geproduceerd en vrij zijn van schadelijke stoffen. PVC 2.0 is een goede keuze omdat de matten zeer duurzaam zijn en dus lang meegaan. Door sommige merken wordt dan ook een levenslange garantie gegeven. Deze duurzaamheid maakt de PVC yogamatten een relatief goedkope en milieuvriendelijke optie. Zelf heb ik een dunne reismat van PVC 2.0 en na enkele weken gebruik is mijn mat optimaal stroef (PVC moet even ingewerkt worden) en ben ik dan ook zeer tevreden over de grip, het comfort en de veerkracht.

Natuurrubber is een zeer populair materiaal onder de producenten van eco-vriendelijke yogamatten, aangezien natuurrubber een helemaal natuurlijk materiaal is. Daar staat tegenover dat natuurrubber sneller slijt dan kwalitatief PVC en er soms wel vier matten van natuurrubber matten tegenover één PVC mat staan. Dat de matten van enkel natuurlijke materialen zijn gemaakt wil dus niet per se zeggen dat ze een milieuvriendelijkere keuze zijn, zeker bij intensief gebruik. Wanneer je een specifieke yogastijl beoefend waarbij veel gezweet wordt, wordt een mat van natuurrubber vaak verkozen boven een PVC mat, omdat een mat van natuurrubber dankzij de open celstructuur van het oppervlak ook onder vochtige condities stroef blijft. Let er wel op dat als je kiest voor een mat van natuurrubber, dat dit niet is geoogst van bomen uit het Amazone gebied en houd er rekening mee dat er de eerste twee tot drie weken sprake kan zijn van een rubbergeur.

Jute is een materiaal dat veel in matten verwerkt wordt. Echter zijn er weinig matten verkrijgbaar van 100% jute en gaat het dus in de meeste gevallen om een combinatie van gerecycled of biologisch katoen, jute en natuurrubber. Vooral als toplaag zien we vaak jute verwerkt in de mat, omdat jute een stevig en milieuvriendelijk materiaal is dat veel grip geeft. Jute is een goede vervanger voor waar in de reguliere yogamaten glasvezel gebruikt wordt, omdat het minder schadelijk is voor het milieu.

Ook zijn er yogamatten op de markt te vinden die van kurk zijn gemaakt. Meestal gaat het om een mat van kurk in combinatie met een (anti-slip) laag van bijvoorbeeld TPE, biologisch katoen of PVC aan de onderkant. Kurk heeft het voordeel dat het duurzaam en slipvast is en uiteraard is kurk een zeer natuurlijk materiaal. Ik heb zelf nog nooit een yoga mat van kurk geprobeerd, maar ik kan me best voorstellen dat dit prettig aanvoelt en veel veerkracht heeft.

Een yoga mat van biologisch katoen, ook wel een yoga rug of een yogakleed genoemd, zijn wellicht de meest milieuvriendelijke optie. Deze matten gaan lang mee, kunnen gemakkelijk gewassen worden en ook hoeven deze matten niet veel te kosten. Het nadeel is uiteraard dat deze matten niet dezelfde grip en yogabeleving kunnen bieden als de meeste andere matten op de markt. Maar waar dat voor de één frustrerend is, vind de ander dit juist heel prettig. De keuze voor een yoga mat is heel persoonlijk en ik raad je dan ook vooral aan om verschillende dingen te proberen en jouw eigen voorkeuren te ontdekken.

Er zijn sinds kort een aantal matten op de markt die gemaakt zijn van TPE (thermische plastic elastomeer), een soort synthetisch rubber. Deze soort rubber bevat geen PVC of latex, geeft goede grip en is gemakkelijk schoon te maken. De TPE matten bieden eenzelfde duurzaamheid en comfort als matten van natuurrubber, maar dan zonder de rubbergeur. Ook zijn de TPE matten vaak goedkoper dan de matten van natuurrubber. TPE is een zeer nieuw materiaal op de markt en er is verder nog relatief weinig over bekend.

Naast het materiaal zijn uiteraard ook de werk- en productiewijze belangrijk: worden de matten eerlijk geproduceerd? Waar worden de matten geproduceerd? Wordt het rubber geoogst van bomen uit het Amazonegebied? Hanteert het merk de normen van het Oeko-Tex label?

