Follow:

The truth behind my alternative ideas

Old picture
English version below

Mensen noemen mij wel eens grappend een “hippie”. Hoewel ik zelf een positieve connotatie heb bij dit woord, merk ik toch dat ik soms ook wel eens wordt veroordeeld voor mijn ‘alternatieve ideeën’ of dat mensen mij simpelweg niet serieus nemen.

Ik begrijp helemaal waar dat vandaan komt. Ik heb een blog opgezet met een titel die rijmt en daarop deel ik mijn reisverhalen, DIY ideeën, tips en recepten voor een natuurlijke levensstijl. Niets ernstigs aan verder. Wat ik echter niet zoveel (online) deel, zijn de redenen achter mijn alternatieve standpunten. Dit omdat ik het graag leuk houd voor mezelf, en anderen. Wie ben ik om te zeggen dat iemand iets wel of niet moet doen?
Ik maak met de kennis die ik heb keuzes die goed voelen. Net zoals ik wil dat anderen keuzes maken die voor hen goed voelen. Of je wel of geen vlees eet, wel of geen natuurlijke of biologische producten koopt, wel of niet houdt van surfen, of reizen, of elk ander onderwerp op mijn blog (ben dan wel benieuwd wat je naar deze pagina brengt?), dat is helemaal aan jou en daar heeft niemand iets over te zeggen behalve jij.

Wat ik wel heel belangrijk vind is dat je kennis hebt van de onderwerpen waarop je anderen ‘veroordeelt’. Meer dan eens krijg ik wel eens negatieve reacties (direct of indirect) over mijn keuzes en daar ga ik meestal niet op in. Ik ben me de afgelopen jaren steeds bewuster geworden van bepaalde zaken en heb steeds nieuwe informatie tot me genomen in de vorm van publicaties en onderzoeken die ik heb bestudeerd, documentaires die ik heb gezien en boeken die ik heb gelezen. Die vergrote bewustwording heeft ervoor gezorgd dat ik bepaalde zaken in mijn levensstijl heb veranderd. Waarom? Om te handelen in lijn met mijn eigen overtuigingen en ja, ik geloof toch dat ik de wereld een inimienie klein stukje mooier kan maken.

Zo ben ik me er in de afgelopen jaren (pijnlijk) bewust van geworden dat:

