Follow:

Zero-waste living interview: how the girls behind the Emma + John blog are saving the world

zero-waste Emma + John
English version below

Zoals ik in de laatste post al aangaf, is mijn groene voornemen voor 2017 om me bewuster te worden van mijn plasticconsumptie. Aangezien ik dat best een omschakeling vind, besloot ik om hulp in te schakelen. En wie kan ik hier beter vragen over stellen dan Nicky en Jessie van de zero-waste blog Emma + John? Deze inspirerende meiden leven zoveel mogelijk afvalvrij, wat ook wel een zero-waste levensstijl wordt genoemd. Zoals de meiden zelf zeggen: “we realiseerden ons dat het een keuze is om veel afval te produceren”. Maar waar kun je dan boodschappen doen? Hoe was je je haar? Kun je nooit meer een zak chips kopen? Voor het antwoord op deze vragen laat ik zusjes Nicky en Jessie zelf aan het woord: je zult zien dat minder afval produceren vooral een kwestie is van het aanpassen van vastgeroeste gewoontes. Zelf zit ik nog midden in dit proces, maar ik vind het wel razend interessant. Het begint bij bewustzijn, toch?

Waar kwam het idee om zonder plastic te leven vandaan?
In december 2014 zijn we begonnen met leven met minder afval. We waren toen al veel met duurzaamheid bezig en hadden een duurzaamheidsvereniging opgericht. Per toeval zagen we op social media artikelen voorbij komen over zero waste in Amerika en realiseerden we ons dat het een keuze is om veel afval te produceren. En dat we daar niet achter stonden. We stonden toen allebei op het punt om te verhuizen en besloten dat dit hét moment moest zijn om zelf te proberen te leven zonder afval. Inmiddels zijn we ruim twee jaar verder en kopen we alles zonder plastic. We hebben af en toe recyclebare kartonnen of glazen verpakkingen, maar verreweg het meeste kopen we helemaal zero waste in onze eigen zakjes en bakjes.

Op wat voor manier geeft een zero-waste levensstijl jullie voldoening?
Het is ontzettend leuk om nieuwe mensen te leren kennen; simpelweg doordat je een praatje met ze maakt vanwege je levensstijl. In de verpakkingsarme supermarkt (De Nieuwe Graanschuur in Amersfoort) kent iedereen ons inmiddels bij naam en kletsen we regelmatig over nieuwe ontwikkelingen. Daarnaast krijgen we ook heel veel leuke reacties op ons blog. Mensen willen meer weten over zero waste of zijn benieuwd naar onze drijfveren. Dat is voor ons natuurlijk ook heel erg tof om mee te maken.

Als je een stap wilt zetten richting minder plastic consumeren, welke verandering maakt dan het grootste verschil?
Begin met iets simpels, iets wat je vol kunt houden. Neem bijvoorbeeld altijd een (RVS)fles water mee of haal je koffie in je eigen beker in plaats van een wegwerpbeker. Je kunt ook altijd je eigen tasje meenemen of jezelf aanleren om je drankjes zonder rietje te bestellen. Super simpele veranderingen die zéker impact hebben; de helft van het plastic in de plasticsoep bestaat uit wegwerpplastic!

Wat zijn jullie favoriete zero-waste essentials?
Het is natuurlijk makkelijk om altijd een flesje water en een linnen tasje in je tas te hebben, maar er zijn nog veel meer manieren om zonder afval te leven. Zo poetsen we onze tanden met een bamboe tandenborstel, hebben we altijd bestek bij ons, kopen we zoveel mogelijk tweedehands en gebruiken we een oldschool safety razor in plaats van wegwerpscheermesjes. Op onze blog delen we nog veel meer tips.

zero-waste Emma + John

Wat zijn dingen waar jullie tegenaan lopen en lukt het om altijd 100% zero-waste te leven?
Snacks to go, dat was even wennen. We reizen veel met de trein (want we hebben geen auto) en stonden vaak op het station in de Kiosk te kijken naar wat we konden kopen. Alleen een banaan of appel was zonder verpakking verkrijgbaar. Nu maken we meestal zelf snacks als we weten dat we de volgende dag de deur uit zijn, of kiezen we voor onverpakte chocoladenoten, dadels of koekjes. Biologisch én lekker!

