Follow:

Vegan black bean brownie recipe

Vegan black bean brownie recipe

English version below

Dat je van (zwarte) bonen en kikkererwten heerlijke brownies kunt maken wist ik al langer. De bonen proef je namelijk helemaal niet terug in het eindresultaat, maar de brownie houdt er wel dat fudgy karakter aan over – en dat is wat mij betreft precies wat brownies zo lekker maakt. Dit recept is het resultaat van veel experimenteren met verschillende receptjes en de absolute winnaar. Het recept is bovendien geheel plantaardig en vrij van gluten, noten, olie en toegevoegde suiker. Ik had nog wat tijd over vandaag en zondagen zijn voor bakken en (jezelf) trakteren toch?

Ingrediënten:
250 gram uitgelekte zwarte bonen
150 gram glutenvrij havermeel (blend 200 gram havermout tot meel)
2 rijpe bananen
9 ontpitte dadels
2 “flax eggs”* of gebruik twee maal een egg replacer (bijvoorbeeld van Orgran)
7 eetlepels cacaopoeder
1 theelepel natrium bicarbonaat (baking soda)
4 theelepels kaneel
1 theelepel vanillepoeder
2 blokjes fijngehakte pure chocolade
optioneel: extra zoetmiddel zoals agavesiroop naar smaak

* met een flax egg bedoel ik een eetlepel lijnzaadmeel, gemengd met 2,5 eetlepel water en dit vervolgens vijf minuutjes laten staan.

Werkwijze:
Mix alle ingrediënten, behalve het havermeel en de chocolade, in een blender of keukenmachine – of met de staafmixer – tot een glad mengsel. Schep vervolgens het havermeel erdoorheen en de fijngehakte pure chocolade. Bekleed een bakblik met bakpapier en verdeel het mengsel over de bakvorm. Bak je brownie gaar in 25 minuten op een temperatuur van 180 graden.

Vegan black bean brownie recipeVegan black bean brownie recipeVegan black bean brownie recipeVegan black bean brownie recipe

Wat denken jullie ervan? Is deze brownie het proberen waard? En heeft iemand nog een goede tip voor een lekkere topping of een variatie om het helemaal af te maken? Hoor het graag in de comments!

Follow me on: Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Bloglovin’


Vegan black bean brownie recipe

That (black) beans and chickpeas make the perfect base for a brownie is something I already knew. You will never know there’re beans in the recipe once you taste the end result, plus the beans give you that fudgy bit – which is the best thing about brownies if you ask me. This recipe for gluten-free vegan brownies is the absolute winner after experimenting with a lot of them. This recipe is plant based, low fat and free from gluten, nuts, soy, oil and added sugars. I had extra time today and don’t you agree that Sundays are for baking and treating yourself?

Ingredients:
250 grams of rinsed and drained black beans
150 grams of (gluten free) oat flour (just blend 200 grams of rolled oats to get flour)
2 ripe bananas
9 dates without the seed
2 “flax eggs”* or use two egg replacers (for example from Orgran)
7 tablespoons of cacao powder
1 teaspoons of baking soda
4 teaspoons of cinnamon
1 teaspoons vanilla powder
2 pieces of finely chopped pure chocolate
optional: extra sweetener (like agave syrup) if preferred

* with a flax egg I mean mixing a spoon of flax flour with 2,5 spoons of water and leaving it to rest for five minutes.

Instructions:
Mix all ingredients, except for the oat flour and the chocolate, with a blender or mixer, until you get a smooth batter. Then add the oat flour and chocolate. Line a baking tray with parchment paper and spread the batter evenly. Then bake at 180 degrees for 25 minutes until a toothpick comes out clean.

Vegan black bean brownie recipeVegan black bean brownie recipeVegan black bean brownie recipeVegan black bean brownie recipe

What do you think? Would you try this recipe? And does anyone have a good tip for a nice topping to go along with it? Would love to know your thoughts!

Volg me op: Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Bloglovin’

Previous Post Next Post

You may also like

3 Comments

  • Reply Desi

    Wat een leuke blog heb je! En dit recept klinkt echt heerlijk. Ik maak wel vaker brownies met zwarte bonen en ik vind het zo grappig dat je dat dus totaal niet terug proeft.
    Desi recently posted…Happy tip: bloemen uitdelen aan vreemde mensenMy Profile

    23 March 2016 at 11:43
    • Reply Iris Overgaauw

      Hi Desi! Dankjewel, goed om te horen:)! En ja, leuk he?! Ik vind het leuk om mensen het te laten proeven en vervolgens te choqueren met wat er eigenlijk inzit haha;) Raden ze nooit! En de textuur wordt er zo goed van voor brownies!

      23 March 2016 at 11:45
  • Reply The sea is my cup of tea - Minimalizing: selling my stuff at the IJhallen market Amsterdam • The sea is my cup of tea

    […] Maak vooraf een aantal grote kannen (gember)thee om op te warmen en doe aan meal prepping. Ik maakte de meiden blij met deze heerlijke zelfgebakken vegan brownies! […]

    24 March 2016 at 19:36
  • Leave a Reply

    Share your latest post