 • De media niet altijd (de hele) waarheid belicht. Ik kijk al sinds ik vijftien ben niet meer het nieuws, omdat de berichtgeving gemaakt lijkt te zijn om zoveel mogelijk mensen te choqueren en ik daar gevoelig voor ben. Wat mij tevens is opgevallen afgelopen tijd is dat er zeer weinig berichtgeving is geweest over belangrijke globale kwesties als de bosbranden in Indonesië, de demonstraties tegen het TTIP verdrag en de nieuwe informatie die boven tafel is gekomen over de werkomstandigheden van derdewereld arbeiders in de kledingindustrie die kleding produceren voor Westerse ketens als onder andere H&M en Forever 21.
 • De overheid(sinstanties) en voedingsindustrie er meer belangen bij hebben om ons een bepaald beeld van ‘gezond eten’ aan te praten dan je denkt. Denk bijvoorbeeld aan de fameuze leus ‘melk is goed voor elk’. Onze vorige generatie is hiermee groot gebracht en deze culture conditionering zit er diep in (bij mijn grootouders wel in ieder geval). Wist je dat multinational Unilever (de drijvende kracht achter zo’n beetje alle voeding- en cosmeticaproducten in jouw huis) invloed heeft op de politieke beslissingen op het gebied van voeding, natuur en milieu? Begrijpelijk is dus dat veel mensen door de bomen het bos niet meer zien, vanwege al die verschillende (financiële) belangen en tegenstrijdige berichten. Zelfs veel van de opleidingen in voeding worden gefinancierd vanuit partijen die er belangen bij hebben dat bepaalde overtuigingen in stand blijven. De schijf van vijf is een beetje achterhaald, vind je niet? Wat mij in ieder geval duidelijk is geworden afgelopen jaren is dat moeder natuur ons de perfecte voeding biedt. Het bewerken van een product (of dit het hyperconcentreren van vet en suiker is, het toevoegen van houdbaarheidsmiddelen, smaakversterkers of het simpelweg koken, bakken en verwarmen van eten) maakt het er niet beter op, hoe je het ook wendt of keert. En wat healthguru’s je ook willen laten geloven, nature cannot be improved upon. Er zijn geen shortcuts voor om je ideale figuur te krijgen en je lekkerder in je vel te voelen.
 • Als je je hele leven doet aan recyclen, plastic scheiden, enkel gebruik maakt van het openbaar vervoer en tweedehands kleding koopt dan hoor je als vleeseter nog steeds bij de grootste vervuilers ter wereld. De bio-industrie is namelijk nog steeds de grootste uitstoter van CO2. Bovendien is kopen net als stemmen, door producten van de vleesindustrie te kopen, help je deze in stand te houden. Overweeg daarvoor in de plaats een biologisch vlees van dieren die een fijn leven hebben gehad, als je toch vlees wilt blijven eten. Ik vond dit zelf best wel een eye-opener. Voor meer informatie hierover zie dit artikel en documentaire Cowspiracy.
 • Eventjes de stad in voor een nieuw jurkje of shirtje bij de H&M onschuldig lijkt, maar er nog een heel verhaal achter ‘fast fashion’ zit. Het verhaal van de arbeiders in ontwikkelingslanden, die worden gedwongen te werken in barre arbeidsomstandigheden. Het verhaal dat nauwelijks gehoord wordt door de consument van nu. De Nederlandse fabrikant hebben namelijk vrij spel in de keuze voor de fabriek waar de kleding geproduceerd gaat worden en kunnen daarom belachelijk lage prijzen afdwingen. Een hele indrukwekkende documentaire is The True Cost (ook te bekijken via Netflix), waar je meer leert over deze verhoudingen en fatale gevolgen.
 • Hormoonvrije anticonceptie niet onverantwoord is. Ik gebruik natuurlijke anticonceptie inmiddels anderhalf jaar en ken ondertussen aardig wat meiden die het ook gebruiken en tot nu toe heb ik geen verhalen gehoord over ongewenste zwangerschappen en dergelijke (haha). Waarom zou je ervoor kiezen om zonder te weten hoe je cyclus eigenlijk werkt met hormonen een onnatuurlijke cyclus afdwingen? Zeker aangezien dit de helft van de tijd niet eens nodig is (het lichaam maakt zelf ook progesteron aan na de eisprong). Dus ga je erover inlezen dames! Mijn review over de Lady-Comp vind je hier.
 • de 9-5 norm niet het hoogst haalbare is, wat mij betreft. Je kunt ook daadwerkelijk zelf kiezen of dat ‘jouw ding’ is of niet. Het feit dat ik ervoor kies om op langere termijn te reizen, betekent niet dat ik constant vakantie vier. Ik kies er alleen voor om locatieonafhankelijk te werken (de officiële term daarvoor is ‘digital nomad’), omdat dit mij persoonlijk gelukkiger maakt dan in een kantoor werken op een vaste plek. Ik denk sowieso dat locatieonafhankelijk werken de toekomst is.
 • Cosmetica nog niet standaard dierproefvrij is. Ja, er komen steeds meer merken bij die stoppen met het uitvoeren van dierproeven, maar dit bizarre fenomeen is nog lang de wereld niet uit. Niet echt meer van deze tijd toch? Bovendien, indien de cosmetica op basis van natuurlijke ingrediënten zou zijn, dan is het toch niet nodig om te testen op dieren? Helaas werken veel cosmeticamerken met chemicaliën waarbij de werking op ons lichaam en dat van de proefkonijnen niet bekend is. Stoffen die getest moeten worden op veiligheid, smeer ik sowieso liever niet op mijn huid. Voor meer over dierproefvrije cosmeticamerken verwijs ik je door naar de up-to-date lijst die Sopie van Naoki nauwkeurig bijhoudt.
 • Yoga onterecht als zweverig wordt veroordeeld. Is yoga zweverig? Niet bepaald. Ik ben sinds deze zomer yogadocente en heb geleerd dat de kunst van de yoga juist is om aanwezig te zijn in het hier en nu en te focussen op hoe je lichaam voelt. Je eigen lichaam, een van de meest concrete en belangrijke dingen in je leven. Met yoga blijf ik fit, maar het is ook een goede manier om bewust te worden hoe ik me eigenlijk voel en wat mijn lichaam nodig heeft. Naar jezelf leren luisteren. Wat toch een handige skill is in het leven.
 • GMO en pesticidenbedrijven als Monsanto, Dupon, Bayer en Syngenta nog steeds in business zijn. Met de meest vuile trucjes weten zij hun producten op de markt te krijgen (zo zijn er opvallend veel werknemers van de Food and Drug Administration tevens werkzaam geweest bij Monsanto en andersom) en houden ze uitkomsten van onderzoeken naar genetisch gemodificeerde voeding uit het oog van de voedingsautoriteiten en de bevolking. Zo hebben meerdere van deze megabedrijven miljoenen dollars neergelegd om te voorkomen dat GMO’s gelabeld worden en zo de consument onwetend te houden. Op ratten blijken de genetisch gemodificeerde producten in één van de laatste studies al vrij snel tot onvruchtbaarheid te leiden. De manier waarop GMO’s gemodificeerd worden is door met bepaalde bacteriën het DNA van het gewas te veranderen, zodat de plant hoge dosis Round-up (een veelgebruikte pesticide, ook wel bekend als Agent Orange uit de Vietnamoorlog) kan verdragen. Kortom, je krijgt dus niet alleen de door bacteriën veranderde (en dominante) DNA-structuur binnen, maar ook een hoge dosis bestrijdingsmiddelen. Hoe meer er gespoten wordt op deze genetisch gemodificeerde planten, hoe meer bestrijdingsmiddelen er nodig zijn. Ondanks deze horrorverhalen, liggen de supermarkten nog steeds bomvol producten met genetisch gemodificeerde ingrediënten (vooral gemodificeerd maïszetmeel is een beruchte). Meer hierover weten? Bekijk documentaires Food, Inc. en The world according to Monsanto. Via Greenpeace en March Against Monsanto vind je ook meer informatie. Goed nieuws: Duitsland, Frankrijk, Rusland, Italië, Oostenrijk, Griekenland, Slovenië, Servië, Kroatië, Letland, Schotland, Wales, Litouwen, Ierland en Polen hebben al aangegeven GMO’s te bannen. Nu Nederland nog!

Doet dit je niks? Dat kan. Wil je een reactie hieronder gaan plaatsen om te laten weten dat jij niet beïnvloed bent door media, culturele conditionering of bedrijven met grote marketingbudgetten? Bespaar jezelf de moeite, we zijn dat allemaal. Ben je verbaasd? Maakt deze informatie je boos? Verdrietig? Dat snap ik volledig. Ik heb me meer dan eens machteloos gevoeld over deze enorm veelomvattende zaken met een zeer negatieve lading en heb me serieus veelvuldig afgevraagd hoe het nu verder moet met de toekomst van de wereld en de hele mensheid.

Het goede nieuws? Iedereen die zich hier rot over voelt is iemand die potentieel een verandering teweeg kan brengen. Door een paar andere keuzes te maken, precies die keuzes die logisch en fijn zijn voor jou persoonlijk, draag je bij aan een betere wereld. Of dat nu betekent dat je vanaf nu alleen nog dierproefvrije cosmetica koopt, één dag per week minder vlees gaat eten of Greenpeace steunt in de strijd tegen GMO’s (en vele andere projecten): alle kleine stapjes bij elkaar, duurzame merken, innovatieve en groene ondernemers en bewegingen, die zijn wel de toekomst. En ik steun die initiatieven.