Helemaal 100% zero waste leven lukt overigens nooit. Je zult altijd onvermijdbaar afval hebben; bijvoorbeeld medicijnen kun je onmogelijk zonder verpakking halen. We hebben dan ook nog wel een klein beetje afval, maar geen plastic. Ons afval bestaat uit kattengrit en etensresten. Dit kunnen we nog niet goed composteren. Soms begraven we de schillen en etensresten in het waterwingebied, maar in de winter is dat natuurlijk niet mogelijk. Gelukkig komt er als het goed is een Stadswormerij in Amersfoort, waar je je groenafval heen kunt brengen. Onze boodschappen doen we afvalvrij, heel af en toe hebben we een glazen potje. We hebben eigenlijk alleen af en toe afval als we bijvoorbeeld per post iets toegestuurd krijgen. Plastic komt er in principe helemaal niet in, alleen het dieetvoer voor onze kat kopen we in grote plastic verpakkingen van 9 kilo.

Ik denk dat het belangrijkste bezwaar voor veel mensen is dat zero-waste leven meer tijd kost. Hebben jullie het idee dat deze manier van leven jullie veel tijd en geld kost?
Verbazend genoeg is dat niet zo. Wij kopen nu alles lokaal, biologisch, onverpakt en in precies de juiste hoeveelheid en zijn eigenlijk net zoveel geld kwijt als een paar jaar geleden toen we groenten in plastic, maaltijdsalades en tussendoortjes in de supermarkt kochten. In november hebben we onze uitgaven bijgehouden en kwamen we erachter dat het best wel meeviel. Als we op onze uitgaven zouden letten (we kopen nu gewoon alles waar we zin in hebben) zouden we zelfs heel veel geld kunnen besparen; je koopt geen onnodige snacks meer en kunt heel goedkoop bijvoorbeeld zelf wraps of deodorant maken; allemaal super cheap. Zero waste leven kost niet veel tijd, de meeste tijd gaat zitten in het uitzoeken waar je dingen kunt kopen. Daarom hebben wij een online kaart gemaakt waar we alle winkels met onverpakte producten hebben verzameld. Je vindt hem op onze blog.

Hoe ziet een middagje boodschappen doen er bij jullie uit? Hebben jullie tips/(web)winkels voor kopen in bulk?
Jessie gaat twee keer per week na het sporten langs de verpakkingsarme winkel. Daar koopt ze groenten, fruit, noten, pasta, granen, dadels.. alles in haar eigen zakjes. Als we ‘nat’ eten of bijvoorbeeld meel, kruiden of bloem nodig hebben, nemen we glazen weckpotten mee. Anders doen we alles in onze eigen home made stoffen zakjes. Na de verpakkingsarme winkel rijdt ze door naar onze favoriete biologische bakker. Daar halen we vers brood. Soms halen we meteen twee broden en vriezen we er eentje in. Mochten we tijdens de week ineens bepaalde dingen niet meer in huis hebben halen we het erbij, maar eigenlijk zijn we met deze twee fietsritjes (van ongeveer 20 minuten) al helemaal klaar!

zero-waste Emma + John

Een overzicht van winkels vind je op emmajohn.nl. Een handige webwinkel is de Biologische Toko, waar je alles in (papieren) grootverpakkingen kunt kopen.

Is zero-waste ook te doen als je bijvoorbeeld al een specifiek dieet volgt (zoals glutenvrij, veganistisch) of wanneer je alles biologisch koopt? Of alle drie, zoals ik haha.
Biologisch maakt het zeker makkelijker! Veganistisch ook. ‘Fancy’ veganistische producten zoals burgers, ijs of sojayoghurt zullen lastiger verpakkingsvrij te halen zijn, maar deze hebben wij uit ons dieet geschrapt. We kiezen in plaats daarvan ervoor om, als we zin hebben in zulke producten, gewoon lekker buiten de deur te eten. Ook glutenvrije pasta kun je bij de verpakkingsarme winkel halen of in je eigen zak bij de bakker halen. Pasta, wraps of andere producten met gluten kun je natuurlijk ook altijd zelf maken – hoewel dat wel iets meer tijd kost.

Hebben jullie praktische tips op het vlak van plasticvrije..
.. boodschappen?
Kies voor biologische, lokale seizoensgroenten; die zijn bijna altijd zonder verpakking omdat ze geen lange afstand hoeven af te leggen! Kijk ook eens bij de markt in je buurt wat ze aan aanbod hebben.