Het Oeko-Tex label is een belangrijk label in de textielindustrie. Wanneer een product het Oeko-Tex label mag dragen betekent dit in het kort dat de producten op een duurzame, eerlijke manier gemaakt worden met zo min mogelijk uitstoot van schadelijke en vervuilende stoffen en het economisch aanwenden van energie en natuurlijke middelen. Meer hierover kun je lezen op de website van Oeko-Tex.

Milieuvriendelijke yogamatten
Hieronder enkele milieuvriendelijke keuzes:

Manduka PROlite (PVC 2.0)
Manduka LiveON (recyclebaar schuim)
Jade Harmony professional (natuurrubber)
Lulumon The Mat (natuurrubber)
Liforme mat (natuurrubber)
Yogistar (Kurk en TPE)
Prana Henna E.C.O mat (TPE)
Ecoyogi (biologisch katoen)
Barefoot Yoga jute mat (jute en PER, polymer environmental resin)

Naar wat voor mat gaat jouw voorkeur uit? Heb je ervaring met of voorkeur voor een bepaalde mat en waarom? Of overweeg je juist een mat te kopen en ben je benieuwd welke mat het beste bij jouw yogastijl past? Laat het hieronder weten en wellicht kan ik je helpen!

Volg me op: Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Bloglovin’


The guide to eco-friendly yoga mats

As a yogi, living and also buying consciously are important to me. Voting for the good guys, you could say. The ones who followed the fair surfbikini series already knew about this, but of course, this belief doesn’t only go for surfbikinis, but for all products I buy. Every day I am learning more and more about buying fair and sustainable and what comes along with all that. I am pretty sure I am not the only one that thinks doing yoga and meditation on an eco-unfriendly mat and breathing in toxins isn’t ideal. A lot of brands are focussing on producing eco-friendly yoga mats and I can imagine if the technical terms don’t really make you feel anything. That’s why I am sharing some things I learned in a recent freelance job in this guide to eco-friendly yoga mats!

When is a yoga mat eco-friendly or sustainable?
Let’s begin to clarify there’s not one way to make a yoga mat more eco-friendly or sustainable. While one company interprets eco-friendly as making a mat last a lifetime, another brand chooses to only use 100% biodegradable materials. Most eco-friendly yoga mats are made from plant-based materials only and some definitely avoid toxic substances. And, obviously, all steps towards more eco-friendly yoga mats are equally important. To give you and idea of what’s out there, I put together some information on which eco-friendly yoga mats are on the market and how they are better substitutes for eco-unfriendly yoga mats that contain rubber, phthtalates (plasticisers) and AZOs (synthetic colouring).

Eco-friendly yoga mats are usually made of
The most common materials in eco-friendly yoga mats are:

 • PVC 2.0
 • Natural rubber
 • Jute
 • Cork
 • Organic cotton
 • TPE (Thermo Plastic Elatomer)

Below a short summary of the materials and in what way they can be considered more eco-friendly than standard yoga mats.

PVC 2.0 doesn’t exactly sound like a super eco-friendly material and this is definitely the case for the regular PVC mats. But, there is a lot of difference in the quality of PVC and the way the PVC is produced. PVC 2.0 eco-friendly yoga mats are produced without releasing any harmful substances into the atmosphere. Most PVC 2.0 mats are produced according to the standards of the Oeko-Tex label, which guarantees a production process without harmful toxins or exploitation in any way. PVC 2.0 can also be an eco-friendly choice because of it’s longevity. Some PVC mats will last you a lifetime, making them a sustainable option. It also helps you save money. I bought myself a thin PVC 2.0 travel yoga mat, which I am happily using. Take note that even though the grip of these PVC mats is superb, the mats do need to be ‘worn in’ for the first weeks, which basically means you have to use it a lot.

Natural rubber is a very popular material for eco-friendly yoga mats. This because this material is 100% natural. This is great, but on the other hand, you have to be aware that natural rubber doesn’t last you as long as PVC for example. This could mean one PVC mat to four mats of natural rubber. In a sustainability perspective, the PVC mats could be a better option, especially when used intensively. However, the grip of the natural rubber mats is a lot better in sweaty conditions, due to the open cell structure of the mats (thus, it kind of works like a sponge). For specific yoga styles, like Bikram yoga, a rubber mat can be a better choice. If you choose a natural rubber mat, do check if the rubber is harvested from trees in the Amazone. Also, the rubber mats contain latex, which is important to know if you have an allergy.