De reden dat ik deze post wilde delen ( en zo vurig is geworden) is omdat een betere wereld en een betere toekomst beginnen bij bewustwording en dat dit iets reëels is dat ons allen aangaat en dus misschien toch niet zo ‘alternatief’ als je dacht.

En ja, ik ben me ervan bewust dat ik op de foto shorts van H&M draag. Het is een oude foto, maar zie het als mijn manier om te laten zien dat ik ook lang niet alles perfect doe.

Volg me op: Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Bloglovin’ |

 


Old picture

People sometimes joke about me being a “hippie”. Even though I personally have a positive connotation with the word, I noticed sometimes I’m being judged for my ‘alternative ideas’ or that people are simply not taking me seriously.

I totally get where that is coming from. I put a blog online with a title that ryhmes and on there I share my travel stories, DIY ideas, tips and recipes for a natural lifestyle. Nothing particullary important about that. What I usually don’t share (online) very often, are the reasons behind my alternative point of view. This is because I like to keep it fun for myself and others. Who am I to tell you what you should or should not be doing?

With the knowledge I have, I make choices that feel good. Just as I want others to make choices that feel good to them. Whether you eat meat or not, buy natural or organic products and produce or not, whether you like surfing, travelling or none of the subjects on my blog (I am wondering though what brings you tot this page though?), that’s entirely up to you and no one else has anything to say about that.

What does bother me, is people judging on subjects they don’t know that much about. More often than I like, I get negative reactions to the choices I make and usually, I don’t pay much attention to these. The last few years I became more and more concious of things and gained new information by researching some studies and publications, watching documentaries and reading books. My new enlarged conciousness on certain things caused me to make several changes in my lifestyle. Why? Because I want to act in line with my beliefs and yes, I do feel I can be a small part of the change the world needs.

These last years, I came to the painful realisation that:

 • The media is not always showing (the whole) truth. Ever since I was fifteen I stopped watching the news, because the way things are presented by the media bother me and I’m quite sensitive. What I recently noticed, is that a couple of important global issues, like the bush fires in Indonesia, the demonstrations against TTIP or the new information that came out this year about the working conditions of employees in the fast fashion industry of H&M, Forever 21 and Zara, are not being shown so much. Despite it being really serious things that people need to be aware of.
 • The government and the food industry have way more influence on our believes of what is ‘healthy food’ than you might think. This is because there are so many financial interest that come along with it. In the Netherlands we have this saying ‘Melk is goed voor elk’ (meaning: milk is good for everyone.) Our grandparents grew up with strongly believing in this and still do, even though now it’s revealed as a big marketing trick. Also, the biggest Dutch producent of food and cosmetics of the Netherlands (Unilever), actively participates in political decision making on food, the enviornment and health. I think there is something very wrong with private companies making political decisions. I also completly understand people that just don’t know what to believe anymore. There’s so many interest and contradicting messaging. Even the degrees in nutricion are financed by organizations that benefit from maintaining certain believes in our society. How would you ever be able to get a objective advice? What became clear for me the last couple of years is that nature brought to us the perfect foods, in the form of fruits and vegetables. Plant based whole foods. Processing a food (whether it’s hyperconcentrating fat and sugar, adding conservatives, flavour enhancers or just cooking, baking or heating food) will never make it better than it was before. Nature can’t be improved upon. It’s designed to optimalize our body’s health. And whatever health guru’s will make you believe, there’s no shortcuts to health or feeling good.
 • If you recycle, properly dispose trash, only use public transfer and buy clothing secondhand for the rest of your live, you are still among the biggest polluters on the planet if you still buy meat from the bio industry. This is because they emit the highest amount of carbodioxide. Something to remind yourself of too is that buying is like voting (this was a big eye-opener for me), so you might want to stop voting for the bio industry and the way animals are treated and buy biological meat instead if you can’t live without. For more information check out this article and the documentary Cowspiracy (available on Netflix).
 • Going shopping and buying a new dress or T-shirt at H&M might not seem like a big deal, but it is. What you maybe did not know is the story behind ‘fast fashion’. The story of the employees in third world countries that are expected to work in terrible working conditions for ashtonishing low prices. This story is barely heard by the modern consumer. The Western companies work with freelance companies and therefore have the power to ask such low prices. If the companies don’t accept the low price they’re offered, they won’t have work at all. And that’s why it’s still happening. A mindblowing documentary on this is The True Cost (also avaible on Netflix) that came out this year. A must watch to know more about how this system works and the consequences.
 • Hormone-free contraception is not irresponsible. I have been using natural birth control for a year and a half now and know a couple of girls who do too, and none of us had any problems.
  I would say it’s more irresponsible to take in so much hormones to force your body towards an unnatural cycle, while half of the time that’s uneccesary (your body produces it’s own progesteron after ovulation). So read more about this girls! My review on the Lady-Comp can be found here.
 • Working a 9-5 office job doesn’t have to be the highest goal in life. You can actually choose if it’s ‘your thing’ or not. The fact that I choose for long term travelling and don’t fancy an office job whatsoever, doesn’t mean I am on permanent vacation. I just choose to work location independent (the official term for that is ‘digital nomad’), because this makes me a happier person than working in one place. I truly believe location independent working is the next big thing.
 • Cometics are not free from animal testing by default, unfortunately. Yes, there’s more and more brands quitting animal testing, but this bizarre phenomina is still happening. If these cosmetics were purely made out of natural ingredients, there wouldn’t be the need to test on animals, would there? I prefer to not put anything on my face that needs to be tested for stafety anyways. For a full up-to-date list on products free from animal testing, check out the list Sophie made on her website Naoki.
 • Yoga is wrongly viewed as esotheric. Since this summer I am a yoga teacher and I can tell you, yoga is not esotheric. The art of yoga is being present in the moment and focus on how your body feels. Your body is one of the most important and concrete things in your life. Yoga keeps me fit, but it’s also a way of feeling what my body needs. Listening to myself. Which is a pretty handy skill in life.
 • GMO and pesticide companies like Monsanto, Dupont, Bayer and Syngenta are still in business. With the most sneaky tricks (and employee exchange between Monsanto and the Food and Drug Administration), they get their products on the market. They also prevent research from being done and published to a larger audience to be able to keep selling their products as safe. Tests with rats proof the consumption of GMO’s leads to all types of problems and ever cancer and infertility in really early stages. GMO’s are created by changing the DNA of a plant (by using bacteria), so it is resistant to certain pesticides called Round-Up (that Monsanto also sells). You might know these pesticides better under the name of Agent Orange, that’s right, the poison used in the Vietnam war. All together you not only get in modified food with bacteria, but also high amounts of pesticides. The more the plants are sprayed, the more pesticides are needed. Despite all these horror stories, you still find foods with genetically modified ingredients in the supermarkets. Want to know more? Check out documentaries Food, Inc. and The world according to Monsanto. Greenpeace and March Against Monsanto are effective in demonstrating against this mega company. Good news: Germany, France, Russia, Italy, Austria, Greece, Slovenia, Servia, Croatia, Latvia, Schotland, Wales, Lithuania, Ireland and Poland already decided to ban all GMO’s. Now it’s time for the Netherlands to do so too.