.. cosmetica?
In het begin vonden we shampoo erg lastig, maar inmiddels zijn we heel tevreden met onze shampoo bars. Verder is het heel makkelijk: bamboe tandenborstel, DIY deo, tandpasta in vaste vorm, safety razor en make-up in gerecyclede verpakking van bijvoorbeeld Boho cosmetics of Zao. In plaats van droogshampoo gebruiken we wat maïzena met cacaopoeder en in plaats van foundation maken we ons eigen mineral powder met arrowroot powder, bietenpoeder en bentonite clay. Mascara kun je ook zelf maken, maar wij gebruiken de mascara in een glazen potje van Lush.

Emma + John zero-waste blog

.. kleding?
Onze garderobe bestaat uit een mix van tweedehands en duurzame merken. Tweedehands is meer zero waste, maar we willen ook de duurzame kledingindustrie stimuleren; dat is natuurlijk zeker een goed tegengeluid op alle fast fashion die je nu overal ziet. We kijken altijd naar de labels: polyester of nylon komt er bij ons niet meer in.

.. electronica?
Onze oordopjes zijn bijvoorbeeld van House of Marley; een supertof duurzaam merk. Verder is bij ons ‘tweedehands’ de holy grail; onze versterker, platenspeler en iPod zijn bijvoorbeeld allemaal tweedehands. Onze telefoon is de enige echte Fairphone; een supergoed merk.

.. cadeautjes en feestjes?
Geef ervaringen! Het is zoveel leuker om een tripje ergens naartoe te krijgen dan een zoveelste doos chocola. Op ons blog hebben we allemaal alternatieven voor ‘standaard’ cadeautjes en geven we heel veel tips. Oh… En neem altijd je eigen mason jar mee als je naar een feestje gaat, zodat je geen wegwerpbekertjes hoeft te gebruiken.

Wat zouden jullie als tip willen geven aan degenen die leven met minder plastic overwegen?
Per jaar wordt meer dan 250 miljoen ton plastic geproduceerd, waarvan ieder jaar gemiddeld 4,7 miljoen ton plastic in de zee terechtkomt. Dit leidt onder andere tot een miljoen dode zeevogels en 100.000 dode zoogdieren per jaar.
Vijftig procent van het plastic dat we gebruiken is bestemd voor eenmalig gebruik, zoals plastic tasjes, rietjes en koffiebekers. Skip die wegwerpproducten en ga op plasticdieet! Check onze blog voor alle tips of kijk op plasticdieet.nl voor jouw persoonlijke programma. Together we can save the world, one jar at the time!

zero-waste Emma + John
Mijn less-waste journey
Zelf vind ik het niet altijd even makkelijk om plastic te laten liggen, vooral als je niet goed voorbereid bent. Ik denk ook dat het een kwestie van wennen is. Na dit inspirerende interview ben ik dus alvast actie gaan ondernemen en heb ik een aantal stappen genomen om minder (plastic) afval te gaan produceren. Ben je benieuwd? Dit doe ik al:

 • Ik neem mijn canvas tas altijd mee naar de winkel plus wat zakjes van biologisch katoen voor groenten en fruit bijvoorbeeld
 • We kopen nu biologische havermout, boekweitmeel en bonen in bulk (wel in plastic), ik wil gaan kiezen voor grootverpakkingen van papier via de webshop die in het interview is genoemd
 • Ik heb me verdiept in waar ik biologisch groente en fruit kan krijgen in de buurt: ik ben uitgekomen op de Weilandwinkel bij de Bieslandhoeve voor onder andere lokale groente en fruit en op woensdag is er in Den Haag een biologische markt. De rest koop ik dus in bulk online, aangezien er bij ons in de buurt geen verpakkingsvrije winkels zijn
 • Ik was me met verpakkingsvrije zeep en shampoo van de Lush (jaja, ik ben sinds kort helemaal om en was mijn haar met een shampoo bar! Verassend genoeg vind ik dit heel erg fijn!)
 • Ik scheer me met een safety razor, daar had ik eerder al over geschreven voor Moderne Hippies
 • Ik gebruik geen make-up dus dat is makkelijk!
 • Als deodorant vul ik een flesje steeds met een deel mineraalwater en een deel fijngehakte zoutsteen, gecombineerd met een beetje kokosolie is dit echt het perfecte recept voor mij
 • Ik gebruik etherische olie in glazen flesjes als parfum
 • Afgelopen jaar ben ik overgestapt op period panties en een menstruatiecup (nu iets nieuws aan het uitproberen!) in plaats van maandverband en tampons
 • Kleding koop ik alleen bij duurzame merken die vaak kartonnen labels gebruiken of, zoals onder andere HOESSEE en Pretty&Fair doen, zelfs voor groeipapier kiezen. Ook koop ik veel tweedehands, wat natuurlijk automatisch verpakkingsvrij is!