Jute is a material that’s used in a lot of yoga mats, but there are hardly any mats from 100% jute. Most of the times, it’s a combination of recycled or organic cotton, jute and natural rubber. Especially on the top layer there’s often jute, since it’s a very thick fiber material that gives you the best grip. Jute is a great alternative to the glass fiber that’s used in a lot of mats since it’s more eco-friendly.

Another interesting eco-friendly mat I found is a mat made of cork. These mats are usually a combination of cork and an anti-slip layer of TPE, organic cotton or PVC. The advantage of cork is the fact that it’s a durable, natural material that gives good grip. I never tried using a cork mat myself, but I can imagine the feeling of the cork might be nice and comfortable.

A yoga mat made of organic cotton, sometimes called a yoga rug, might be your best bet if you are looking for eco-friendly. These mats last long, can be washed and usually don’t costs a lot. Unfortunately, the grip is incomparable with other yoga mats on the market. But, this could be frustrating for some person, and not at all to someone else. I think a yoga mat is a very personal choice and encourage you to try what feels comfortable to you when choosing the right mat!

Recently, a new type of yoga mats was invented. These TPE (thermic plastic elastomer) mats are made of a synthetic rubber. This rubber doesn’t contain PVC or latex, gives great grip and is easy to clean. It gives the same durability and comfort as the natural rubber mats, but without the rubber scent. Another advantage is the price. TPE is a very new material, so I don’t know a lot about this yet, but I am curious to learn more.

Next to the material, there’re other questions to ask to: are the mats being produced in a fair way? Who makes the mats, what are they paid? Do the mats need to be shipped from the other side of the world? Is the rubber harvested in the Amazone area? Are these brands following the Oeko-Tex standard? There’re many questions to be asked in regards to eco-friendly products. One good thing to look out for is the Oeko-Tex label.

The Oeko-Tex label is an important benchmark in the textile industry. When a product carries the Oeko-Tex label, it means the products are made in a fair, sustainable way with no emission of harmful substances and economic use of energy and natural resources. You can read more about the label here.

Eco-friendly yoga mats
Some of your best bets when it comes to eco-friendly yoga mats :

Manduka PROlite (PVC 2.0)
Manduka LiveON (recyclebaar schuim)
Jade Harmony professional (natuurrubber)
Lulumon The Mat (natuurrubber)
Liforme mat (natuurrubber)
Yogistar (Kurk en TPE)
Prana Henna E.C.O mat (TPE)
Ecoyogi (biologisch katoen)
Barefoot Yoga jute mat (jute en PER, polymer environmental resin)

Which material or mat has your preference? Do you have any experience with a certain mat or (natural) material? Or are you in doubt which mat to buy? Let me know and perhaps I can help you with that!

Follow me on: Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Bloglovin’

Print Friendly, PDF & Email
Previous Post Next Post

You may also like

4 Comments

 • Reply Manja

  Ik heb de manduka prolight, zat nog te twijfelen over Jade (eigenlijk vooral vanwege de naam, vind het een mooie naam hahaha), maar hij stinkt na een tijdje heel erg. Dus toch de manduka gekocht. Op mijn verlanglijstje staat nog de liforme (beste mat ever, op alle fronten), maar dan moet ik eerst weer meer yoga gaan doen van mezelf XD

  5 June 2016 at 17:30
  • Reply Iris

   Ja die ken ik ook! Ben je wel tevreden met de Manduka PROlite? En jij doet toch al heel veel yoga;)?! haha

   5 June 2016 at 19:52
   • Reply Manja

    Ja zeer tevreden mee, in het begin nog wel glad maar inmiddels niet meer. Nee helaas, sinds mn hand blessure een jaar geleden is mijn eigen pratice zo goed als niks geweest. De afgelopen week wel weer bijna elke dag op mn mat gestaan, maar na 20min is het klaar. Dus langzaam aan het opbouwen. Moet er weer helemaal inkomen. De andere oefeningen doe ik in bed of gewoon op de grond zonder matje haha

    8 June 2016 at 17:28
    • Reply Iris Overgaauw

     Oh nee, wat naar! Ben blij dat je het langzaam weer kunt oppakken, maar wat lijkt dat me vervelend als je geen yoga kunt/mag doen! Hand is ook echt wel een onhandige plek natuurlijk, die heb je bij alles nodig.. Maar goed om te horen dat je het weer aan het oppakken bent, gaat je helemaal lukken!

     9 June 2016 at 12:00

  Leave a Reply

  Share your latest post