If you are not impressed by all this, that’s okay. Do you want to reply below and tell me you are not a victim of media, cultural conditoning or company with big marketing budgets? Save yourself the trouble, we all are. Are you surprised, sad, angry? I can relate, because I do too. I felt so powerless a lot of times about these big issues with such a negative load. I often seriously wondered what the future of the world and mankind would look like.

The good news? Everyone that feels this is not right, has the potential to change something. Just by making different choices, the ones that are logica land feel good to you, you make a difference for the better. It doesn’t matter if it’s buying cosmetics free from animal testing, bring down the amount of meat you’re buying or start donating to Greenpeace: every little step counts. Just like every small sustainable and innovative brand, business or idea counts. I truly believe these are the future.

The reason I wanted to share this post (and the reason it became such a passionate one) is because it’s so important to realize that a better world starts with more people being aware of what is going on. That it is something real that impacts all of us and might not be as ‘alternative’ as you thought.

And yes, I do realize on the picture I am wearing H&M shorts. It’s an old picture and see it as my way to show you I am not perfect either.

Follow me on: Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Bloglovin’

Previous Post Next Post

You may also like

48 Comments

 • Reply Denise

  Mooi verwoord! Al een tijdje ben ik aan het lezen over de lady-comp (ook jou beide posts hierover) en ik kan niet wachten om dat ding te kopen als ik in NL ben! Alleen de gedachte al geen troep meer te nemen maakt me blij :) ik heb je blog pas een aantal weken geleden ontdekt (via via maar exact weet ik niet meer hoe) en ik vind het echt enorm leuk en interessant, aangezien ik zelf ook hierin geintereseerd ben allemaal ;) keep up te good work! Dit wilde ik even zeggen. Doei! X

  11 November 2015 at 11:59
  • Reply irisovergaauw

   Denise,bedankt voor je leuke reactie!:) Dat inspireert mij weer:) Haha, ik ben heel benieuwd wat je van de Lady-Comp vindt! Wanneer ben je weer in NL? Over hoe je mijn blog gevonden heb, misschien via Instagram? Of niet? Haha. Liefs

   11 November 2015 at 13:05
   • Reply Denise

    Jaa ik las op moderne hippies je verhaal, zo kwam ik ook op je insta en vervolgens op je eigen site ;) haha

    12 November 2015 at 09:45
    • Reply irisovergaauw

     Aha:)! Leuk:)!!

     13 November 2015 at 06:09
 • Reply Noortje

  Goed artikel Iris!
  Ik ga toch eens wat van die docu’s kijken.
  Ik zelf word me steeds meer bewust van alles wat we onszelf en de aarde aan doen.
  Ik maak however mini stapjes, om steeds een beetje meer in het reine met mezelf te komen.
  Wist je eigenlijk dat ik gestopt ben met het eten van vlees en vis? Eerst at ik alleen nog vis nu ook dat niet meer.
  Maar om het op alle gebieden (cosmetica, kleding, afval) in één keer allemaal anders te doen is voor mij te veel om te handelen en voor mijn omgeving ook. Het is een lastige weg maar we komen er wel :).

  11 November 2015 at 13:17
  • Reply irisovergaauw

   Hi lieve Noortje!
   Thanks voor je reactie:) Goed te horen dat jij er ook steeds meer mee bezig bent! En ik wist niet dat je ook vega bent:) Ik nu sinds een jaartje weer en ik mis het helemaal niet moet ik zeggen, er zijn zoveel andere lekkere dingen! En ja, het is teveel in één keer he? Voor mij gaat het ook stapje voor stapje hoor. Je kunt niet ineens radicaal alles omgooien zonder sane te blijven haha. Maar alle beetjes helpen he:) Liefs!!

   11 November 2015 at 13:46
 • Reply Georgina

  Hey lieve Iris,

  Wat heb je dat prachtig maar ook vurig verwoord en ik sta volledig achter. Ik vind het moedig en ik ben blij dat er ook mensen zijn die opstaan voor een betere wereld en niet alleen maar zeuren over hoe slecht het wel niet allemaal is.