Daarentegen zoek ik juist nog tips voor:

 • Plasticvrije biologische kruiden in papieren zakjes of vergelijkbaar
 • Vitamine E olie, ik gebruik nu die van het merk Erica en ben daar heel blij mee! Ik zoek dus een vergelijkbaar product zonder plastic verpakkingsmateriaal of in grootverpakking
 • Een goed recept of alternatief voor tandpasta
 • Vervanging voor een elektronische tandenborstel en de opzetstukjes, aangezien ik met een normale tandenborstel mijn tandvlees kapot maak (ik heb echt alles al geprobeerd!)
 • Goede planning skills om te plannen en dingen voor te bereiden, zodat het niet nodig is om onderweg eten of drinken aan te schaffen in plastic verpakking

Dit is nu een relatief korte lijst, maar ik weet zeker dat er veel meer vragen boven zullen komen drijven de komende maanden. Ik ben nog maar net begonnen met meer bewustzijn creëren en heb nu de dingen veranderd die ik niet zo moeilijk vond om aan te pakken! Ik ben dus zeer benieuwd waar ik tegenaan ga lopen en wat me juist makkelijk af gaat!

Zero-waste event
Nog een leuke bonus tip: dinsdagavond 14 maart komt internationaal bekende zero-waster Bea Johnson een lezing houden in Amsterdam, bij Pllek. Dit zero-waste event is geregeld door Nicky en Jessie en ik ben er zeker bij om inspiratie op te doen! Tickets zijn hier verkrijgbaar. Wie zie ik daar?

Vinden jullie het leuk om te lezen over mijn reis naar het produceren van minder plastic afval? Wat zijn jullie grootste vragen omtrent deze manier van leven? Waar loop je zelf tegenaan?

Volg me op: Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Bloglovin’


zero-waste Emma + John

As I shared in my last post before, my goal for 2017 is to become more aware of the (plastic) waste I produce and try to reduce wherever I can. Because I know this is quite the challenge, I decided to ask for some tips and tricks on this. And who can give a better answer to my questions than the inspiring girls behind the Dutch zero-waste blog Emma + John? Nicky and Jessie have been living plastic-free (or as it’s often called a zero-waste lifestyle) for as much as possible the last years. As Nicky and Jessie put it: “we realised that producing waste is a choice”. But, how about groceries? How do you wash your hair? Can you never buy a bag of crisps again? In this post, I will let Nicky and Jessie do the talking and answer the questions! It will soon become clear that living with less waste is for a big part a matter of recognising old, fossiled habits. Maybe it’s time for change! I am still in the middle of this process and find it super interesting. It all starts with becoming more aware of you and your actions, right?

Where did the idea of living plastic-free come from?
In December 2014 we started producing less waste. We were both interested in sustainability before and started an organisation that focuses on sustainability. On social media, we came across some articles of living zero-waste in America. It’s then that we realised that producing waste is a choice. One that we didn’t support. We both were moving to a new home and decided this was the time to try out this new lifestyle. Almost two years after, we buy everything plastic-free. Every now and then, we have recyclable paper or glass packaging, but most of the things we buy are completely zero-waste. We use our own bags and jars for everything!

In what way is the zero-waste lifestyle fulfilling to you?
We always love to meet new people; our lifestyle helps us to talk to people about the choices we make. In the package-free supermarket (De Nieuwe Graanschuur in Amersfoort) everyone knows us now and we love to chat about new sustainable ideas. Next to that, we also get a lot of positive response via our blog. People want to know more about zero-waste or are curious what made us choose this lifestyle. To us, that’s truly something special!

