Follow:

Veggie spread recipes: three awesome flavours

Veggie spreads

English version below

Als je je afvraagt wat je nu weer op je cracker, boterham, knäckebröd, rijstwafel, taco of boekweitpannenkoek moet smeren, heb ik het antwoord: deze zelfgemaakte groentenspreads. Onlangs postte ik een recept om zelf echte Israëlische hummus te maken, wat vrij veel tijd kost. Deze groentenspreads daarentegen zijn in een blenderdraai gemaakt en als je een extra grote portie maakt hoef je de rest van de week helemaal niets meer te doen! Luxe hè?

1. Pompoenhummus (meest rechts op de foto)

Benodigdheden:
250 gram kikkererwten (óf laten weken en zachtgekookt, óf uit blik)
450 gram pompoen (je kunt verse pompoen gebruik of lekker makkelijk uit de diepvries)
100 gram tahin
Twee eetlepels tomatenpuree
5 tenen knoflook
1 ui
Komijn
Paprikapoeder
Allereerst snij je de ui en knoflook fijn en kook je dit zacht in een laagje water. Gooi dit water niet weg want je kunt (een gedeelte) later aan de hummus toevoegen. Blend of mix vervolgens alle ingrediënten en breng op smaak met de kruiden.

2. Pittige paprika spread (boven op de foto)

Benodigdheden:
Twee puntpaprika’s
75 gram cashewnoten
Halve chilipeper (zonder pitjes)
1 eetlepel paprikapoeder
1 teen knoflook
Zwarte peper
Cayenne peper poeder

Allereerst, snijd de puntpaprika’s en rooster ze in de oven op 180 graden tot de velletjes loslaten. Blend eerst de cashewnoten tot een bloemachtige consistentie. Voeg vervolgens de ontvelde paprika’s en overige ingrediënten toe. Je kunt ervoor kiezen om de halve chili peper, het cayenne peper poeder toe te voegen, of beide. Afhankelijk van hoe pittig jij hem wilt hebben!

3. Zwarte bonen spread (meest links op de foto)

Benodigdheden:
250 gram zwarte bonen
4 tenen knoflook
1 ui
Hand koriander
Kurkuma
Komijn

Dit recept is het makkelijkste van allemaal. Snijd eerst de ui en knoflook fijn en kook deze in een laagje water zacht. Gooi het water niet weg maar bewaar dit zodat je het later kunt toevoegen indien gewenst. Vervolgens simpelweg alle ingrediënten blenden of mixen en eventueel meer kruiden toevoegen als je dat nodig vindt.

Ik vind het lastig om van deze drie mijn favoriet aan te wijzen, elke spread heeft zijn eigen pluspunten. Zo is de zwarte bonen spread kruidig, de paprika spread pittig en de pompoenhummus romig. Eigenlijk moet je ze dus allemaal eens maken, voor op je eigen boterham of om op een feestje te serveren.

P.S. Volg me ook op Facebook, Instagram, Bloglovin’, Twitter en Pinterest!

—————————————————————————————————————————————————————————————————

If you’re wondering what to put on your cracker, sandwich, crispbread, rice cracker, taco or buckwheat pancake this thime, I have got the answer for you: homemade, healthy veggie spreads! Recently I posted an article about how to make your own real Israelian hummus, which tastes amazing but takes some time. These veggie spreads on the other hand are quickly made and if you make some extra you are supplied for the entire week!

1. Pumpkin hummus (right on the picture)

You will need:
250 grams of chickpeas (either use dried ones, soaked and cooked, or use canned ones)
450 grams of pumpkin
100 gram of tahini paste
Two spoons of tomato paste
5 cloves of garlic
1 onion
Cumin
Paprika powder

First chop the onion and garlic and cook in a small amount of water till it’s soft. Don’t throw this water out because you might need to add it to the hummus later. Blend or mix all of your ingrediënts and use as much of the spices and the leftover water as you like.

2. Spicy bell pepper spread (top one on the picture)

You will need:
Two bell peppers
75 grams of cashew nuts
Half of a chili pepper (no seeds)
1 spoon of paprika powder
1 clove of garlic
Black pepper powder
Cayenne pepper powder

First, cut the bell peppers into smaller pieces and roast at 180 degrees untill the skin of the bell peppers comes of. Everything needs to be blend, but it’s best to blend the cashew nuts first until they have the consistency of flour. Next, add the bell peppers without the skin and the rest of the ingrediënts. Depending on how spicy you want your spread to be you can add the chili pepper, the cayenne pepper powder, or both.

3. Black bean spread (left on the picture)

You will need:
250 grams of black beans (either use dried ones, soaked and cooked, or use canned ones)
4 cloves of garlic
1 onion
Handful of coriander
Tumeric
Cumin

This recipe is the easiest of all, it also has least ingrediënts. First chop the onion and garlic and cook in a small amount of water till it’s soft. Don’t throw this water out because you might need to add it to the hummus later. Blend or mix all of your ingrediënts and use as much of the spices and the leftover water as you like.

I really can not tell you which one of these is my favorite, they all have something special. The bean spread is well seasoned, the bell pepper spread is spicy and the pumpkin hummus is creamy. Therefore, you have to try them all! Either for your own sandwich or serving it as a dip on a party!

P.S. You can also follow me on Facebook, Instagram, Bloglovin’, Twitter and Pinterest!

Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

  • Reply Iris Vink

    Oeh de pittige paprika spread lijkt me erg lekker en ga ik binnenkort maken! Bedankt voor het recept :).

    20 June 2015 at 21:08
  • Leave a Reply

    Share your latest post