  Ik loop al jaren te worstelen met al deze onderwerpen in mijn hoofd en heb menig discussies gehad met mensen in mijn omgeving. Ik vind het vooral frustrerend dat er zo weinig mensen opstaan en ook gaan creëren. Ik loop al jaren in mijn hoofd met de droom om ooit een project op te zetten; iets in de trant van een “leefschool” –

  Vind je het leuk om als je terug bent uit Nederland een keer samen te komen en te brainstormen? Ik zou het leuk vinden om een groep mensen bij elkaar te krijgen die samen deze onderwerpen aanpakken en ook creëren.

  Liefs Georgina

  11 November 2015 at 14:40
  • Reply Iris

   Hi Georgina! Wat een lieve reactie! Het is een lastig onderwerp soms om ter sprake te brengen, vooral in je naaste omgeving dat heb ik ook zo ervaren. Maar ben wel blij op deze post zoveel positieve reacties te ontvangen:) uiteindelijk staan toch veel mensen open voor verandering en dat maakt me erg enthousiast!
   Jouw idee klinkt ook erg leuk! Ben benieuwd hoe je dat zou vormgeven en het lijkt me zeker leuk om daarover te brainstormen eventueel met nog andere geinteresseerden! Wellicht kun je er een hele meeting van maken via een fb event bijvoorbeeld!:) let me know what you’re up to!
   Liefs Iris

   11 November 2015 at 14:53
 • Reply Sophie

  You write so elegantly without being preachy, and I absolutely adore your blog. And your humility and grace and presence in general – I’ve been missing you! Your post reminds me of one that I just read, written by Kathy Parker about her choices…she has made different food choices, but you both approach the issues from such a similar, heart-centered, non-judgmental point of view. Which makes it so much easier to talk about difficult things, doesn’t it? Her post is here: http://kathyparker.net/2015/10/26/dear-vegan-theres-something-i-have-to-say/

  11 November 2015 at 15:05
  • Reply Iris

   Ahh Sophie thanks for your kind words! I have been missing you guys too! Yes I guess talking from the heart makes a message go further:) And I will definetely check out Kathy’s post too! Enjoy Australia for me! We fly to Sri Lanka tomorrow!

   11 November 2015 at 15:11
 • Reply Ronan

  Good on ya Iris. Well said!
  As much as social media can be criticised for its “selfie culture” I think your message and others in the similar theme are slowly sinking into popular western culture. If not in our generation but maybe the next, I’m hopeful we’ll see a total worldwide shift in consciousness and we see people living in harmony with the planet rather than the greed of corporations taking over and destroying it.
  Keep up the good work!
  R

  11 November 2015 at 15:31
  • Reply irisovergaauw

   Ronan, thanks for your kind words! If that is the case, that would be amazing wouldn’t it?! :)

   13 November 2015 at 06:21
 • Reply Aad

  Prachtig verwoord Iris!
  Je bent voor mij ook een inspiratiebron geweest om bewuster te gaan eten. Dat ik me daardoor beter en energieker ben gaan voelen, is voor mij het bewijs dat gezonde natuurlijke voeding essentieel is voor je lichaam. Je merkt ook dat een hoop mensen langzaam tot dit inzicht komen en proberen een wijziging in hun eetpatroon aan te brengen. Helaas maakt nog niet iedereen de juiste keuzes. Jou blog draagt bij aan een beter inzicht op dit vlak, waardoor men misschien wel de juiste keuzes maakt!

  11 November 2015 at 16:17
  • Reply irisovergaauw

   Thanks pap:) you’re the best <3

   13 November 2015 at 06:20
 • Reply Geanne | It's About Beauty

  Wat een interessant artikel! Ik probeer ook steeds meer te letten op duurzaamheid, natuurlijke cosmetica, schoonmaakmiddelen etc. Als journalist wil ik alleen wel benadrukken dat het niet onze intentie is om de mens enkel te choqueren. En ook niet ieder medium doet dat. Maar je hebt zeker een punt als je zegt dat andere belangrijke zaken niet genoemd worden. Dit heeft te maken met de geografische afstand en de sociaal/emotionele afstand van de onderwerpen. Het is niet eerlijk, maar zou werkt de wereld blijkbaar. Hopelijk komt daar in de toekomst verandering in nu steeds meer mensen (waaronder ikzelf) op een andere manier naar de moderne samenleving kijken.

  11 November 2015 at 19:28
  • Reply Iris

   Hi Geanne!
   Bedankt voor je reactie! Ik wil ook zeker niet alle journalisten over één kam scheren. Het valt me gewoon op dat veel dingen wereldnieuws zijn en dagelijks met schokkende beelden voorbij komen, terwijl andere zo onderbelicht zijn. Je gaat je dan afvragen wie bepaalt wat er op het nieuws komt en wat daar de criteria voor zijn. Maar ik denk dat kritisch zulke dingen benaderen alleen maar gezond is! En leuk om te horen dat je zelf ook zo goed bezig bent:) zo maken we de wereld samen een stukje beter en informatie toegankelijker!