If one would want to consume less plastic, what’s a good first step to make a difference?
Start simple, with something that is easy to keep doing long-term. For example, always bring a reusable water bottle (made of RVS for example) with you wherever you go. Bring your own cup instead of drinking coffee in a disposable one. You can also always take your own bag for groceries and remember to order your drink without a straw. It’s these simple changes that make the big difference: half of all the plastic in the landfills are disposable plastic products like plastic water bottles, bags, straws and coffee cups.

What are your favourite zero-waste essentials?
Of course, it’s always nice to bring a reusable water bottle and a canvas bag with you, but there are many other ways to reduce plastic in your life. We brush our teeth with a toothbrush made out of bamboo, we always bring our own reusable cutlery, buy as much as we can second hand and shave with a safety razor. On our blog, you can find many tips to get started.

zero-waste Emma + John

Which are difficulties in this lifestyle and is it possible to live 100% zero-waste
Snacks to go was something we had to get used to. We travel a lot by train (we don’t have a car), and it’s super difficult to find some plastic-free food at the train station, except for an apple or a banana. Now, we like to prepare some snacks ourselves the day before or we pack plastic-free chocolate covered nuts, dates or cookies. Organic and really good!

Truth is, it will never be possible to live 100% zero-waste. There will always be waste you can’t avoid, or example the plastic strips that drugs are packaged in. We do produce some waste, but no plastic. Our waste is cat litter and food waste. We didn’t find a good way to compost our food waste yet, except burying it in a green area. Luckily, Amersfoort will soon get a place where worms will be kept to help compost green waste, it would be great if we could bring our waste there. Our groceries are always waste-free except a glass jar from time to time. We only really have plastic waste if we receive a post package wrapped in plastic. And oh yeah, our cat food comes in big plastic bags of 9 kilos.

I think the most common objection to living zero-waste would be the extra money and time it takes. Do you feel like this lifestyle is expensive or time-consuming?
Surprisingly, no. We now buy our groceries local, organic and package-free. Because we can buy exactly the amounts we need, we actually don’t spend more than we did before when we still bought vegetables in plastic packaging, ready-made meals and snacks on the go. In November we kept track of our monthly expenses and we discovered we don’t spend that much. If we would have a budget, we would even be able to save a lot. Simply because there’s no temptation of buying expensive snacks on the go and making your own wraps and deodorant actually saves a lot of money. Zero-waste living doesn’t have to consume much time. We believe the most time-consuming thing is to figure out where you can find plastic- and package-free products. That’s why we made a map to help you with this! You can find it at emmajohn.nl.

How does a typical afternoon grocery shopping work for a zero-waster? Do you have any tips, tricks or (web)shops for buying in bulk?
Jessie is visiting the package-free store nearby two times a week. She will buy vegetables, fruit, nuts, pasta, dates, all in her own brought bags. If we need to buy anything ‘wet’ or flour, spices or flour, we bring glass jars. The rest goes in homemade cotton bags. After visiting the package-free store, we’ll get fresh bread at our favourite organic bakery. Sometimes we get two and store one in the freezer. If we need anything more, we will do some more shopping, but usually two times a week is enough.

zero-waste Emma + John

An overview of stores can be found at emmajohn.nl. Another nice store is the webshop De Biologische Toko, which sells organic products in bulk, most in paper packaging.

Is it possible to live zero-waste if you have a specific diet (like gluten-free or vegan) or when you buy everything organic? Or all at the same time, like me haha.
Buying organic makes this lifestyle a lot easier! Eating vegan as well. ‘Fancy’ vegan products like burgers, ice cream or soy yoghurt will be more difficult to get plastic-free, but we decided to skip these. We choose to eat out for dinner if we ever crave this type of foods. Gluten-free pasta can be found at most package-free stores. You can also always make gluten-free products yourself, like wraps, pasta and so on. It will probably take a bit more time, though.

Do you have some practical tips on plastic-free..
.. foods?
Always choose organic, local vegetables that are in season. They’re mostly package-free because they don’t have to travel far. Also, check out your local market for options.

.. cosmetics?
In the beginning, we had some trouble with finding a good shampoo, but now we’re really content with our shampoo bars. The rest is easy: a bamboo toothbrush, DIY deodorant, solid toothpaste, safety razor, make-up in recycled packaging (from Boho Cosmetics or Zao for example). Instead of dry-shampoo we use maïzena with cacao powder and we make our own foundation from arrowroot powder, beetroot powder and bentonite clay. It’s also possible to make your own mascara, but we use mascara in a glass jar from Lush.