   11 November 2015 at 22:34
 • Reply Michel

  Hey Iris, ooit na het examen las ik je posts/blogs voor het eerst. De beste geschiedenisleerling van die lichting (no offence voor de anderen) was je. Ik vind het heel tof wat je allemaal doet, waar je allemaal heenreist en hoe je in het leven staat. Een heel aardse vraag: werk je er nog bij??
  On topic: ik ben een liefhebber van lekker eten, en eet ook (uiteraard bio) vlees, maar ook wij hebben lekkere vegadagen in de week :). Ik vind je eettips altijd erg leuk, heb ook al heel wat gemaakt van je recepten de afgelopen jaren. Verder zijn de misstanden in de voedingsstoffen/cosmetica/kledingindustrie me bekend, goed dat je dat allemaal aankaart!
  Live the life you love, en als je 19 maart in Holland bent, ik organiseer een grote lustrum reünie, dus wellicht kunnen we dan een biologisch wijntje drinken :-)
  Groetjes en blijf doen wat je graag doet: je eigen ding
  Michel Zorge

  11 November 2015 at 20:49
  • Reply irisovergaauw

   Hi Michel (ik vind hallo meneer Zorge een beetje raar klinken tegenwoordig haha!)
   Wat leuk om te lezen dat mijn blog zelfs mijn oud-docenten bereikt haha!:) Had ik nooit verwacht.
   Sowieso dat anderen mijn recepten ook echt maken haha. Over de werk kwestie: ja! ik heb een online bijbaantje als tekstschrijver en werk 16 uur per werk. Dat geld is voor mij genoeg voor levensonderhoud in deze goedkopere landen. Daarnaast werk ik hard aan deze blog en is het wel de bedoeling dat ik met mijn certificatie als yogadocente ook eens aan de slag ga! Dus druk aan de weg aan het timmeren. Ik hoop wel volgend jaar de master te kunnen doen waar ik mijn oog op heb laten vallen (professional writing in Falmouth, Engeland).
   Een lustrum reünie klinkt super leuk! Ik denk dat ik dan wel weer op Nederlandse bodem ben dus dat doen we dan zeker!
   Bedankt voor de leuke reactie!
   Liefs
   P.S. ik kan me niet voorstellen dat ik de beste geschiedenisleerling was haha, het was niet mijn favoriete vak (no offense;) maar ik werkte wel altijd heel ijverig voor school natuurlijk!

   13 November 2015 at 06:19
 • Reply Alexis

  nicely said! But a small keynote; even if you don’t eat meat but you do fly around the world to travel/work you’re still polluting the environment big time. It’s just what people want to sacrifice..

  11 November 2015 at 22:00
  • Reply Iris

   Hi Alexis!
   You are totally right here and I’m aware of that. The thing is: there is few alternatives. I use greenseat for compensation but that is not weighing up by any measures. I would never tell people to ‘stop eating’, but to consider eating differently. I would love to travel differently if there were any ways but for me to sacrifice travelling that is a difficult thing for me. Maybe in a couple of years I’d be ready for that but we’ll see. If i get the chance to travel over land or by boat I will, it’s just there’s not so many alternatives. And of course my lifestyle isn’t perfect either and I don’t claim it to be!
   But thanks for your input it’s a true point!

   11 November 2015 at 22:21
 • Reply SomewhatSceptical

  “On August 8, 2013 activists supported by Greenpeace destroyed a field test of Golden Rice in the Philippines. Greenpeace routinely complains that there has not been enough “testing” of GM crops for their impact on the environment and human health. Yet when scientists conduct field trials to test the environmental effects, or feed Golden Rice to animals and people to see if it works, Greenpeace destroys the tests and discredits the scientists.

  When Dr. Guangwen Tang and colleagues published their positive results of feeding Golden Rice to vitamin A deficient children in the Journal of Clinical Nutrition in 2009, Greenpeace accused the scientists of using children as guinea pigs for potentially toxic rice. There is nothing remotely toxic about vitamin A, it is an essential nutrient, yet Greenpeace’s condemnation resulted in news stories around the world that reflected their misinformation campaign to millions of people. Greenpeace has clearly lost its moral compass and is using its $300 million-plus income to stifle one of the most important advances in human nutrition and disease prevention.”

  11 November 2015 at 22:03
  • Reply Iris

   Oh please, where do you even get this information? Name your source. The fact that they call it ‘golden rice’ instantly tells you we are talking marketing here. They also make it seem like rice is amazing thing that’s so high in nutrients and goig to cure us all: we are talking rice here. Most of the time white rice that contains very little fiber and nutrients. Before leaving replys like this, check out the situation with modified corn in Mexico and how many people are ill and misshaped by the chemical waste and pesticide use on GMO’s. You can believe whatever marketing tricks you want but I’m not fooled. I know damn well what GMO’s an pesticides are not going to “magically save the world”, they are going to kill it instead. Especially with companies like monsanto owning the seeds with their rights/patents on modified seeds, which is also seriously messed up.

   11 November 2015 at 22:29
   • Reply SOMEWHATSCEPTICAL

    If you hate GMOs just because of Monsanto, you don’t deserve to voice out your opinion. You’re just as prejudiced as saying that all Muslims are terrorists just because of ISIS.

    10 December 2015 at 19:15
 • Reply Manon

  Mooi :)
  Ik bewonder je omdat je iedereen in zijn waarde laat maar het wel belangrijk vind om jouw mening te laten weten.
  My big inspiration! <3
  Always following your amazing experiences!

  11 November 2015 at 22:09
  • Reply Iris

   Ah thanks Manon!:) jij bent ook heel inspirerend zo lekker je eigen weg aan het gaan in Nieuw Zeeland!

   11 November 2015 at 22:35
 • Reply Renske

  Denk dat je de goede approach hebt. Het is belangrijk om mensen te laten zien wat je drijft en waarom je bepaalde keuzes maakt. Maar soms doen mensen dat op zo’n harde, verwijtende manier dat ze ook niemand anders inspireren. Dat zie je soms met vegetariërs en veganisten, snap hun point of view wel maar andere mensen uitschelden voor dierenmoordenaars zorgt er niet voor dat ze geen vlees meer eten. Het is ook veel makkelijker om iemand te inspireren minder vlees te eten, of vaker biologisch te kiezen.

  Ik ben zelf geen vegetariër maar eet wel bewust weinig vlees. Zeker in Nederland lukt me dat heel goed, en als ik dan vlees eet is het bijna altijd van de biologische slager. Nog steeds sturen mensen me wel eens een berichtje over vegetarische recepten die ze voor hun vrienden willen koken en dan denk ik: als ik 10 mensen inspireer om wat minder vlees te eten, help ik de wereld daar eigenlijk meer mee dan angry vegan te zijn.