.. clothing?
Our wardrobe is one part second-hand clothing and one part fair fashion. Second hand is more zero-waste, but we feel it’s important to support sustainable brands in the fashion industry. This is a great way to say no to fast fashion. We also check our labels: we don’t buy polyester or nylon anymore.

.. electronics?
Our headphones are from House of Marley; a really awesome sustainable brand. The rest is second hand: our amplifier, record player and iPod are all second hand. Our phone is the one and only Fairphone, we love this brand.

.. presents and parties?
Give an experience instead of an item! It’s so much more fun to get a day trip and do something together then getting another box of chocolates. On our blog, we did a post on alternatives to the standard presents. And always bring your own mason jar if you go to a part, that way you avoid the disposable plastic cups!

What would your advice be to anyone who is considering reducing (plastic) waste?
Every year, over 250 million tonnes of plastic are produced, of which 4,7 million tonnes ends up in the ocean. The results are a million dead seabirds and 100.000 dead mammals each year.

Fifty percent of all plastic we use is disposable, like plastic bags, straws and coffee cups. Skip the disposables and try a plastic diet! On our blog, you can find more useful tips or check plasticdieet.nl (Dutch) for a personal program! Together we can save the world, one jar at a time!

zero-waste Emma + John

My less-waste journey
I have to say, I don’t find it easy to stop using plastic. Especially when you arrive somewhere unprepared or when you are doing last-minute grocery shopping. I think I also still have to get used to it and find my way. But this inspiring interview is definitely a step in the right direction. I recently decided to take action and I took some steps to prevent plastic waste. Curious? This is what I am doing now:

 • I always bring my canvas bag to the store, plus some bags of organic cotton for fruits and vegetables
 • We buy organic oats, buckwheat flour and beans in bulk via an online webshop. I am switching now to a webshop that packs these in paper instead of plastic (the one mentioned in the interview).
  I took some time to figure out where I could grocery shop without packaging. I found the Weilandwinkel close to my home for organic, local vegetables and fruits. On Wednesdays, there’s also an organic market in The Hague which I plan to visit as much as possible. The rest of my necessities I will buy in bulk, online, since we don’t have any package-free stores near
 • I use package-free soap and shampoo from Lush (yes, I decided to try a shampoo bar as well and I actually love it much more than I thought!)
 • I use a safety razor for shaving, which I wrote about before on Moderne Hippies
 • I don’t use any make-up so that’s easy!
 • For deodorant, I fill a bottle up every time with mineral water and finely chopped salt crystal. Combined with coconut oil, this works perfectly for me!
 • I use essential oils in glass bottles as a perfume
 • Last year I started using period panties and a menstrual cup (currently trying out something different by the way!) and I ditched sanitary napkins and tampons. This also means I’m saving loads of money!
 • I decided to only buy clothes from fair fashion brands and luckily, a lot of them use eco-friendly/paper packaging, tags and labels! Some brands, like HOESSEE and Pretty&Fair, even go further and use seed paper. I also buy a lot of clothes second hand, which is plastic-free!

On the other hand, there’s also a lot of things I could change for the better. I am still looking for tips on:

 • Organic package-free spices, or spices in paper bags
 • Vitamin E oil in a glass jar or a jar of recycled plastic (instead of regular plastic) I now use twice of these bottles a year and I need a good equivalent!
 • A good tip or recipe for toothpaste. I am considering making my own, or using tooth tabs or solid toothpaste. Does anyone have any experience with this?
 • A good substitute for an electronic toothbrush, since I really damage my gums with a regular toothbrush (I really have tried everything!)
 • Better planning skills to plan, schedule and food-prep. This way, I don’t need to buy anything wrapped in plastic when on the road or when in a rush

Compared to the what I already changed list, this one is pretty short. However, I am sure more questions will come up soon: I’ve only just started this journey. I am curious what I will discover and realise further down the road. Which habits will be difficult to change and which ones won’t!