  Vaak is het zo lastig want hoe meer je je erin verdiept hoe meer je je beseft dat er zooooveel dingen zijn om op te letten. Als je dan weinig vlees eet maar wel vis, welke vis is dan wel OK en welke niet? Wat is nou precies gezond en wat niet? Welke producten zijn op eerlijke manier verkregen en welke onder erbarmelijke omstandigheden? Zelf word ik wel bewuster en zet ik misschien maar kleine stapjes, maar anders word je ook overweldigd denk ik.

  Het is in ieder geval goed dat je mensen bereikt met je blog, juist door de positiviteit die het vooral heeft :)

  12 November 2015 at 02:50
  • Reply irisovergaauw

   Haha, ja heel herkenbaar. Je verandert iets en dan denk je : zo, ik ben helemaal goed bezig. Niets kan dit nog stuk maken. En dan lees/hoor/zie je weer iets dat je niet wist en dan denk je, oh nee, al die tijd doe ik dit al! Wat erg. En zo gaat het altijd door. Je kunt ook voor altijd dingen blijven veranderen en verbeteren maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je je hele leven met een schuldgevoel blijft lopen. Je maakt ook deel uit van een samenleving waarin nu eenmaal bepaalde ideeën en normen zijn genesteld. Maar het is goed om het voortouw te nemen in dingen waar je achter staat, zodat als mensen zien dat je gelukkig bent met je keuzes, die normen blijkbaar ook anders kunnen:) !Stapje voor stapje!
   Bedankt voor je reactie Renske:)!

   13 November 2015 at 06:12
 • Reply Iris

  Wat een geweldig stuk dit. Ik kan me er helemaal in vinden en ben zelf ook steeds meer aan het lezen hierover. Mijn leven is het afgelopen jaar al een heel stuk veranderd door onder andere de Groene Meisjes en hun blog. Ik eet bijna geen vlees meer en anders biologisch, ik koop alleen nog dierproefvrije make-up, recycle dingen en plastic en papier, enzovoort. Ook ik ben nog lang niet perfect, maar ik denk dat alle kleine beetjes helpen.

  12 November 2015 at 10:03
  • Reply irisovergaauw

   Wauw, super goed bezig! Je Instagram account is ook super inspirerend dus ik volg je nu:) De Groene Meisjes vind ik ook een hele leuke blog! Altijd leuk om zo weer inspiratie op te doen en een beetje betere keuzes te maken:)

   13 November 2015 at 06:08
 • Reply Galina

  Ik ben het eens met alle punten die je aanhaalt. Informeren is key en is de taak van de media. Het compleet negeren van zaken als verwoestende bosbranden en TTIP jaagt mij angst aan, want blijkbaar wordt er vanuit een bepaalde hoek besloten dat mensen hierover niet hoeven te worden geïnformeerd. Ik denk dat als de media hun taak van goed informeren naar behoren zouden volbrengen, de andere punten die je noemt een kleiner probleem zouden vormen want dan zou er meer bewustzijn bestaan. Erg goed stuk!

  13 November 2015 at 08:42
  • Reply Iris

   Dankjewel Galina! Ja, zeker een goed punt. Zo had ik er nog niet naar gekeken, maar daar ligt inderdaad de basis. Laten we hopen dat dit de komende jaren gaat veranderen (ik denk zeker dat blogs hier een rol in spelen, aangezien hier meer vrijheid is. Nadeel is natuurlijk weer dat het vaak lastig te achterhalen wat de bron is..)
   Bedankt voor je reactie!

   15 November 2015 at 10:34
 • Reply Marjolijn

  Wat ik vooral leuk vind aan je artikel is dat je zo eerlijk & open schrijft, leuk om eens concreet je ‘beweegredenen’ te lezen. Jammer om te lezen dat je vaak commentaar krijgt op je levensstijl en dat je je wellicht soms onder druk voelt staan om jezelf te verdedigen. Ik vind het juist heel erg fijn om te horen waarom je bepaalde keuzes maakt. Gelukkig kan ik me in heel veel van je ideeën volledig vinden:-) En ook als dat niet zo zou zijn, hoop ik dat ik mensen vrij genoeg laat zodat ze zelf kunnen kiezen waar ze zich goed bij voelen. In ieder geval; dankjewel voor het delen van je ideeën en keep up the good work!

  14 November 2015 at 21:42
  • Reply Iris

   Dankjewel voor je reactie Marjolijn! Ik vond het best spannend mijn beweegredenen op ‘papier’ te zetten, maar het heeft me juist (onverwachts) enorm veel steun gegeven! Dat maakt me optimistisch dat veranderingen eraan zitten te komen. Ook leuk dat je je er wel in kunt vinden!

   15 November 2015 at 10:35
 • Reply Kim

  Wat heb jij een onwijs leuke blog zeg! Ik kom hier nu voor het eerst maar kan me zo in jouw visie vinden! Zelf schrijf ik daarom regelmatig over duurzame mode om mensen te laten zien dat dit zo mooi kan zijn. Ik ben al van jongs af aan gek op mode maar ben door ziekte er heel anders naar gaan kijken. Het is een luxe product en we mogen zo blij zijn met alle mogelijkheden die wij hebben die tegelijkertijd het voor anderen zo moeilijk maakt. Het is niet eerlijk en inderdaad wat je zegt; de media stuurt ons. Gelukkig hebben we zelf ook een platform waar we onze visie kunnen delen :)

  15 November 2015 at 09:49
  • Reply irisovergaauw

   Ah wat goed! Net even een kijkje genomen op je site. Wat een leuke en mooie website heb je! Blijf je zeker volgen:)! Fijn inderdaad dat blogs kunnen helpen met een minder gefilterde blik. Zo staan we sterk!