Zero-waste event
I have another fun tip for you guys! Jessie also told me on Tuesday night the 14th of March, she and Nicky are organizing a zero-waste event in Amsterdam. Internationally known zero-waster Bea Johnson from Zero Waste Home will share her thoughts on zero-waste living at Pllek. I am down to join and gain some more tips and inspiration. You can buy tickets here. Who wants to join me?

Do you like to read about creating less (plastic) waste? Do you have any questions? What seems difficult (or easy!) to change to you? Let me know in the comments below!

Follow me on: Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Bloglovin’

Previous Post Next Post

You may also like

14 Comments

 • Reply Claire

  Wauw Iris wat een ontzettend mooi interview en artikel. Ik voel me helemaal geïnspireerd om meer met zero waste te doen. Ik heb laatst boodschappentasjes gekocht dus ik koop geen plastic tassen meer. Wel zoek ik nog een fijn waterflesje (heb je een tip?). Ook test ik nu een maand lang een shampoobar maar ik vind het nog wel erg wennen! Nu heb ik erg lang lang (tot over mn bh) dus ik heb het gevoel alsof niet alles schoon wordt. Mijn hoofdhuid wordt dan wel schoon maar het haar daarboven voelt nog vrij vet. Alsof ik de olie niet helemaal weghaal maar meer naar boven duw. Snap je wat ik bedoel of klinkt dit onduidelijk haha. Ik ga nog kijken waar ik in Zwolle biologische groenten en fruit kan kopen. Mijn vader heeft een grote moestuin dus in de zomer kan ik makkelijk daar alles vandaan halen, nu is het wat lastiger. Thanks voor het fantastische artikel! :)
  Claire recently posted…Liebster Award: Ik ben genomineerd.My Profile

  15 January 2017 at 11:36
  • Reply Iris Overgaauw

   Hi Claire! Dankje voor je lieve en uitgebreide reactie! Wat goed om te horen dat dit jou ook interesseert! Ga je toevallig ook naar de lezing? Zou super leuk zijn om je te ontmoeten:)

   Ik heb zelf een dopper, waar ik prima blij mee ben:) maar ik had ook deze gevonden die me ook heel goed lijken: https://www.lifewithoutplastic.com/store/drinking.html

   Wat betreft de shampoo bar: welke heb je? Ik was in de winkel en het meisje dat daar werkte heeft me uitgebreid geïnformeerd. In sommige shampoo bars zit olie, wat vooral bedoeld is voor mensen met een droge hoofdhuid en mensen die niet snel vet haar krijgen. Dat geldt voor mij absoluut niet, mijn haar wordt redelijk snel vet. Ik heb dus de bar met citroen en zonder olie gekozen, juist hiervoor en het werkt perfect. Het probleem dat jij schetst heb ik namelijk wel snel met shampoo! Er waren nog twee anderen die ook konden met vetter haar: een met zeewier (een blauwe) en één met heel veel kruiden en specerijen (een roze die bijna van hagelslag gemaakt lijkt te zijn). De andere twee (die met honing en die met bergamot zijn met olie, dus die zijn in jouw geval dan af te raden!) Hoop dat dit helpt:)

   En wat goed, heerlijk om een moestuin te hebben! Mijn vader doet vrijwilligerswerk voor een bio-dynamische pluktuin en daar halen we ook vaak veel vandaan. Was ik even vergeten in het artikel haha:) Liefs
   Iris Overgaauw recently posted…Zero-waste living interview: how the girls behind the Emma + John blog are saving the worldMy Profile

   15 January 2017 at 11:42
 • Reply Iris

  Wat een super goed interview! Ik ben mij hier zelf ook wel mee bezig, maar nog niet genoeg. Ik ben nu ook vooral bezig met fair fashion zoals je weet. Ik let wel op verschillende dingen, maar ik wil er ook mijn tijd voor nemen. Ik kan gewoon niet alles tegelijkertijd onderzoeken en doe mijn best om beter te leven zeg maar. Ik vind het wel heel tof om deze tips te lezen, want leer er echt weer van! Ik ben heel benieuwd hoe jij dit op gaat pakken en kijk uit naar je toekomstige blogposts hierover.
  Iris recently posted…Een zoektocht naar eerlijke modeMy Profile

  15 January 2017 at 15:20
  • Reply Iris Overgaauw

   Hi Iris! Dank voor je berichtje:)! En ik snap het helemaal, ik zou ook vooral aanraden om het stapje voor stapje te doen! Ik heb me voorheen verdiept in fair fashion en plantaardig eten. Inmiddels drie jaar later voelt dit nu als de logische volgende stap. One at a time! Dan is het ook waarschijnlijker dat je ook echt een blijvende verandering maakt:)!