   18 November 2015 at 06:34
 • Reply Sonja

  Wat mooi en sterk geschreven. Ik ben net bij toeval op je site terecht gekomen maar ik vind het tot nu toe ontzettend inspirerend, dus ik ga je meteen volgen en ben heel benieuwd naar jou en je blog! Echt supergoed dat er mensen zijn zoals jij die anderen proberen meer bewust te laten worden.

  16 November 2015 at 15:15
  • Reply irisovergaauw

   Bedankt Sonja voor je lieve reactie!:) Doet me goed dat te horen!

   18 November 2015 at 06:32
 • Reply Otto

  Hey Iris, wat leuk geschreven! Ik vond het echt kostelijk om te lezen. Vooral dat stukje over de media, de overheid, het milieu, arbeidsomstandigheden… Ik denk ook dat als we allemaal onze kop in het zand steken de wereld snel een stuk beter zal worden. Tenminste, een vereiste is natuurlijk wel dat we ons spaargeld uitgeven aan vliegtickets. Veel geklaag, weinig substantie, zoals gewoonlijk.

  Ga vooral zo door :)

  17 November 2015 at 23:03
 • Reply Iris

  Otto, wat lief dat je me een persoonlijk berichtje stuurt om me er even aan te herinneren dat ik – verrassing – ook niet perfect ben! (Zie mijn reactie hierboven over de vliegtickets), verder koop ik geen kleding meer waarvan ik niet weet waar het gemaakt is, eet ik veganistisch, heb ik geen auto, spaar ik altijd plastic uit door zelf tassen mee te nemen bij het boodschappen doen en heb ik over het algemeen een groot hart om het goede te doen. Welke van bovenstaande dingen kan jij afstrepen?

  Denk dat als we allemaal zo sarcastisch worden als jij, de wereld ook snel een betere, maar ook een gezelligere, plek wordt!
  Laten we het even leuk houden graag.

  18 November 2015 at 02:10
 • Reply The sea is my cup of tea - The most popular blogposts of 2015 • The sea is my cup of tea

  […] 10. Mijn alternatieve hippie ideeën Dit is de post die met kop en schouders boven de rest uitsteekt! Ik twijfelde eerlijk gezegd heel erg om deze post te delen, maar ben blij dat jullie mijn overtuigingen toch kunnen waarderen! […]

  27 December 2015 at 11:38
 • Reply Ilse

  He Iris, nog een reactie van mij. Ik zie dat we nog meer op een lijn zitten dan ik dacht. Super-interessant wat je allemaal deelt, leuk! Ik ga het in de gaten houden :)!
  Ilse recently posted…voor bij de thee | havermoutkoekjesMy Profile

  2 January 2016 at 12:49
  • Reply Iris

   Hi Ilse:)! Leuk dat je met dezelfde dingen bezig bent! Zo fijn om online in contact te komen met like-minded mensen!!

   2 January 2016 at 13:04
 • Reply The sea is my cup of tea - 5 things all women should know • The sea is my cup of tea

  […] mijn artikel over mijn alternatieve ‘hippie’ ideeën eerder zo goed werd ontvangen, besloot ik opnieuw te schrijven over mijn alternatieve ideeën. Dit […]

  3 January 2016 at 15:14
 • Reply Inspirerende Blogs - deel II | her human universe

  […] The sea is my cup of tea: The truth behind my alternative ideas […]

  26 January 2016 at 12:33
 • Reply Jenna

  Iris,

  Wat ben jij een prachtig mens,
  Eerlijk, Bewust en zeker inspirerend.

  Door mensen zoals jij komen andere mensen in beweging.
  Ik vind dat een sterke mening iets is waar je trots op mag zijn, Het toont kennis (over onderwerpen maar) vooral over jezelf, en dat laat je hier zeker zien.

  zelfs door mijn laptopschrempje weetje the Goooodvibes te brengen!
  Thanks voor dat:)
  (Haaah en als je een retreat gaat beginnen kom ik zeker langs voor een goede surf en yoga lesjes)
  Liefs,

  29 January 2016 at 19:27
  • Reply Iris Overgaauw

   Hi Jenna,

   Super bedankt voor je lieve berichtje:)! Ik heb pas het afgelopen jaar geleerd trots te zijn op mijn ideeën en meningen en durf nu te zeggen waar ik voor sta. Ik denk dat dat maakt dat sommige mensen zich niet met je kunnen identificeren, maar anderen des te meer.
   Je complimenten worden zeker gewaardeerd:)! En ja, tegen die tijd moet je zeker langskomen!!

   Liefs

   31 January 2016 at 06:32
 • Reply Mariëlle

  Wat mooi geschreven! Sinds 2015 ben ik langzaamaan begonnen met meer ontdekken en in 2016 heb ik mezelf echt kunnen vinden. Nu, in 2017, uit ik mij zoals ik ben! Al ben ik nog niet helemaal hoe ik het zou willen (denk aan vegan), ik ben wel onderweg en doe heel erg mijn best!

  8 April 2017 at 19:22
  • Reply Iris Overgaauw

   Hi Mariëlle! Ik denk dat het helemaal niet erg is dat je nog doelen en idealen hebt voor de toekomst, zolang je je goed voelt bij hoe je nu bent en de keuzes die je maakt:)! Dit artikel is alweer wat verouderd, en ook ik ben weer gegroeid! Zo was ik nog helemaal niet bezig met zero waste destijds, terwijl dat nu steeds meer mijn interesse heeft. Ik geloof dat het belangrijk is om het stapje voor stapje te doen, je kunt niet alles in één keer perfect doen! Liefs en bedankt voor je leuke reacties!

   9 April 2017 at 14:54

  Leave a Reply

  Share your latest post