   15 January 2017 at 21:16
 • Reply Marieke l Bluebell Forest

  Wat een mooi interview! Ik merk dat ik er nog lang niet ben, ik kan nog zoveel meer doen! En ik wil ook zoveel, maar doe het dan niet stom genoeg… Het zit hem bij mij echt in het veranderen van gewoontes, dat lukt niet zo goed. Hopelijk gaat dat wel stukje bij beetje veranderen! Oh en ik ga eens kijken naar dat event, dat lijkt me wel mega leuk!

  15 January 2017 at 17:02
  • Reply Iris Overgaauw

   Dankjewel Marieke! Herkenbaar, het heeft ook even wat tijd nodig denk ik! Het is soms lastig, maar als je één klein iets wilt veranderen dan houd je dat veel langer vol dan wanneer je alles tegelijk wilt doen! En ik zeg altijd tegen mezelf: 1 kleine verandering per dag is al snel 365 veranderingen per jaar! Ben benieuwd naar jouw reis:)

   15 January 2017 at 21:17
 • Reply Suzanne

  Wat een mooi interview! Het heeft me helemaal geinspireerd om hier mee aan de slag te gaan! Met cosmetica gaat het al prima (ik kan die blauwe zeewiershampoo van Lush aanraden!) maar mijn boodschappen leveren nog veel te veel plastic op… Tijd om op zoek te gaan naar een verpakkingsvrije winkel! Die biomarkt in Den Haag moet ik ook eens proberen, goede tip. Bedankt! :)

  17 January 2017 at 20:25
  • Reply Suzanne

   Wat trouwens ook nog een tip is als je in de buurt van Den Haag woont: lekkernassuh.org. Ik ga het deze week voor het eerst uitproberen!

   19 January 2017 at 09:42
   • Reply Iris Overgaauw

    Haha, wat een slechte naam! maar heel interessant concept, ik heb eerder wel eens een abonnement gehad op Kistje Vol Smaak in Delft, maar die zijn helaas failliet gegaan! Trouwens, ik twijfelde tussen die citroen of die zeewier shampoo bar, heb uiteindelijk de eerste gekozen. Ben er echt super tevreden mee! Maar volgende keer misschien de zeewier:)!

    23 January 2017 at 15:52
  • Reply Iris Overgaauw

   Hi Suzanne! Dankjewel! Ik raakte er zelf ook helemaal geïnspireerd van. Maar ik merk ook dat het echt moeilijk is om niet met teveel plastic thuis te komen als je ‘even snel’ boodschappen moet doen! Ik heb nu nog geen eigen huis, maar zeer binnenkort wel en dat wil ik het even helemaal goed gaan oppakken en mezelf goede gewoontes aanleren!:)

   23 January 2017 at 15:50
 • Reply Yalou / We are the Earth

  Interessant interview en goede voornemens Iris! (:
  Hoe meer ik over zero-waste lees hoe interessanter ik het allemaal vind. Ik vind het jammer dat mijn huisgenoten het vrij weinig interesseren, anders zou het nog makkelijker zijn toe te passen. Maar in m’n eentje probeer ik langzaam aan zoveel mogelijk te veranderen. Tot de 14e!
  Yalou / We are the Earth recently posted…Ervaar het niet-zichtbare: The Invisible Exhibtion, BoedapestMy Profile

  19 January 2017 at 08:27
  • Reply Iris Overgaauw

   Hi Yalou! Ja, snap ik! Maar je doet wat je kunt natuurlijk:) En super leuk dat ik je daar zie!

   23 January 2017 at 15:50
 • Reply Marlieke

  Super leuk dit; op een inspirerende manier toch aan zero waste doen. Mensen kunnen hier dus al super veel dingen tussen uit pikken. Goed bezig girls!

  26 February 2017 at 16:23
  • Reply Iris Overgaauw

   Zeker inspirerende dames! Ben je er toevallig ook bij op de lezing die zij organiseren op 14 maart in Amsterdam?:)

   26 February 2017 at 16:31

  Leave a Reply

  Share your latest post